Evde Tavşan Besleme
Tavşanları sevmek güzel ve zevkli olabilir, ancak evde bakımları o kadar kolay değildir. Bu sevimli, zeki ve sosyal hayvanlar, onların ihtiyaçlarını öğrenmek için zaman ayıran insanlar için harika arkadaşlardır. Bu sevimli canlıların uzun bir ömrü (8-12 yıl) ve sağlanılması çok zor da olmayan özel bakım gereksinimi vardır. Ailelerine bir tavşan eklemeyi düşünen herkes, karar vermeden önce tavşan bakımı ile ilgili kitapları ve web sitelerini dikkatlice araştırmalıdır. Başlamanız için bazı hızlı ipuçları:
Ev mi Açık Hava mı?
Her tavşan sahibi, bir tavşanın yaşayabileceği en güvenli yerin kapalı mekan olduğunu bilmelidir. Tavşanlar pek sık veya asla açık havaya çıkarılmamalıdır! Güvenli bir muhafazada bile, tavşanlar başka hayvanların saldırma riski altındadır. Sadece yakındaki bir hayvanın görünmesi veya sesi, tavşanlarda o kadar fazla strese neden olabilir ki, kalp krizi geçirebilir ve kelimenin tam anlamıyla korkudan ölebilirler.
Kafeste mi yoksa odada serbest mi?
Tavşanınızın tüm evinizde veya sadece sınırlı bir alanda serbest dolaşmasına izin vermeye karar verirseniz, her şeyi tavşan için güvenli hale getirmeniz önemlidir. Küçük bir tavşan ortalama bir evde kolayca çok fazla sorun yaratabilir. Tavşanlar çiğnemeyi çok sevdikleri için, tüm elektrik kablolarının erişilemediğinden ve prizlerin kapalı olduğundan emin olun. Bu tabii ki yaralanmaya ve hatta ölüme neden olabilir. Yanlış nesneler açıkta veya açık alçak dolaplarda bırakılırsa, bunları çiğnemeleri de zehirlenmeye neden olabilir. Böcek öldürücüler, kemirgen öldürücüler ve temizlik malzemeleri gibi toksinlerin herkes gibi tavşanlar için de zehirli olduğunu unutmayın.
Kafeste tutulursa, tavşanların kolayca hareket edebilmesi için alana ihtiyacı olduğundan, kafesi, tavşanın boyutunun en az altı katı olmalıdır. Tavşanınız, kafasını kafesinin üstüne çarpmadan arka ayakları üzerinde durabilmelidir. Ek olarak, tel döşemeli kafesler, tavşanların ayakları üzerinde durması için zordur. Tavşanı bir tel kafes içine yerleştirirseniz, zemini sağlam bir malzeme ile kapladığınızdan emin olun. Tavşanın saklanabileceği rahat bir yere sahip olması ve hayvanınızın sessiz zaman ihtiyacına saygı göstermek önemlidir. Kafesin içinde yatacak uygun bir yer ayarlayın. Tavşanlar genellikle gündüz de, gece de uyur, şafakta ve alacakaranlıkta ise hareketli olur.
Tavşanların kafesten egzersiz için her gün en az dört saat dışarı çıkartılması gerekir. Koşu ve zıplamanın yanı sıra, tavşanlar çevrelerini keşfetmekten de hoşlanırlar. Bu, tavşanınızla oynamak ve etkileşim kurmak için ideal bir zamandır. Oynamak ve keşfetmek için güvenli bir alanda olduğundan emin olun.
Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Tavşanlar karmaşık sindirim sistemlerine sahiptir, bu nedenle uygun beslenmeleri çok önemlidir. Tavşanlardaki birçok sağlık problemine, sindirim yapılarına uyumlu olmayan gıdalar neden olur. Tavşanların beslenmesi, dengeli şekilde aşağıdaki gıdalardan oluşturulmalıdır: Taze saman, sebze (tabii ki havuç), meyve ve her zaman bol miktarda su. Tavşanınızın su ve yemek kaplarını her gün değiştirin veya temizleyin. Kabın, devrilmesi ve dökülmesini önleyecek kadar ağır olduğundan emin olun.
Hangi Gıdalardan Kaçınılmalı?
Hassas bir sindirim sistemline sahip olan tavşanların yemekten kaçınması gereken bazı gıdalar vardır. Bunlar arasında marul, domates, lahana, mısır, fasulye, bezelye, patates, pancar, soğan, tahıllar ve benzerleri bulunur. Belli bir yiyecekten emin değilseniz, veterinere danışın.
Bakımı Nasıl Olmalı?
Tavşanlar, dikkatle bakılması gereken kırılgan hayvanlardır. Uygun şekilde kısıtlanmazsa, tavşanlar kendilerine bile zarar verebilir.
Tavşanı almak için, bir elinizi boynunun altına, diğer elinizi arka tarafının altına yerleştirin ve iki elinizle dikkatlice kaldırın. Tavşanın vücudunun sarkmasına asla izin vermeyin, tavşanı asla mideden kaldırmayın ve asla kulaklarından tutmayın.
Tavşanlar, gözlerin, kulakların, burnun üst kısmının, başın üst kısmının ve sırtın etrafından tımar edilirler. Tavşanı her gün birkaç dakika boyunca sevin ve fırçalayın. Angora gibi bazı tavşan ırkları, farklı kürkleri nedeniyle daha fazla tımarlama ihtiyacı duyarlar.
Arkadaşa ihtiyacım var!
Tavşanlar doğal olarak sosyaldir ve normalde karşı cinsten başka bir tavşanla birlikte yaşamayı tercih ederler, ancak iyi anlaştıklarından emin olun. En iyisi, çifleşme özellikle amaçlanmadığı sürece kısırlaştırılmış tavşanlardır. Kendi başına bırakılan bir tavşan, acı çekebilir ve anormal davranışlar geliştirebilir.
Ailenize bir tavşan eklemeyi düşünürken, lütfen tavşanların oyuncak olmadığını ve çocuklar için uygun evcil hayvanlar olmadığını unutmayın. Tavşanlar karmaşık yaratıklardır- sosyal, psikolojik ve fizyolojik olarak. Özel bakım ve gözlem gerektirirler.