Yeni

Cennet Papağanı

Cennet papağanları zeki ve sevecen hayvanlardır. Papağan beslemeye yeni başlayanlar için uygundur, ancak diğer türlerden biraz daha fazla çalışma gerektirir. Cennet papağanları en iyi çift halinde beslenir, bu yüzden de bakımları diğer türlere nazaran daha sıkıntılı olabilir.
Cennet papağanları 13-17 santimetre arasında büyüklüğe sahip olan tıknaz hayvanlardır. Geniş bir gagaları vardır, kuyrukları yuvarlak ya da kareye benzer şekillerde uzanır ve kuyruklarına bakarak papağanların cinsiyetlerinin anlaşılması mümkündür.

Cennet Papağanı Bakımı

Cennet papağanların çoğu derin olmayan tabak gibi bir kapta ya da bir sprey yardımıyla ılık su püskürtülerek yıkanmayı severler. Kuşlarınız yıkanması için eğer bir tabak kullandıysanız onların tabağın kenarında tünediğini, başlarını ve üst bedenlerini suya soktuklarını ve suya kanatlarını vurduklarını görürsünüz.

Cennet papağanları, kafesine bırakmış olduğunuz gaga taşı sayesinde kendi gagasının bakımını kendisi halletmektedir. Tırnak kesme konusunda bir uzmana danışabilirsiniz ya da dikkatli bir şekilde aşağıda belirttiğimiz adımları takip ederek papağanınızın tırnaklarını kesebilirsiniz.

Papağanı bir bez yardımıyla hafifçe sarın ve kanatlarını çırpamayacağı bir hale getirin. (Bu işlem esnasında üzerine baskı uygulamamaya özellikle dikkat etmelisiniz.)
Papağanının kafası hareket etmeyecek bir şekilde hafifçe yatırın.
Ayaklardan birini elinize alıp tırnağın nereden başladığını tesipt etmeniz gerek. Papağanın tırnakları açık renk ise kesmeden önce tırnağın başladığı noktayı tespit ederken daha dikkatli olmalısınız, tırnak derisini kestiğiniz takdirde papağanın canını yakmış olursunuz. Tırnakları koyu renk bir papağana sahipseniz böyle bir durumla karşılaşma ihtimaliniz daha az.
Tırnak etinin başladığı noktadan sonra birkaç milim bırakarak tırnağı kesin. Bütün tırnakları tek seferde kesmenize izin vermezse bezden çıkarıp biraz sakinleştikten sonra kalanlarını kesmeye devam edebilirsiniz.

Doğada, cennet papağanları meyveler, tohumlar, tahıllar, mısır ve incir gibi ürünlerle beslenir. Evde ise cennet papağanı için günlük tavsiye edilen yem miktarı yaklaşık 45-60 gram kadardır. Papağanın yem dışında bazı vitaminlere ve takviyelere de ihtiyacı vardır fakat bunun yanında güncel araştırmalar bunların ilaç olarak değil de doğal meyve ve sebze takviyesi ile sağlanabildiği yönünde.

Fındık gibi ek protein kaynakları da sunabilirsiniz, kabuksuz fındıkların yanı sıra fıstık, ceviz ve kestane de vermeyi de deneyin. Papağana kalsiyum sağlamak açısından ise mürekkep balığı ya da istiridye kabuğu koymayı ihmal etmeyin.

Not: Kuşunuzu avakado ile beslemeyi denemeyin çünkü bu onun için ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Cennet papağanları plastikleri çiğnebilir, bu yüzden yiyecek ve içecek kapların plastik olmamasına dikkat edin bu durum onlar için ölümcül olabilir. Ayrıca çok su tükettiklerinden sularının her gün kontrol edilmesi gerekmektedir.

Cennet ve Sevda Papağanları Aynı Mıdır?

Hayır, cennet ve sevda papağanları aynı değillerdir. Ortak yönleri sadece ikisinin de ufak papağan türlerinden olmalarıyla sınırlıdır. Sosyal davranışları, beslenme alışkanlıkları, vücut yapıları gibi pek çok açıdan birbirlerinden farklıdırlar.

Cennet Papağanı Konuşur mu?

Cennet papağanları açık konuşmak gerekirse çok konuşkan kuşlar değillerdir. Eğitilmesi kolay olmamakla birlikte öğrenebilecekleri kelime sayısı da çok azdır.

Cennet Papağanları Ne Kadar Yaşar?

Ortalama cennet papağanı yaşam süresi 10-12 yıldır. Bazı papağanlar bu süreden daha uzun yaşanabilmektedir, kayıtlara geçmiş en yaşlı cennet papağanı ise 17 yıl yaşamıştır.

Cennet Papağanı Fiyatları Nelerdir?

Cennet papağanının fiyatı aldığınız yere göre değişmekle birlikte, güncel fiyat ortalama 150-170 ₺ kadardır.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.