Kediler, köpeklere göre daha özgür ruhlu canlılardır. Bu nedenle bir köpeğin tasma takması; hatta çoğunun tasmasını görünce dışarı çıkacağı için heyecanlanması, bir kedi düşünüldüğünde neredeyse imkansızdır. Tasma takan kediler bulunsa da bir çoğu tasma gibi vücuduna fazlalık olan aksesuarlardan nefret ederler. Yine de eğer küçük yaşta alıştırılmaya başlanırsa, kediler de tasmayı yabancılamadan takmayı kabullenebilirler. Bunun için yavru kedinize boyutlarına uygun, boynunu sıkmayacak, alerji yapmayacak olan hafif bir materyalden yapılmış tasmalardan seçerek takmaya alıştırabilirsiniz. Unutmayın ki kediniz büyüdükçe tasmanın da büyümesi ve değiştirilmesi gerekecektir. Kedilere tasma takılır mı, tasma takmanın yararları nelerdir gibi detaylar yazımızın devamında…
Kedilere Tasma Takılır mı? Tasma Takmanın Yararları Nelerdir?
Kedilere tasma takılır ve bunun birçok yararı olabilir ancak sadece süs olsun diye, onu daha güzel görmek için tasma takmak istiyorsanız; zararlarının da aynı oranda büyük olduğunu unutmayın. Bu zararlardan biraz sonra bahsedeceğiz fakat öncelikle kedilere neden tasma takıldığına ve yararlarına bir göz gezdirelim:
Gezen Kediler İçin Tasma:
Kedilere tasma takmanın en yaygın nedeni gezen kedilerdir. Evinden çıkıp sokaklarda dolaşabilen kedilerde aksine tasmanın olması çok daha iyi olacaktır. Bu hem kedinizin sahipli bir kedi olduğunu belirterek onu olası tehlikelere karşı koruyacak, hem de onun tanınmasını sağlayarak diğer benzer kedilerden onu ayıracaktır. Hatta bu durumda kedi tasması hayat kurtarıcı rol oynayabilir çünkü günümüzde sosyal medyanın gücü ile kayıp hayvanları bulmak daha kolay hale gelmiştir. Bunun için üzerinde künye bulunan kedi tasmalarından tercih edebilirsiniz. Künyede kedinizin ismi ve sizin telefonunuz gibi detaylar yer alır ve onu bulan kişi kedinizin sahipli olduğunu anlayarak sizi arayabilir. Dışarıda dolaşan kediler bir süre sonra sürekli evin yakınında olmaktan sıkılarak daha uzak bölgeleri de gezmek isteyebilir ya da arkadaşı olan kedilerin peşine takılarak uzaklaşabilirler. Bu gibi durumlarda kedi tasmaları kedinizin size geri dönmesi için en önemli kurtarıcı olacaktır. Özel tasarım künyeli kedi tasması fiyatları, sıradan tasmalara göre daha pahalı olsa da sonucuna değebilir; unutmayın.
Kedi Pire Tasması:
Kedi pire tasması, kedilerin pirelenmesini önlemek için kullanılan tasmalardır. Bazı uzmanların tasvip etmediği ama bazılarının da sorun görmediği tartışmalı bir tasma türüdür. Bu tartışmalarda aslında kedinin vücuduna direkt olarak uygulanan dış parazitin daha etkili olduğu savunulur. Bu tasmada bulunan böcek ilacı versiyonunun kedide tahriş ya da alerjiye yol açabileceği söylenir. Yine de bu tasma modeli de kediler için kullanılabilenler arasında yer alır.
Zilli Kedi Tasmaları:
Piyasada en çok görülen tasma modellerinden biri de zilli kedi tasmalarıdır. Bu kedi tasması fiyatları ve modelleriyle her bütçeye ve zevke uygun alternatiflere sahiptir. Ne yazık ki kedilerin de genellikle en az sevdiği, ses çıkardıkça sinirlendiği modellerin başında gelir. Aslında bu tasmanın kullanım amacı çok değerli ve önemli olabilir. Kediniz evin içinde saklandığında onu bulmanız ya da saklandığı yerden çıkmasını sağlamanız mümkün olabilir. Peki ya kediniz işitme engelliyse? İşitme engelli kedi sahipleri, kedilerinin nerede olduğunu zilli kedi tasmaları sayesinde daha kolay bulabilirler. Ses çıkarmadan hareket eden bu kedilere yanlışlıkla zarar verme olasılığı da böylece engellenmiş olabilir.
Kediler İçin Gezdirme Tasmaları:
Kim demiş kediler de tıpkı köpekler gibi gezdirilmez diye? ‘Kedilere tasma takılır mı?’ sorusunun bir cevabı da onları dışarıda gezdirmek için takılacağıdır. Birçok kedi küçük yaşlarından itibaren alıştırıldığında, hele bir de sakin ruhlu bir kediyse sahibiyle birlikte yürüyüşlere çıkabiliyor. Bunun için kedinin boyutlarına uygun vücut tasmaları kullanılabiliyor.
Kedilere Tasma Takmanın Olası Zararları Nelerdir?
Kedilere tasma takmanın yararlarından ve kullanım alanlarından bahsettik; peki ya olası zararları? Kedinizi korumak, güzel göstermek ya da dışarıda kaybolmamasını sağlamak: Amacınız ne olursa olsun bilmeden yaralanmasına ve zarar görmesine de yol açabilirsiniz. Kedilerin ön görülemez davranışları, yaramazlıkları ve özgür ruhlu tavırları göz önünde bulundurulduğunda tasmalar onlara şöyle zararlar verebilir:
Tasmadan Boğulma Riski:
“Kedilere tasma takmanın zararı” listesinin en başında maalesef ki tasmadan boğulma riski yer alıyor. Kediler her ne kadar akıllı ve yetişkin olursa olsun, büyük küçük demeden her biri oyun ve macera pekinde koşuyor. Evin içinde dahi olsa tasma takılan kediler, bu tasmaların yanlışlıkla bir yere takılmasına yol açabiliyor. Kedilerin girdiği o küçücük alanlar, belki çalıların arası ya da dolap arkası: Neresi olursa olsun onun fark etmeden takılacağı bir çıkıntı ya da uzantı, kendini kurtaramazsa ne yazık ki boğulmasına yol açabilir.
Boyun Alerjisi Riski:
Kediniz tasmayı sevmez ve bir fazlalık olarak görürse, sürekli onu çıkarabilmek için boyun bölgesine patileriyle vurabilir, kaşıyabilir ya da orayı ısırmaya çalışabilir. Bunun bir sonucu olarak boyun bölgesinde yaralanmalar meydana gelebilir. Piyasada kedi tasması fiyatları ve kaliteleri değişiklik gösteriyor; bilmeden alacağınız kalitesiz bir malzemeden yapılmış olan kedi tasması yine aynı şekilde kedinizin boyun bölgesinde alerji oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle boyun bölgesinde enfeksiyon, tüy dökülmesi, hatta yaralanmalar meydana gelebilir.
Çene Bölgesi Riski:
Kedilerin kendini savunma mekanizmasının bir parçası da patileri olduğu kadar ağzı, dişleridir. Isırmayı seven kediler, sevmedikleri tasmalarından kurtulmak için sürekli ısırarak onu koparmak, çekmek isteyeceklerdir. Eğer tasma bir de boynuna göre daha geniş bırakılmışsa, çıkıp kolaylıkla kedinin çenesine takılabiliyor. Bu durum kediniz yanınızda değilken olabileceği gibi birkaç gün boyunca siz görmeden böyle de kalabilir. Kedinizin ağzının arasında tasmanın takılı kaldığını ve birkaç saat ya da belki günlerce ağzını kapatamadığını düşünün. Kendini yalayamadığını, su içemediğini, yemek yiyemediğini… Daha da kötüsü çenesinde kırık ya da çıkık gibi daha büyük sorunlar da meydana gelebiliyor.
Kol ve Üst Beden Yaralanma Riski:
Kedilerin esnekliğini, her yere sığabilen canlılar oluşu gibi onlara has özellikleri bilmeyen yoktur. Bol bir şekilde tasma taktığınız kediniz, siz görmeden bir anda onu çıkarmak için içinden geçmeye çalışabilir. Kolunu tasmanın içinden sokabilir ve sıkışabilir. Bu durum daha çok yavru kedilerde ve onlara büyük gelen tasmalar takıldığında söz konusu olsa da, kedilerin ne zaman ne yapacağı belli olmadığından her şeyin olması mümkündür.
Sonuç olarak ‘Kedilere tasma takılır mı?’ sorusunun ihtiyaca ve kediye, kedi sahibine göre değişen birbirinden farklı cevapları var. Aynı şekilde olumlu ve olumsuz özellikleri neredeyse birbirine denk. Bu yüzden kedinizi en iyi siz tanıdığınızdan, onun neye ihtiyacı olduğunu bildiğinizden bu kararı veteriner hekiminize de danışarak kendiniz verebilirsiniz…