Yeni

Köpeklerin Yakın Tarihe Etkileri

Köpeklerin Yakın Tarihe Etkileri

Modern tarih boyunca köpekler, çeşitli özel görevlerde insanlarla birlikte çalıştı. Birçok bilim insanı, köpeklerin yaklaşık on altı bin yıldır insanlarla birlikte yaşadığı konusunda hemfikir.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, köpekler eski Mısır ve Roma savaşlarına kadar uzanan süreçte insanlarla birlikteydiler, aslında, savaş için kullanıldığı bilinen en eski köpekler M.Ö. yedinci yüzyılın ortalarında yaşamışlardır.

Köpeklerin yakın tarihte oynadığı bazı önemli rollere bir göz atalım:

Birinci Dünya Savaşı’nda Köpekler:

Birinci Dünya Savaşı sırasında, birçok köpek cinsi çeşitli görevler üstlenmişlerdir. Bu görevler, büyük ölçüde köpeğin büyüklüğüne, mizacına ve eğitimine bağlıydı. Doberman Pincher ve Alman Çoban Köpekleri en çok kullanılan cinsler arasındaydı. Bu savaşa yaklaşık 55,000 köpeğin katıldığı tahmin ediliyor; Almanya’dan 30.000, Fransa, Belçika ve İngiltere’den 20,000 ve İtalya’dan 3,000. Şaşırtıcı bir şekilde, ABD, 2. Dünya Savaşı’na kadar, çok özel birkaç istisna hariç, savaş için köpekleri kullanmadı.

Bekçi Köpekleri:

Bekçi köpekler olarak, askerler uyurken kampları ve saklanma yerlerini korumak için görev yaptılar. Yabancının ne kadar yakın olduğuna ve ne kadar hızlı yaklaştıklarına bağlı olarak düşük, hesaplanmış hırıldamalar veya yüksek sesle havlayarak davetsiz misafirleri uyardılar.

Yaralı Yardım Köpekleri:

Arama köpekleri, 1.Dünya Savaşı’nda son derece önemliydiler. Yaralı veya ölen askerleri bulmak için eğitildiler, askerlerin tedavi olabilmeleri için tıbbi malzemeleri taşıdılar ve duygusal destek sağladılar. Ölmekte olan askerlerle bekleyen köpekler olarak da biliniyorlardı, onlar sayesinde en azından askerler yalnız ölmüyorlardı.

Postacı Köpekler:

İletişimin neredeyse olmadığı 1. Dünya Savaşı’nda, postacı köpekler, hızlı ve mükemmel doğrulukla, bir birlikten diğerine mesaj taşıyabiliyordu. Bu nedenle, birçok köpek bu görev için özel olarak eğitildi ve görev yaptı.

İzci Köpekler:

İzci köpekler, düşman birliklerini tespit etmek için çok iyi şekilde eğitildiler, 1000 metreye kadar onların kokusunu alırlardı. Özellikle görüşün az olduğu ormanlık alanlarda birliklerin ilerletilmesi için kullanıldılar. İzci köpekler, düşmanlarının hangi yönden geldiğini göstermek için kuyrukları ile o yönü işaret ederlerdi.

Haşere Kontrol ve Maskot Köpekleri:

Terier gibi daha küçük cins köpekler, siperlerde sıçan gibi zararlıları avlamak için eğitildi ve hastalıkların birlikler arasında yayılmasını önlemeye yardımcı oldu. Bazı köpekler aynı zamanda birliğin moralini artırmak için maskot olarak da kullanıldı.

İkinci Dünya Savaşı’nda Köpekler:

Birinci Dünya Savaşı sırasında, köpekler kendilerini kanıtladılar. İkinci Dünya Savaşı’nda, uzmanlık isteyen görevler yapmaları şaşırtıcı değil. Bu, bomba ve mayın tespit köpekleri, izleme köpekleri ve tıbbi testler için kullanılan köpekler (savaştan sonra oldukça tartışmalı hale gelen) içeriyordu. Amerika, Japonya ve Kanada gibi ülkeler de İkinci Dünya Savaşı sırasında birliklerini desteklemek için yetenekli köpeklerden yararlandı.

Günümüzün Çalışan Köpekleri:

Günümüzde, sağır veya körler için, rehber köpek olarak çalışan köpekler az değildir. Onlar ayrıca sahiplerine duygusal destek de verirler. İyi eğitimli köpeklerin yetenekleri daha da ileridedir. Bazı köpekler, insanların ve teknolojinin yapamayacağı işleri yapar. İşte bazı örnekler:

Askeri Köpekler:

Askeri köpekler hala dünyadaki askerlerin önemli bir parçası. TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) hastaları için terapi köpekleri, bomba tespit köpekleri, arama ve kurtarma köpekleri ve daha fazlası olarak çalışırlar. Modern rollerinin çoğu polis köpekleri ile benzerdir.

Polis Köpekleri:

Polislik son zamanlarda önemli ölçüde gelişti ve polis K9 birimleri bunun büyük bir parçası oldular. Şüphelileri takip etmek ve yakalamak, uyuşturucu ve bomba bulmak, arama-kurtarma ve ayrıca şiddet mağdurlarına destek sağlamak gibi bir çok konuda uzmanlaştılar. Yangın ve kurtarma operasyonlarında da benzer görevler üstlenirler.

Diğer Yardımcı Köpekler:

Bazı köpekler, insanlarda belirli kanser türlerinin kokusunu alarak teşhis etmek için eğitilmiştir ve bunu yüksek doğrulukla yapabilirler. Milyonlarca insanı etkileyen kuş gribi virüsünde köpekler çok sayıda teşhis yapmıştır. Koku alma köpekleri, dünyadaki nadir hayvan ve bitki türlerini koklamak için de eğitilir ve tür koruma uzmanlarının nadir türleri bulmasına yardımcı olurlar.

İnsan ve köpek arasındaki ilişki gelişmeye devam ettikçe, çalışan köpeklerin gelecekte de önemli bir rol oynamaya devam edeceğine şüphe yoktur. Bir şey kesin, her zaman insanın en iyi arkadaşı olacaklar!

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.