Yeni

Kalitesiz Köpek Mamaları Kullanmayın! İşte Sağlığa Etkileri

Kalitesiz köpek mamaları, evcil hayvan sahiplerinin tercih etmemesi gereken mamalardır. Kullanılan mama, kesinlikle kaliteli olmalıdır.

Bir köpeğin beslenmesinde en önemli denge kesinlikle yediği mamanın kalitesi ve içeriğidir. “Nasıl olsa köpekler için üretilmiş; neden kullanmayayım?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Evet, o mamalar köpekler için üretiliyor. Fakat içinde kullanılan malzemeler, o malzemelerin kalitesi; içeriğindeki denge ve oran, üretim aşamasında yaşananlar…

Köpek Maması Nasıl Etki Eder?

sokak hayvanları

Birçok farklı bileşen, köpeğinizin önüne ne geldiğini ve onun ne yediğini direkt olarak etkiliyor. Sonunda da sağlığını etkileyerek bazen üzücü durumlara bile yol açabiliyor. Kalitesiz köpek mamaları, genellikle çok ucuz fiyatlarla satın alınabiliyor. Ve bu nedenle bütçe dostu olduğu düşünülerek tercih edilebiliyor.

Tabii bazen fiyatı uygun olmasa dahi içeriği yeterince besleyici ve dengeli olmayan köpek maması modelleri de bulunabiliyor. Kaliteli mamalar, köpeklerin gün içinde ihtiyacı olan enerjiden vitamine kadar her türlü ihtiyacı giderebiliyor. Buna rağmen kalitesiz mamalar, sadece geçici bir tokluk hissi oluşturur. O günlük köpeğinizin karnının doymasını sağlamaktan başka bir işe yaramıyor.

Her gün sadece ekmek yiyen bir insanı düşünün. Sizce yeterince dengeli beslenmiş ve sağlığını korumuş olabilir mi? Tıpkı bu örnekte olduğu gibi, sürekli kalitesiz mamalarla beslenen köpeklerde de sorunlar meydana gelebiliyor. Uzun vadede oluşan sorunlar ise çok daha vahim.

Mama fiyatından kısarak yapıldığı düşünülen kar, köpeğin sağlığından olmasının verdiği manevi ve sağlık sürecinde veterinere ödenen yüksek fiyatlarla maddi zarara dönüşüyor.

Kalitesiz Köpek Mamaları Hangi Sorunlara Yol Açar?

Kalitesiz köpek mamaları, bazen gün içinde henüz tüketilmişken de bazı sorunlara yol açar. Bu sorunlar genellikle kısa vadede meydana gelen ve o anlık büyük sonuçları olmayan sorunlardır. Eğer tüketim sonrası bu belirtilerin görüldüğü kalitesiz mamalar yiyorsa, uzun vadede büyük sorunlarla karşılaşması olasıdır.

  • Mamayı yedikten bir süre sonra köpeğiniz kusuyorsa,
  • Mama tüketimi arttıkça ishali de artıyorsa,
  • Köpekte karın ağrısı ya da krampları tarzında belirtiler fark ediyorsanız,
  • Köpek, bu mamayı yedikçe sürekli kaşınmaya başlıyor. Ve derisinde ya da tüylerinde daha fazla döküntü meydana geliyorsa;

      Bu belirtilerin bir veya birden çoğu görünüyorsa, o mamanın köpeğinize uygun olmadığından emin olabilirsiniz. Eğer bu belirtiler ve bu mamanın yenmesi devam ederse, ileride ishal ve kusmaya bağlı böbrek rahatsızlıkları oluşur. Aynı zamanda mide sorunları gibi daha büyük hastalıklar görülebilir; unutmayın. Bu süreç devam ederse, ilerleyen zamanlarda köpeklerde şu belirtilere de rastlanır:

  • Tüylerde fazla dökülme; bazen yer yer kelleşme,
  • Tuvalete çıkamama,
  • Fazla enerjisiz ve halsiz olma; zaman zaman çok uyuma,
  • Bağışıklığın düşmesine bağlı farklı hastalıkların meydana gelmesi,
  • Vücudun susuz, vitaminsiz, mineralsiz kalmasına bağlı kan değerlerinin düşmesi,
  • Daha ileri süreçlerde organ yetmezliği.

Önerilen Köpek Mamaları | Kalitesiz Köpek Mamaları!

En Güçlü Köpekler
En kuvvetli Köpekler

Evcil hayvan mamaları, kaliteli markalarda üretildiğinde içinde ihtiyaç duyulan tüm bileşenleri bulundurur. Kalitesiz mamalar ise genellikle atıklardan, artıklardan, hayvanların kemiklerinden sakatatlarına kadar her bir parçasının öğütülmesinden oluşur.

Hayvanların beğeneceği aromatik kokular eklenir ve böylece tercih edilmeme riski ortadan kaldırır. Sonuçta hem fiyatı uygundur, hem de köpeğiniz ona bayılıyordur. Daha ne olsun! Kaliteli köpek mamasının içinde doğal ürünler, bol protein ve az miktarda tahıl bulunması daha doğrudur.

Yani tavuklu bir mama aldığınızda onun içinde gerçekten tavuk olduğundan emin olmanız gerekir. Bunun yerine tavuğun kemikleri, bacakları, ibiği gibi köpeğinizin aslında yememesi gereken parçalar da olur. Malzemelerin doğal ve kaliteli olması bir yana, içeriğin dengesi de mamanın kalitesi için çok önemli bir detaydır. Çok az protein içeren, bol bol tahıl ürünleri bulunan mamalar da yine pek besleyici olmayacaktır.

Kalitesiz Köpek Mamaları Sakın Kullanmayın!

İçinde fazla oranda tatlandırıcı ya da koruyucu maddeler bulunmayan, sağlıklı içeriğinden emin olunan mamalar doğru tercihtir. Bunlara ek olarak mamanın kaliteli olması durumunda bile onun hangi koşullarda saklandığı da önemli bir etken olacaktır. Açıkta bırakılan, güneş altında kalan ya da bol hava alan mamaların kalitesi kolaylıkla bozulur.

Son olarak köpeğinizin yaşından kilosuna, cinsinden yaşam stiline kadar birçok değişken de onun için doğru mamayı belirtir. Bu nedenle onun için en doğrusunu seçmek istiyorsanız, mutlaka veteriner hekiminize danışmayı ihmal etmeyin…

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.