Kedilerde sürekli miyavlama, kedilerin konuşmasıdır. Kendilerini bu şekilde ifade etmeye çalışırlar! İşte devamlı miyavlama nedenleri!
Bazen dertlerini anlatırken bazen isteklerini sahiplerine söylerler. Yavru kediler, karınları acıktığında ya da yalnız kalıp korktuklarına, bir tehlike gördüklerinde ya da üşüdükleri zaman gibi bazı durumlarda anne kediye seslenmek için miyavlarlar.
Yetişkin kediler ise birçok farklı ses tonuyla farklı konular ve durumlar için miyavlayabilirler. Bazı kedi cinsleri, diğer kedilere göre daha fazla konuşur. Çoğu zaman da heyecandan bir süre miyavlayabilirler.
Kedilerde Sürekli Miyavlama Neden Olur?
Örneğin; yaş mama gördüklerinde bir anda sevinç çığlıkları attıklarını görmüşsünüzdür. ‘Kediler neden sürekli miyavlar, kedilerde devam eden miyavlama nedenleri nelerdir?’ sorularının bazı cevaplarını sizler için derledik:
1- Sevgi ve İlgi İsteği Kedilerde Sürekli Miyavlama Sebep Olur!
Kediler, bazen yalnız kalmak isteyen ve insanlardan uzaklaşan canlılardır. Buna rağmen kendilerini sevdirmek istediklerinde, sahiplerinden ilgi beklediklerinde bunu almak için ellerinden geleni yapmaktan da geri kalmazlar. Çoğu kedi, evde yalnız bırakıldığı zamanlarda huysuzlanır ve mutsuzlaşır. Böyle dönemlerin sonunda eve geldiğinizde durmadan miyavlayarak size söylenmesi mümkündür. Yine aynı şekilde onu sevmeniz, biraz ilgi göstermeniz için peşinizde dolanarak sürekli miyavlaması da olasıdır. Eğer o miyavlayarak size geldiğinde siz ona istediğini verirseniz, şartlanacak ve sizi de şartlayarak her zaman bu yöntemle istediğini alır. Birkaç kez ona cevap verirseniz, bundan sonra her ilgi ve sevilme ihtiyacında uzun soluklu miyavlamalara hazırlıklı olun.
2- Mama İsteği
Kedilerde sürekli miyavlama hali görünebilir. Kediler, genellikle mama kaplarının hep dolu olmasını isterler. Ve canları istedikçe gidip gelip yemek yemeyi umarlar. Böyle olmadığı zamanlarda, mama kabı boşalmışsa bunu size bildirmek ve yeni mama almak için sürekli miyavlamaya başlayabilir.
Buna benzer olarak mutfakta tabak çanak sesleri duyan kediler de yine mama verileceğine şartlanarak, bir süre miyavlayarak oralarda dolanabilir.
3- Yalnızlık Sonrası Karşılama ve Selamlama
Özellikle gün içinde yalnız kalmış ve sahibini görmemiş olan kediler, miyavlayarak sizi karşılayabilirler. Bunu bir nevi hal hatır sorma, gününüzün nasıl geçtiğini sorup size yaşadıklarını anlatıyormuş gibi bir miyavlama olarak düşünebilirsiniz.
Aynı şekilde evin içinde onunla karşılaştığınızda size bir selam vermek için, bazen de o an heyecanlandığı için biraz miyavlayabilir. Unutmayın ki sık sık, uzun süreler boyunca yalnız kalan kediler, sahiplerini görünce dert yanar gibi uzun uzun miyavlayabilirler.
4- Bazı Hastalıklar Kedilerde Sürekli Miyavlama Sebep Olur!
Normal miyavlamalar ve istek nedeniyle ses çıkarmalar biraz daha şımarık bir tonda olabilir. Ne var ki hastalık nedeniyle durmadan miyavlayan bir kedi, yardım feryatlarıyla miyavlayacaktır.
Hiçbir isteği olmayan kedi, muhtemelen bir ağrı ve hastalık nedeniyle ağlıyordur. Kediniz size derdini, rahatsızlığını anlatmak istiyor olabilir. Ne olur ne olmaz diyerek bu tarz miyavlamalarda veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Ve kedinizin diğer davranışlarını da gözlemlemeniz yerinde olacaktır.
Örneğin kediniz böyle bağırarak bir yandan da tuvaletini yapmaya çalışıyorsa, idrar yollarında ya da bağırsaklarında bir sorun olabilir. Yürürken bağırıp sekiyorsa, bacağına bir şey olmuş olabilir gibi…
5- Stres Sorunu
Kediler, çok çeşitli nedenlerle stres altında kalabilirler. Bazen eve gelen bir yabancı, bazen evden birinin vefat etmesi ya da uzun süreli ayrılığı nedendir.
Bu nedenler uzun bir liste halinde uzayıp gider. Stres yaşayan kediler, kendilerini miyavlama yoluyla ifade etmeye ve rahatlatmaya çalışabilirler. Böyle değişiklikler sonucu miyavlayan kedilerin sakinleşmesi için, stres yaratan durumun giderilmesi yapılabilecek tek çözüm olur.
6- Kızgınlık Dönemi Kedilerde Sürekli Miyavlama Sebep Olur!
Yine farklı bir ses tonuyla kendini belli eden, böyle anlaşılabilecek bir kedi miyavlama durumu da kızgınlık döneminden kaynaklanan miyavlamalardır. Kısırlaştırılmamış kediler, kızgınlık dönemlerinde saldırganlaşabilir ve sürekli miyavlar.
Özellikle de dışarıdaki kedilerin sesini duydukça ya da kokusunu aldıkça, bu sorun artış göstererek gece gündüz tekrarlanır. Zaman zaman bu duruma evde koşturmalar, ortalığı yıkmalar da eklenir.
7- Bebeklik ve Yaşlılık Dönemi
Bebeklik dönemindeki kediler, özellikle geceleri çok fazla ağlar. ‘Ağlayabilir’ diyoruz çünkü onlarınki bir bebeğin ağlaması gibi bir miyavlamadır. Acıkırlar, korkarlar, üşürler; yalnız hissederler, sevilmek isterler…
Aynı durum yaşlılık döneminde de görülür. Kediler, yaşları ilerledikçe hem bazı sorunlara bağlı olarak, hem de uykusuzluk gibi nedenlerle miyavlayabilirler. Kedilerde sürekli miyavlama bu nedenlerden görünür.
Kedilerde Gece Miyavlaması Neden Olur?
Bazı kediler, özellikle geceleri miyavlayarak sahiplerini uyutmaz. Bu durum yukarıda da bahsettiğimiz gibi genellikle yavru kedilerde ya da hasta kedilerde görülür. Uykuyu çok seven kedilerin uyumayıp gece miyavlaması, tüm gün uyudukları için biriken enerjilerini gece atabildiklerinden kaynaklanır.
Eğer farklı miyavlamalar söz konusuysa, mutlaka bir sorun ya da bir isteklerinin olduğunu gösterir. Örneğin; ev değişikliği, başka evcil hayvanlar ya da stres durumları, huzursuzca miyavlamasına sebebiyet verir. Hiçbiri olmasa, belki de sırf can sıkıntısından ve oyun isteğinden sizi uyandırmaya çalışıyor olur. Kedilerde sürekli miyavlama gece bu nedenle görünür.
Yine yukarıda bahsettiğimiz gibi maması ya da suyu bittiğinden size seslenmek de ister. Belki de ani gelişen bir ağrı, acı, sağlık sorunu nedeniyle derdini anlatıyor da olabilir. Kedilerin gece miyavlamasına kayıtsız kalmadan, sorunun ne olduğunu çözmek bazen en doğrusu olur.
Kedilerde Gece Miyavlaması Nasıl Giderilir?
Kedilerde gece miyavlamasını gidermek için, ilk olarak nedenini çözmeniz gerekiyor. Yukarıda bahsettiğimiz nedenleri kontrol ederek durumu çözebilirsiniz. Bunu yaşamamak için kedinizin mama ve su kabını yatmadan önce kontrol ederek doldurabilirsiniz.
Yeni bir ev, yeni bir hayvan gibi durumlarda ona alışması için zaman tanır. Ve kendini güvende hissedeceği özel bir alan oluşturarak yardımcı olabilirsiniz. Hatta uyanıp biraz onunla zaman geçirmeniz iyi olur. Yanında olduğunuzu hissetmesi ve belki de sakinleşmesi için okşanması iyi olur. Gece enerji atma isteği için ona çeşitli oyuncaklar alabilirsiniz. Tırmanma ve tırmalama tahtalı oyun evlerine yönelebilirsiniz.
Kediniz bazen sokaktan geçen kedilere ya da başka şeylere de miyavlar. Bu gibi durumlarda kapatılmış perdeler de sorunu çözmeye yeter. Belki sadece yalnız hissettiği ve sizi özlediği için ağlıyor da olur.
Sizinle birlikte uyumasına izin vermeniz, onun mutlu olmasına ve susmasına yardım edecektir. Eğer odanızın kapısını kapatıp uyuyorsanız ve onu dışarıda bırakıyorsanız; zaten muhtemelen size sesleniyordur. Ve kapıyı açmanızı istiyordur.
Son olarak gece uyumadan önce onunla oyun oynayarak, enerji atmasını sağlayarak uyumasını da sağlayabilirsiniz. Eğer bu durumların hiçbiri sorun değilse ve kediniz sürekli, özellikle de acı şekilde miyavlıyorsa; bir sağlık sorunu ve acil bir durum söz konusu olabilir. Hiç zaman kaybetmeden bir veteriner kliniğine gitmeniz, böyle acil durumlarda hayati önem taşıyacaktır. Kedilerde sürekli miyavlama içeriğimiz burada bitmiştir.