Yeni

Köpekler ile İlgili Yanlış Bilgiler ve Gerçekleri!

Köpekler ile ilgili yanlış bilgiler vardır. Dünya tarihi boyunca insanın en iyi dost olduğu hayvanlardan biri köpeklerdir.

Günümüzde de evlerde beslenen evcil hayvanların arasında bulunurlar. Peki onları aslında ne kadar iyi tanıyoruz? Bazı klişeleşmiş düşünceler ve mitler, aslında köpeklerle ilgili yanlış bilinen gerçeklerdir. İşte onlardan bazıları…

Köpekler ile İlgili Yanlış Bilgiler!

evcilcafe-sokak-hayvanlari-hastaliklari (1)

1- Köpekler Siyah Beyaz Görür

Genel olarak yaygınlaşmış yanlış düşünülen bir durum vardır: O da köpeklerin siyah beyaz gördüğüdür. Köpekler, düşünüldüğü gibi dünyayı siyah ve beyazdan ibaret görmezler. Bazı renk tonlarını ayırt edebilmekle beraber, tabii ki insanlarınki gibi geniş bir renk skalası ya da net bir görüşleri yoktur. İnsan görüşüne göre biraz daha mat ve az ton gördükleri bir gerçektir. Ayrıca köpeklerin ırklara göre değişkenlik gösterebilen perspektif genişlikleri de mevcuttur.

2- Köpek Kedi Düşmanlığı | Köpekler ile İlgili Yanlış Bilgiler!

  •      Kitaplara, filmlere, hatta çizgi filmlere bile konu olmuştur: “Köpek ve kedi ezeli rakip ve düşmandır.” Bu durum oldukça yanlıştır. Ne var ki günümüz şartlarına düşman hayvanlar yoktur; doğru şekilde bir araya getirilmemiş ya da yetiştirilmemiş hayvanlar vardır.
  • Eğer bir köpek saldırgan yetiştirildiyse, sadece kedilere değil insanlara da zarar verebilecek potansiyele ulaşabilir. Bunun yerine bir kedi ve köpek doğru adımlarla birbirleriyle tanıştırılmadıysa olumsuz davranışlar sergileyebilirler. Onun dışında aynı evde yaşamaları, birlikte büyüyüp en yakın arkadaş oluşları görülmemiş durumlar değildir.

3- Köpeklerin Yalayarak Kendini İyileştirmesi

evcilcafe-sokak-hayvanlari-bakimi (1)
  • Köpeklerin yaralarını yalayıp kendilerini iyileştirmeleri, hem doğru hem yanlış bilinen durumlardan biridir. Gerçekten de yaradaki mikrobu temizleyebilen antiseptik bir salyaları olduğu doğrudur. Buna rağmen eğer sürekli yaralarını yalarlarsa, yaranın kuruyup iyileşmesi sürecini de uzatabilirler. Bu konuda daha geniş bilgi almak istiyorsanız; “Kedi ve Köpekler Yaralarını Neden Yalar?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

4- Sokak Köpekler Saldırgandır | Köpekler ile İlgili Yanlış Bilgiler!

  • Cins olmayan, melez olan sokak köpeklerinin pahalı orklara göre daha kalitesiz ve saldırgan köpekler olduğu düşüncesi yanlış olduğu kadar kötüdür de… Onların kolay kolay ev ortamına uyum sağlayamayacağı düşünülür ve eğitilmez, boyun eğmez, başına buyruk köpekler oldukları nedeniyle sevilmeyebilir. Köpeklerin cins olup olmaması, onların sevgi dolu ya da bir ev ortamına uyumlu köpekler oluşuna engel teşkil etmez. Özellikle sokakta yaşam savaşı verip bir parça yemeğin, sıcak bir yuvanın değerini anlayan köpekler… Aynı şekilde barınaklarda kafeslerde bir kurtarıcı bekleyenler.

5- Doberman Beyni Büyür | Köpekler ile İlgili Yanlış Bilgiler!

  • Bir şehir efsanesi vardır: “Dobermanların beyinleri gün geçtikçe büyür ve öyle bir noktaya gelir ki; sinirlerine baskı oluşturduğundan bu rahatsız, acılı his onu saldırganlaştırır. Günün birinde sahibine bile saldırıp öldürebilir.” Bu olumsuz efsane de diğerleri gibi yanlıştır. Bir köpeğin sağlığı, saldırganlığı, tavırları, karakteri tamamen yetiştiricisinin davranışlarına bağlıdır.
  • Şehir efsaneleri nedeniyle kötü bakılan bir diğer ırk da Pitbulllar’dır. Onların da genetik olarak saldırgan oldukları düşünür. Hatta bu ırkın laboratuvarlarda üretildiği bile söylenir. Bu da köpeklerle ilgili yanlış bilinenler arasında yer alır. Ülkemizde yasaklı hale gelmiş olan bu ırkın kötü anılması, onu kötü yetiştiren ve saldırgan olmasına neden olan; bilinçsiz ve bilgisiz sahipler yüzündendir. Oysa bir bebekle birlikte büyüyüp onun en yakın arkadaşı olabilecek kadar sevgi dolu Pitbulllar da vardır.
  • “Nasıl olsa çok küçükler; koşmaya ne ihtiyaçları var ki? Hem onlar ev köpeği değil mi?” Küçük ırklar, çoğunluk tarafından böyle düşünülerek değerlendirilirler. Bir köpeğin enerjisini atmasına, oyun oynamasına, egzersiz ve yürüyüş yapmasına; tuvaleti için dışarı çıkmasına her zaman ihtiyacı vardır. Boyutu ya da ırkı ne olursa olsun, her köpek bu şekilde bakılmalıdır.

6- Küçük Yaşta Sahiplenilen Köpekler Daha İyidir | Köpekler ile İlgili Yanlış Bilgiler!

köpeklerde zehirlenme belirtileri
köpeklerde zehirlenme belirtileri
  • Köpeklerin genel olarak yavruluk döneminde sahiplenildiğinde ailesine bağlanacağı düşüncesi de yine yanlış düşünceler arasında yer alır. Barınaklarda, sokaklarda yaşayan ve bir sevgiye muhtaç köpekler her yerde. Onları yetişkinken de sahiplenip yuva olabilirsiniz. Onları severek kendinize alıştırın, aranızda bağ oluşturun. Hatta sevgiye aç oluşları, sizi daha çok sevmelerini bile sağlar! Özellikle de bebek yaşta eğitim verilmesi gereken yaramazlardan olmayacak, yetişkinlik bilinci ve sevgisiyle size tutunacaklardır.
  • “Köpekler, yetişkin olduktan sonra artık günde bir kez yiyebilirler.” Hayır. Onlar da her canlı gibi öğünler halinde yemek yemelidir. En azından gün içinde ihtiyaçları olan besini iki öğün şeklinde alarak mide ve sindirim sorunları önler. Dengeli, doğru bir beslenme stili uygulanmış olur.
  • Köpeğinize sevgi dolu sarılışlar hediye ediyorsunuz ve o da bu durumdan mutlu mu görünüyor? Öyleyse sizi kırmamak için çaba sarf ediyor olabilir çünkü köpekler, sarılmayı hiç sevmez. Onlar bu davranışı bir nevi baskı kurulması olarak algılarlar ve kendilerini sıkışmış hissederler. Sizin sevgi göstergesi sandığınız bu davranış, onun için tam tersini ifade eder. Bu nedenle okşayarak, severek sevginizi göstermeniz köpeğinizi daha mutlu edecektir.
  • Ot yiyen kedi ve köpekleri görmüş olabilirsiniz. Köpeklerin ot yedikleri zamanlar, onların bazı hastalıkları olduğu düşünür. Bu da yanlış bilinen bir durumdur. Bazıları böyle olup denk gelse de, hasta köpeklerin kesin ot yediği gibi bir kanı yoktur. Belki vücudunda eksiklik olan bazı değerler için ya da sadece beğendiği için yiyebilirler.

7- Köpekler Her Eti Yer | Köpekler ile İlgili Yanlış Bilgiler!

  • Siz de köpeklerin her türlü eti yiyebileceğini mi düşünüyorsunuz? Öyleyse yanılıyorsunuz. Özellikle işlenmiş etler: Kahvaltılık şarküteri ürünleri dediğimiz salamlar, sosisler, sucuklar… ve daha niceleri köpeklere zarar verir. Bunları belki arada bir ona hediye gibi veriyor olabilirsiniz fakat içerisinde bulunan birçok katkı maddesi, sürekli tüketimde dönülmez sorunlara bile yol açar. Kısa vadede ise sindirim sistemini bozarak köpeğinize zarar verir.
  • Köpeklerin burnunun ıslaklığına bakarak sağlık ölçümü yapanlardan mısınız? Bir köpeğin burnu ıslaksa sağlıklı olduğu kanısı da yanlış bilinmektedir. Sağlık durumunun burunla bir ilgisi yoktur. Burnu kuru olduğu halde dünyanın en sağlıklı köpeği olabilir; burnu ıslak olduğu halde bilinmeyen büyük hastalıkları da olur. Belki sıcak havadan, güneş ışınlarından ya da başka nedenlerden burnu kurulaşmış olur.

8- Köpek Kuyruğunun Havada Olması Mutluluktandır

evcilcafe-sokak-hayvanlari-bakimi (2)
  • Bir köpeğin kuyruğunu havada tutması, mutluluktan havalara uçtuğu anlamına gelmez. Nasıl ki insanlar duygularını yüzleriyle belli ediyorsa, hayvanlar da bunu genellikle kuyruklarıyla yaparlar; özellikle de köpekler. Mutlu olduğunda kuyruğunu hızla sallarken vücudunun bir kısmını da sallarlar, heyecanlı görünürler. Kuyruğu havada olmasına rağmen çok yavaş sallıyorsa, dikkatli bir şekilde ortamı kontrol ediyor olur. Böyle durumlarda bir sonraki aşama havlama ya da kendini korumaya geçer.
  • Belki duymuşsunuzdur: Büyük ırk köpeklerin küçüklere göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu söylenir. Bu da yanlış bir düşüncedir. Ortalama yaşam süreleri ırklara göre değişkenlik gösterir. Tamamı ile de köpeğin yetiştirilmesine, bakımına, beslenmesine ve hayat şartlarına bağlıdır. Bazen de istenmeyen durumlar, ani hastalıklar ya da kazalar maalesef ki bu ömrü kısaltır. Örneğin; çoğu küçük ırkın ortalama yaşam süresi 15 yılken, birçok dev ırkın ise 7-8 yıl gibi bir ortalamaları vardır. 

9- Köpeğe Çiğ Yumurta Vermek | Köpekler ile İlgili Yanlış Bilgiler!

  • Bazı köpek sahipleri, aslı olmayan bir düşünceyi savunarak köpeğine daha parlak, daha uzun ve güzel tüyleri olsun diye sürekli çiğ yumurta verebiliyor. Yumurtanın fazla tüketilmesi, insanlar da dahil olmak üzere biotin eksikliği meydana gelmesine yol açar. Bir evcil hayvanın; özellikle de söz konusu köpeklerin daha sağlıklı, parıl parıl parlayan ve yoğun tüylere sahip olmasını istiyorsanız ona iyi bakmanız yeterli. Kaliteli, besleyici bir mama tüketmesi ve tüylerinin taranıp bakılması bunu zaten sağlayacaktır.

10- Köpeği Ani Uyandırmak | Köpekler ile İlgili Yanlış Bilgiler!

  • Köpeğiniz zaman zaman kabus görüyor olur. Bazı kas seğirmeleri, hareketler ya da inlemeler duyabilirsiniz. Böyle durumlarda onu uyandırıp kurtarıyormuşsunuz gibi hissedebilirsiniz. İnsanlarda da tartışma konusu olan bu durum, ani uyandırılmalarda başka sorunlara yol açabilir ya da köpeğinizin stres yaşamasına neden olabilir. Bu yüzden uyku sürecinde yaşadıklarına pek karışmamanız, doğal akışı bozmamanız yerinde olacaktır.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.