Yeni

Muhabbet Kuşu Türleri! 6 Tür!

Muhabbet kuşu, evlerimizin sevimli evcil dostlarından biridir. Konuşkan dostlarımız genel olarak ‘muhabbet kuşları’ olarak adlandırılır.

Muhabbet kuşlarının aslında kendi içlerinde birçok türü de bulunur. Bu türler ülkelere ve genetiklerine göre farklılıklar gösterir. Bu yazımızda ülkemizde en çok görülen muhabbet kuşu türlerini derledik:

Muhabbet Kuşu Çeşitleri!

evcilcafe-muhabbet-kusu-ne-zaman-konusur (2)

Muhabbet kuş türleri oldukça sevilen ve bakılan türlerdendir. Kendi aralarında da birçok türe ayrılmaları ile bilinirler. İşte 6 türü!

1- Jumbo Muhabbet Kuş Türü

Türkiye’de genel adlandırılışı Jumbo muhabbet kuşu olsa da, dünyanın birçok yerinde Show adıyla bilinirler. Aynı zamanda İngiliz ve Hollanda olarak da isimlendirilirler. Bilinen muhabbet kuşu görünümüne çok yakın fiziksel özelliklere sahip olsalar da, ebat olarak bir nebze daha büyük olurlar. Baş bölgeleri de daha büyük olmakla birlikte, göğüsleri de onlara göre yine daha çıkıktır. Ortalama uzunlukları 24 cm. Civarında seyreden Jumbo muhabbet kuşları, ibik bölgesinde daha çok tüy yapısına sahiptir. Yetişkinliğe ulaştıklarında ise göz bölgeleri içeride kalırken, gagaları ve başlarındaki tüyler daha da fazlalaşır. Bu kuşların gagalarındaki cere bölgesinden cinsiyetlerini anlamak mümkündür: Eğer hafif bir pembe ise dişi olduğunu, kahverengiyi andıran tonlarda ise erkek olduğunu söyleyebiliriz.

2- Albino Muhabbet Kuşu

Beyaz muhabbet kuşu olarak da adlandırılan Albino muhabbet kuşu, tıpkı albino insanlar gibi görünürler. Tüylerinin tamamı bembeyaz olan bu kuşların gözleri ise genellikle kırmızı tonlarındadır. Hatta bu renk kombinasyonu nedeniyle “tavşan kuşu” olarak da isimlendirildikleri bilinir. Diğer kuşların tersine cere bölgesi koyu renkliyse dişi, açık renkli olursa erkek olurlar. Ne var ki dünyada bulunan Albino muhabbet kuşlarının çok azı dışındaki büyük çoğunluğu dişidir. Bu kuşların en dikkat çekici özelliği ise farklı ışıkların altında tüy renklerinin yeşile, maviye kaçan tonlarda görülmesidir.

3- Açık Yeşil Muhabbet Kuş Türü

Açık yeşil muhabbet kuşu ismini tüylerinin renginden almıştır. Genetik bir mutasyon yaşamamış, geldikleri gibi devam etmiş bir cinstir. Ortalama boy uzunluğu 17-18 cm. Civarında değişen bu kuşların bakımına, düzgün beslenmesine göre değişkenlik gösterse de yaşam ortalamaları da 5- 8 yıl arasında seyreder.

Evlerde en çok beslenen kuşların başında gelmekle birlikte, insanlardan fazla ilgi beklemeyen bir türdür. İlgi görürse de sahibine kolayca bağlanabilecek karakterdedir. 

Özellikle kısa kelimeleri ve ses tekrarlarını öğrenmede oldukça başarılıdır. Oyun oynamayı çok sevdiklerinden kafeslerinde doğru donanımın olmasını ve arada bir evin içinde eğlenmeyi beklerler.

4- Lutino Muhabbet Kuşu

Lutino muhabbet kuş türü, dikkat çekici sarı rengiyle ön plana çıkar. Bu renk, mutasyon sonucu meydana gelmiş bir çeşididir. İlk kez 1800’lerin sonlarında ortaya çıkmıştır. Sarı tüylerinin üzerinde yanaklarında gri tonlarında benekler olmakla birlikte, ayak ve gagası ise pembemsi bir turuncu tonunda olur.

Dünyadaki birçok iklime uyum sağlayabilen bir yapıları vardır. Özgürlüğüne biraz düşkün olan Lutinolar, dar kafeslerde pek mutlu olmazlar. İnsanlarla iyi anlaşırlar ve sosyalleşmeyi severler.

 5- Pakistan Muhabbet Kuş Türü

Pakistan muhabbet kuş türü, diğer muhabbet kuşlarından daha küçük bir yapıya sahiptir. Onun dışında hemen hemen her özellikleri aynıdır. Bu nedenle daha çelimsiz ve sağlıksız olduğu algısı yaratır. Bakımına, beslenmesine daha fazla özen gösterilmesi gerekir. En ucuz fiyatlı kuş türlerinden biridir. Ülkemizde üretimi yapılmaz ve fazla satılmamakla birlikte satılanlar da yurtdışından getirilir.

6- Çekoslavak Muhabbet Kuş Türü

Çekoslavak muhabbet kuşu, ülkemizde ilgi gösterilen muhabbet kuşları türlerinden biridir. Sıradan muhabbet kuşlarına göre daha büyük ve uzun bir yapıları vardır. Özellikle kanatlarında ve kuyruklarında bulunan tüyler, diğer türlere göre daha uzundur. Çek Cumhuriyeti bölgesine ait bir ırk olarak kabul görmüştür.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.