Yeni

Evde Beslenebilecek 10 Egzotik Hayvan Türü

Klişelerden uzak, farklı bir karaktere mi sahipsiniz? Öyleyse evde beslenebilecek 10 egzotik hayvan türü tam size göre!

Hayvanlar her açıdan insana mutluluk sunan bir can ve nefes taşır. Fakat bazı insanlar için egzotik ve ilginç hayvanlarla ilgilenmek son derece güzel. Sizler için bir liste hazırladık.

Evde Besleyebileceğiniz Egzotik 10 Hayvan Türü!

Evde beslenecek hayvan ırklarına bakıldığında egzotik hayvanları da görüyoruz. Eğer egzotik ve değişik hayvanları beslemeyi seviyorsanız bu liste tam size göre!

1- Misk Kedisi

mis kedi

Tıpkı kedi gibi görünen fakat kedi olmayan evcil bir dost ister misiniz? Misk kedisi, kedilere benzeyen fakat familyası farklı olan bir türdür. Bu ismi almasının sebebi, kuyruğunun dibinden parfüm yapımında da tercih edilen bir esans yaymasıdır. Boyutları 40-90 cm. Arasında değişkenlik gösterir.

Kuyrukları ise vücuduna ek olarak 90 cm’i bile bulabilen uzunluktadır. Ağaçlara tırmanmayı çok seven misk kedileri, yalnızlığı seven ve avcılıkta iyi hayvanlardır. Bu canlılar sadece parfüm sektöründe değil, kahve sektöründe de önemli bir yere sahiptir. Dünyanın en pahalı kahvesi, misk kedisinin yediği kahve çekirdeklerini midesindeki çok özel enzimlerle birlikte dışarı çıkarmasından oluşur!

2- İguana

iguana genel özellikler
iguana genel özellikler

Renkli sürüngen dostumuz iguanalar, evlerde beslenebilecek egzotik hayvanlardan biridir. Doğru şartlarda bakıldığında 15-20 arası yaşar. ‘Doğru şartlar’dan kastımız, onları alıp bir cam akvaryuma hapsetmekten ötesini yapabilmektir.

Zira özellikle erkek iguanalar camda yansımalarını gördüklerinde onu rakipleri sanar. Ve strese girebilirler; hatta kendilerine zarar bile verebilirler. Bir iguana, doğada ağaç dallarında ve nehirlerde hayatını sürdürür. Bu nedenle onlara yaşam alanlarına uygun bir teraryum yaptırmak en harika alternatif olacaktır.

3- Chinchilla (Çinçilla) | İlginç Hayvan Türü

chinchilla-rabbit

Güney Amerika’nın dağlık, kayalık bölgelerinden evlerimize gelen farklı bir egzotik dost: Chinchilla!  Ne yazık ki bundan 20-25 yıl öncesine dek kürkü uğruna özel olarak yetiştirilmiş bir hayvan türüdür. Son yıllarda özellikle Avrupa’da evlerde de beslenmeye başlamıştır.

Fare, tavşan ve sincap özelliklerinin karışımı gibi görünen küçük Çinçillalar, yaklaşık 25 cm civarına ulaşabilen, 500 ile 700 gram arasında bir ağırlığa sahip olabilen hayvanlardır. Ortalama 10 ile 20 yıl arası yaşam sürebilen bu hayvanların kuyrukları dahil uzunlukları ise 40 cm’e  ulaşır.

4- Kinkajou

Maymun gibi görünen ama rakun familyasına ait olan, yağmur ormanlarında ağaç tepelerinde yaşam süren fakat minicik bir hayvan… Kinkajou, minicik bedeninden bile büyük olabilen uzun kuyruğuyla ağaç dalları arasında zıplar. Upuzun diliyle çiçeklerden bal toplar.

Canı istediğinde otlar ve çiçeklerle beslense de, bazen farklı tatlar denemek için küçük canlıları ve böcekleri de tadar. Kinkajoular, son yıllarda evde beslenen egzotik hayvanlar arasında yer alıyor.

5- Guinea Pig | İlginç Hayvan Türü

Guinea Pig (Gine Pig), hamstera ve tavşana benzeyen farklı bir kemirgen türüdür. Ve buna rağmen kemirmekle pek arası yoktur. Özellikle Avrupa ve Amerika’da birçok evde beslenen bu tür oldukça popülerdir.

Neredeyse 10 bin yıl öncesine dayanan bir tarihi vardır. Ev ortamına kolaylıkla alışabilen Gine Pigler, kendilerini sürekli av olarak hisseder. Ve bu nedenle yaşadıkları ortamdan uzaklaşmak, kaçmak istemezler. İnsanlarla anlaşabilir, ısırma gibi olumsuz hareketlere yönelmez ve sebzelerle beslenmeyi çok sever!

6- Palmiye Kakadusu

Palmiye Kakadusu, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir papağan türüdür. Havalı görünümü ve insancıl doğasıyla evlerde beslenebilirler. Gün içinde birkaç saat onunla ilgilenmenizi ister ve buna bayılırlar.

Siyah ve beyaz gibi renkleri olan bu papağanın ibikleri ön plana çıkar. Özellikle çiftleşme dönemleri yaklaştığında karakterinde değişiklikler meydana gelebilir ve agresif davranırlar. Ne var ki istedikleri eşi de kendileri bulmayı beklerler.

7- Cüce Keçi | İlginç Hayvan Türü

minik keçi

Son yıllarda sosyal medyada sık sık sevimli videoları, fotoğrafları paylaşılan ve oyuncağa benzeyen cüce keçileri görmüşsünüzdür. Hiç büyümeyen bebek bir keçiniz varmış gibi hissetmek isterseniz, bu keçilerin dünya çapında son dönemde evlerde de beslendikleri bilinir.

Kökeni Batı Afrika olan bu tatlı hayvanlar, insanlarla çok iyi anlaşır. Ve özellikle bahçeli evlerde çok mutlu olurlar. İyi bakıldıklarında 20 yıla dek yaşayabilirler. Siyahtan kahverengiye kadar birçok renge sahip olabilirler ve soğuk havalarda kolaylıkla hastalanabilirler.

8- Capuchin (Kapuçin) Maymunu | İlginç Hayvan Türü

capuchin-monkey-hayvan türü

Bir maymun düşünün fakat avcunuzun içine sığabiliyor! Kapuçin maymunu, minyatür bir maymun görüntüsündedir. Fazla hareketli ve oyuncu bir türdür. Son yıllarda evde beslenen egzotik hayvanların başında gelir.

Bahçeli evler tam onlara göre olsa da, ev içinde tırmanabilmeleri ve oynayabilmeleri için oluşturulabilecek özel sistemler ve teraryumlar da onları aynı derecede mutlu eder.

9- Capybara (Kapibara)

Güney Amerika’dan gelen dev hamster- fare görünümlü egzotik bir dosta ne dersiniz? Kapibara, Guinea Pig ile benzerlik gösteren fakat devasa boyutlara ulaşabilen farklı bir hayvandır. Boyu bir metreyi, kilosu ise 70 civarını bulabilen Kapibaralar, buna rağmen aşırı dost canlısıdır.

Hatta birçok farklı hayvan türüyle de çok iyi anlaştıkları bilinir. Otçul bir tür olmasına rağmen her önüne gelen otu beğenmez ve seçici davranırlar. Dikkat edilmesi gereken nokta, kemirmeyi çok sevdiklerinden kabloları kemirerek zarar verebilirler.

10- Bukalemun | İlginç Hayvan Türü

bukalemun hayvan türü

Evde beslenebilecek 10 egzotik hayvan türü listemize giren bukalemun, sürüngenler ve egzotik hayvanlar arasında en çok tercih edileni olur. Kendilerine uygun teraryumları olunca uzun yıllar rahatça yaşayabilen bukalemunlar, yeşillik ile sebzeler; zaman zaman da böceklerle beslenebilirler.

Sahibinden ilgi beklemeyen bu hayvanlar, yalnız başlarına kalmayı çok severler. Bu yüzden evde farklı canlılar olmadan ve sürekli ilgilenmek zorunda kalmadan, kendi başına da zaman geçirebilirler. 

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.