Yeni

Firavun Kedisi

Kim demiş kediler sadece tüylü olur diye? Firavun kedisi özellikleri ve tarihçesi oldukça şaşırtıcıdır!

Firavun kedi cinsi; diğer isimleriyle Mısır kedisi ya da Sfenks (Sphynx) kedisi, sanki bu algıyı yıkmak için var olmuş gibi. Sfenks kedilerinin en büyük özelliği, vücutlarında hiç tüy olmaması.

Sadece  buruşuk bir derileri bulunur. Bazıları maalesef onları itici bulsa da, birçok kesim tarafından dünyanın en çekici bulunan ve beğenilen kedisi arasında görülüyorlar.

Nitekim dünyanın en pahalı kedi ırklarından biri olması da bu durumu kanıtlar nitelikte. Hem evde tüy dökmeyen, sürekli tüylerini yalayıp sorun yaşamayan bir kedi cinsi! Belki de hayal gibi, değil mi? İşte Firavun kedisi ve ona dair her şey…

Firavun Kedisi Tarihçesi

evcilcafe-kedi-cinsleri (1)

Firavun kedi cinsi, ilk kez 60’lı yıllarda Kanada’da, siyah tüylü bir kedinin yavrusu olarak görülmüştür. Çekinik bir gen nedeniyle tüysüz doğan o yavru, sahiplerinin çok ilgisini çekmiş olsa gerek; onu daha fazla çoğaltmak için bilim insanlarına başvurmuşlar.

Bu araştırmalar sonucunda bu çekinik tüysüzlük geni bir yöntemle artar. Ve kediler çiftleştiğinde embriyolarda baskın hale getirilmiş. 1966 senesinde, Kanada’da bulunan bir fuarda tanıtılarak dikkatleri üzerine çekmiştir.

1- Firavun Kedisi Fiziksel Özellikleri

Sfenks kedilerinin tüylerinin olmadığını söylemiştik. Aslında yeni doğdukları zaman gözle görülmesi zor olan tüyleri vardır. Bu kediler, 3 aylık olduktan sonra var olan tüyler de dökülerek biter. Vücut yapıları genel itibariyle kaslı ve kalındır. Göbek bölgeleri çok belirgin görünür. Kuyruk yapıları ise incedir.

Aslında her kedide olduğu ama tüy yapısından görünmez. Ve Firavun kedilerinin de vücutları kırışık bir deriden oluşur. Bu derileri ten rengi, siyah, siyah- krem karışık gibi farklı renklerde olur.  Elmacık kemiklerinin çıkık oluşu, büyük ve badem gözleri, kulak ve kafa yapıları…

Firavun kedileri, gerçekten Antik Mısır’dan çıkıp gelmiş gibi görünen eşsiz bir yüze sahiptir. Ortalama ömürleri 13 ile 15 yıl arasında değişkenlik gösterir. Firavun kedileri, ağırlık olarak ise normal şartlarda 3.5 ile 7 kilo arasında değişebilirler.

2- Firavun Kedisi Karakteristik Özellikleri

Kedi ırkları arasında en sıcakkanlı olanlar arasında gösterilen Firavun kedi cinsidir. Bu özelliği, tüyleri olmadığından diğerlerine göre daha fazla ısınmaya ve insanlara muhtaç oluşuna bağlanır.

Fiziksel özellikleri, onları dış dünyaya karşı daha fazla savunmasız kılar. Bu sebeple insanlar olmadan yaşamlarını sürdürmeleri çok zordur. Sfenks kedileri ayrıca sosyal yetenekleri yüksek kedilerdir. Eğer sahipleri onu sürekli yalnız bırakırsa buna dayanamayabilirler.

Tüyleri yok diye onu okşayamayacağınızı düşünmeyin: Sphnyx kedisi en çok okşanmayı ve sevilmeyi ister. Hele bir de soğuk kış günlerinde ona sarılıp uyumanız, mutluluktan uçmasını bile sağlar. Sevgi dolu ve cana yakın oluşları, insanlarla zaman geçirmeyi ve oyun oynamayı da sevmelerini sağlar.

Hatta bu ırka zekası ve yetenekleri doğrultusunda numaralar öğretmek bile mümkündür. Pek çok Firavun kedisi, iki ayağının üzerinde durabilmek ya da bir yerlerden atlayarak top yuvarlamak gibi ‘sirk’ ve gösteri numaralarını becerir.

Sfenks kedilerinin insanlarla iyi anlaşması sonucu, psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerle karşı terapi kedisi olarak yer edinir. Bu özelliği, çocuklu ailelerin de onları sık sık seçmesini sağlıyor.

İlgisiz kaldıklarında ve canları bir şeye sıkıldığında, yüksek yerlere tırmanmak isterler. Ya da bir anda koşmaya başlamak gibi tamamı ile dikkat çekmek üzerine hareketler sergileyebilirler.

Firavun Kedisi Bakımı

firavun kedisi

Güzel haber, kedinizin tüyleri olmadığından özel bir tüy bakımına ihtiyacı da olmayacak. Kötü haber, maalesef onu koruyan tüyleri olmaması, ekstra özen gösterilecek bir deri bakımı ve sıcak tutulma sorunu da yapar. Tüylerinin olmaması, masajı ya da taranmayı sevmedikleri anlamına gelmez.

Ciltlerinde bulunan yağı emecek tüyleri olmadığından, bu yağı ciltleri emerek cilt sorunlarına ve hatta evinizde çeşitli lekelere yol açar. Bu nedenle Sfenks kedisi, yıkanabilen kediler arasına girer. Eğer yavru oldukları dönemde yıkanmaya alıştırılırlarsa, büyüdükleri zaman bu bir alışkanlık olacak ve kendileri bile bunu isteyebileceklerdir.

Bu kedilerin derisine ara ara doğal bakımlar uygulamak da gerekir. Ayrıca güneşin altında fark etmeden fazla kalırsa, cildinde yakınlar olması da olasıdır. Hatta fazla ve kontrolsüz davranmak, ileri süreçlerde cilt kanseri gibi vahim durumlar yaşamalarına bile yol açar.

Firavun kedilerinin metabolizmalarının birçok kedi ırkına göre daha hızlıdır. Bu nedenle daha fazla besin tüketmeye ihtiyaç duyarlar ve daha çok enerji harcarlar. Yemek yemeyi de sevdikleri göz önünde bulundurulursa,  beslenme düzeninde doyurucu ve kaliteli mamalara yönelmek doğru olur.

Ayrıca sık sık karşılaşabildikleri diş ve diş eti sorunları için de ağız bakımı yapmak şart. Onun dışında gözleri ve kulaklarına da düzenli bakım yapmak, tırnaklarını düzenli olarak kesmek gerekir. Son olarak düzenli veteriner kontrolleri ve aşıları düzenli olur. Unutmayın ki kediniz için en doğru bakım önerilerini veteriner hekiminiz bilir.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.