Yeni

Evde Tavşan Beslemek

   Evde tavşan beslemek, kolay yönleri olduğu kadar zorlukları da olan bir durum. Bir kedi ya da köpek gibi evin içinde serbest gezinse olmaz, sürekli kafese kapatsanız olmaz… Evin içinde dolaşan bir tavşanın hangi kabloyu kemireceği ya da nerede nasıl yaramazlık yapacağını bilemezsiniz. Bunun yerine sürekli kafesinde duran tavşanlar sıkılacak ve psikolojileri bozulacaktır. Evde tavşan beslemenin sorumlulukları da kendine göredir. Buna rağmen tavşanlar, sahipleriyle bağ kurarak tam bir evcil hayvan olabilirler. Zaman geçirdikçe karşılıklı alışma ve bağlanma ile tavşan beslemenin kolaylıklarını da görebileceksiniz.

 Çocuklu Evde Tavşan Beslemek

   Çocuklu evde tavşan beslemek mümkün mü? Eğer çocuğunuza bu sorumluluğu doğru şekilde yüklerseniz ve tavşanlara dair doğru bilgilendirmeyi yaparsanız evet, mümkün. Tavşanların sevimli görünümü, çocuğunuzda onlara sarılma ve bir oyuncak gibi oynama isteği uyandırabilir. Tavşanların özellikle yükseklere kaldırılmayı, sıkılmayı, zorlanmayı sevmedikleri göz önünde bulundurulursa; çocuğunuzun bu tip davranışları tavşanınızı insanlardan uzaklaştırabilir.  Hatta kendini kurtarmak için ısırma ya da tırmalamaya çalışma gibi davranışlarda da bulunabilir. Tavşanların gürültülü ortamlarda strese girmesi de çocuklu evlerden genel olarak eksik olmayan gürültünün onlara zarar vermesine yol açabilir. Sessiz, sakin, rahat edebilecekleri bir ortam beklerler. Eğer onların isteklerine saygı duyabilecek, onların canlı olduğunu ve bakıma ihtiyaç duyduğunu bilecek çocuklar söz konusuysa; kısa sürede en yakın arkadaşlar olabileceklerinden şüpheniz olmasın.

     Evde Tavşan Beslemek ve Zorlukları:

    Evde tavşan beslemek ve zorlukları sizi tavşan sahibi olmaktan alıkoymasın fakat yine de bu maddelere özen göstermeyi ihmal etmeyin:

 Tavşanlar Strese Girerler:

 Tavşanlar, genellikle içgüdüsel şekilde av oldukları kanısında olduklarından, zaman zaman kendilerini korumak için hareket ederler. Kendilerini ekstra bir durum söz konusu olduğunda stres altında hissedebilirler. Bu nedenle yüksek sesle müzik dinlenilen, sürekli kavga gürültü olan, ona bağrılan bir evde mutlu olmaları çok zor olacaktır. Strese giren bir tavşanın mükemmel bir evcil hayvan olamayacağı da aşikar…

 Tavşanların Tuvalet Sorunu:

 Tavşanların bir kedi gibi kuma tuvalet yapmaları, nadir olarak görülmekle birlikte çok zordur. Birçok tavşan sahibi, sırf tuvalet sorunu yüzünden tavşanlarından vazgeçebiliyor. Hatta tuvaletini öğrenmesi için tavşana baskı kurarken, ona bilmeden daha fazla stres yaşatıyor ve bunun sonucu olarak tavşan bildiklerini bile unutabiliyor.

  Tavşan Kulakları Ne Diyor?

   Tavşan kulakları, tıpkı kedi ve köpeklerdeki kuyruk hareketlerine benzer şekilde çalışır. Sesleri ekstra duymaları ve uzaktaki, ince çıtırtıları bile fark edebilmeleri nedeniyle yüksek sesler onlara zarar verebiliyor. Ne var ki yine tam da bu sebepten tehlikelere karşı tetikte olmayı da başarabiliyorlar. Bir tavşan kulaklarını geri yatırdıysa stres yaşıyor, havaya dikmişse tehlikeleri dinliyor ya da fark ediyor olabilir.

Evdeki Kablolar ve Tavşanlar:

Tavşanlar kemirgen olduklarından doğaları gereği bir şeyleri kemirmeye bayılırlar. Evet, buna evdeki kablolar da dahil! Evde tavşan beslemek söz konusu olduğunda, herkesin korktuğu durumlardan biri de budur. Eğer tavşan besleyecekseniz, evinizde rahatça dolaşabilmesi için kablo gibi kemirebileceği tehlikeli bölgelerde izolasyon sağlayabilir ya da farklı çözümler üretebilirsiniz.

Tavşan Kafesi:

Tavşanınızın asıl yuvası kafesi olacaktır. Bu nedenle daracık, sıkıntılı kafesler onun psikolojisini bozabileceğinden olabildiğince büyük, rahat bir kafes almanız en önemlisi. Onun rahatı için özel dizayn edeceğiniz bu yuvayı, ayak altında olmayan ve gürültüden uzak bir köşeye koymayı da ihmal etmeyin. Onu bir kutuda, bir köşede besleyip ilgilenmemeyi de aklınızdan bile geçirmeyin.

Tavşanlar Sadece Havuç mu Yer?

Tavşanlar ve havuçlar, artık bir efsaneye dönüşmüştür ve çizgi filmlere bile konu olmuştur. Aslında maruldan maydanoza kadar birçok farklı yeşilliği ve sebzeyi çok sevdikleri bir gerçektir. Samanlar, kuru otlar, yeşillikler, özel tavşan yemleri… Tercihiniz tavşanınız için dengeli ve sağlıklı bir beslenme şeklinde olmalıdır ve suları günlük olarak tazelenmelidir.

Sağlıklı Koşullara Dikkat Edin::

Tavşanlar da tıpkı kediler- köpekler gibi kendilerini yalarlar; temizliğe düşkünlerdir. Bir tavşanı pis şekilde bırakmak, tuvaletini yuvasının içinde bulundurmak; yemi ve suyunu yattığı yerde vermek gibi hareketler onun sağlığını ve psikolojisini bozabilir. Evde tavşan beslemek için uygun koşul ve alanı oluşturduğunuz sürece, geriye sadece ona sonsuz bir sevgi vermek kalacaktır; unutmayın.

 

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.