Kedi sahipleri ya da kedi sahiplenecek olan kişiler maalesef ki nasıl davranacağını bilmemektedir. Kedilerinize nasıl davranmalısınız?
Sizin, kedinize karşı olan davranışlarınız kedinizin ruh halini, psikolojisini ve size karşı davranışlarını belirler. Bu yazımda sizlere ona nasıl davranmamanız gerektiğini anlatacağım.
Kedilerinize Nasıl Davranmalısınız? İşte Yapmamanız Gereken 12 Madde
Kedilere zarar vermeyecek olan bazı kurallar vardır. Fakat bu davranışlar genellikle fark edilmeden yapılır ve kediye maruz bırakılır. İşte yapmamanız gereken maddeler ve içeriğinde yer alan davranışlar!
1- Asla Kedinize Vurmayın
Her ne kadar şımarık olursa olsun asla kedinize vurmayın. Yaptığı davranışların şekillenmesinde sizin de sorumluluğunuzun olduğunu unutmayın. Düzgün ve doğru bir eğitim ile sizin komutlarınızı dinleyen ve doğru-yanlış ayrımını yapabilen bir kediniz olur.
Kedinize uyguladığınız şiddet elbette ki yakın zamanda kum dışına tuvalet yapma, itaatsizlik gibi hoşunuza gitmeyecek davranışlarıyla tepkisini ortaya koyacaktır.
2- Cezalandırma Sistemi ile Bir Yere Varamazsınız!
Evinizde yaşayan kediyi cezalandırma yolu ile bir şeyleri öğretemezsiniz. Bunun için ödüllendirme sistemi ile öğretebilirsiniz. Kedinizin hoşuna giden mamalar ya da aktivitelerden birini özel tutarak ödül sistemine dahil edin.
Bunu yaptığınızda kedinizin ödülü almak için bir şeyler yapmaya çalıştığını göreceksiniz. Bu hemen olmayabilir fakat bu işin en önemli noktası sabırlı olmanızdır. Cezalandırma yöntemi ile yetiştirilen kedilerde psikolojik ve davranışsal sorunlar görülmektedir.
Durduk yere size saldırma veya artık eskisi kadar yanınıza gelmemesi sizin ona karşı olan davranışlarınızdan kaynaklanıyor olabilir. Sürekli sizi kızdıracak bir şeyler yapıyorsa bunun nedenini araştırın.
3- Sürekli Yüksek Ses Tonu Kullanmayın
Yapmamanız gereken bir diğer şey ise ona sürekli olarak bağırmaktır. Kediler insanların ses tonunda neler olduğunu anlayabilen canlılardır. Siz ona sürekli olarak yüksek ses tonu kullanırsanız bununla ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz. Örneğin kedinizin asla yapmaması gereken bir şeyi yaptığını gördünüz.
Bu durumda kedinize tepki olarak sesinizi yükselttiğinizde normalde de onunla yüksek sesle iletişim kurduğunuz için sizi umursamadan yaptığı şeyi yapmaya devam edecektir. Ona karşı ses tonunuzu ve vücut dilinizi kullanarak iletişime geçmelisiniz.
4- Yaşam Alanını Pis Bırakmamalısınız | Kedilerinize Nasıl Davranmalısınız?
Kediler doğaları gereği temiz canlılardır. Bu yüzden kendilerini temizler ve mümkün olduğunca emiz yerleri yaşam alanı olarak seçerler. Sizin yapmanız gereken şey ise kedinizin yaşadığı alanı emiz tutmaktır.
Kedinizin kumunu düzenli olarak temizlemelisiniz ve haftada 2 kere kumunu değiştirmelisiniz. Özellikle uzun tüylü ırklarda her gün fırçalama işlemini aksatmadan yapmalısınız.
5- Yemeğini Çok Fazla Vermemelisiniz
Üşengeç olabilirsiniz fakat bundan dolayı mama kabına 1 günlük yemek koyup sonrasında arkanıza bakmadan öylece gidemezsiniz. Kediler yemek konusunda seçicidirler.
Bayatlayan mamayı severek yemezler. Bundan dolayı kediniz kilo vermeye başlar ve sonrasında bu sorun sağlık sorununa dönüşebilir. Bu yüzden mama kabına tazeliği gitmeden kedinizin tüketebileceği miktarda mama koymalısınız.
6- Suyu Bitince Koymayın
Üzgünüm fakat suyu bittikten sonra tekrar yenileme fikri hoş değil. Kediler taze mama sevdikleri gibi taze su severler. Su kabını temiz tutmalı ve içindeki suyu her gün değiştirmelisiniz.
Aksi takdirde yetersiz su alımından dolayı türlerinin görünümü değişecektir. Önce parlaklığı giden tüyleri bir süre sonra birbirlerine yapışmaya başlar. Bu şekilde kediniz oldukça sağlıksız görünür.
7- Kediyi Odaya Kapatmak | Kedilerinize Nasıl Davranmalısınız?
Yukarıda bahsettiğim cezalandırma yöntemleri arasında olan bu konuya özellikle bir başlık açtım. Çünkü genelde insanlar fark etmeden cezalandırma yöntemi olarak bunu çok sık kullanıyorlar. ‘Sadece odaya kapattım bir şey yapmadım ki orada kalsın’ diye düşünürler.
Ama kediler hata yaptıklarında bunu fark edebilecek kadar zeki oldukları için sizin bu davranışınızdan cezalandırıldığını anlayabiliyorlar. Bu olguda kediniz oda da daha asabi ve sinirli vakit geçirir.
Bir süre sonra psikolojisi bozulur ve öz güven eksikliği yaşamaya başlarlar.. Bu yüzden kedinizi bir odaya kapatmak yerine onunla göz kontağı kurarak yaptığı hata hakkında konuşun ve buna sinirlendiğinizi vücut diliniz ve ses tonunuzla belli edin.
8- Kedinizi Sürekli Okşayıp Sıkmayın
Kedinizi tanıyın ve hareketlerinizi ona göre belirleyin. Bazı kediler sürekli kucakta olmaktan ve sevilmekten hoşlanmazken bazıları buna bayılır. Bu tamamen kedinizin karakteriyle ilgilidir.
Onu sevmek için sıkıştırmak yerine onu beklemeniz daha doğru olacaktır. Bazen kediler yalnız kalıp kendi kendilerine vakit geçirmek isterler dışarıdan bakıldığında çok sevimli hareketlerde bulunsalar da ona saygı duymalı ve onun size gelmesini beklemelisiniz. Kedilerinize nasıl davranmalısınız maddelerine dikkat edin!
9- Oyuncak Almaya Gerek Yok
Eğer gerçekten böyle düşünüyorsanız koltuk takımlarınıza perdelerinize ve evdeki diğer eşyaların zarar görmesine göz yumacaksınız demektir. Kediler içgüdüsel olarak bir şeyleri yakalamak isterler. Bunu yaparken tırnaklarını kullanırlar. Onun kovalayabileceği bir oyuncak yoksa kediniz uçuşan perdelerin üzerine uçabilir.
İçgüdüsel olarak tırnakları uzadığında koltukları veya yatak kenarlarını tırmalarlar. Bu yüzden oyuncaklarına önem vermelisiniz. En azında bir tırmalama tahtası ve yakalayabileceği top, lazer ışını gibi hareketli olabilecek oyuncaklar almalısınız.
10- Çok Yüksek Sesli Müzikler Dinlemeyin
Dinleyeceğiniz müzik türü ne olursa olsun yanınızda kendiniz varsa yüksek sesten rahatsız olacaktır. Müziğinizi çok yüksek seste dinlemeye başladığınızda kediniz ortamdan gidecektir. Ses düzeyini buna göre ayarlayın. Ayrıca kediler klasik müzikten çok hoşlanırlar. İsterseniz kedinize klasik müzik dinleterek onu mutlu edebilirsiniz. Kedilerinize nasıl davranmalısınız devam edelim!
11- Kediyi Aniden Uyandırmayın
Bunu kedinize asla yapmamalısınız. Özellikle yavru kediniz uyurken onu aniden uyandırdığınızda yavrunuz strese girer ve psikolojik rahatsızlık yaşayabilir. Kedinize rahat ve kendini güvende hissedebileceği yerler ayarlayarak onun sakince uyumasına yardımcı olabilirsiniz.
12- Kedinizi Aşırı Özgür Bırakmak
Başlığı ilk okuduğunuzda bu yazar ne saçmalıyor diyebilirsiniz ama buraya kadar gelmişken bunu da okuyun lütfen. Kedinizi evin dışında özgür bırakmamalısınız. Sokağa çıktıktan sonra akşam gelir diye düşündüğünüz kediniz geri döndüğünde temiz dönmeyebilir.
Ev kedileri ile sokak kedileri arasında fark vardır. Evde beslediğiniz kediniz tekir olsa bile. Sizinle yaşamaya alışmış olan kedileriniz dışarıda ki tehlikeli şeylerin farkına varamayabilirler. Örneğin trafik, arabalar,sokaktaki diğer kediler ve köpekler gibi pek çok örnek vardır.
Ve ev ortamına alışmış olan kediler maalesef ki bu tehlikelerle karşılaşabilir. Sonucunda kötü olaylar, travmalar hatta sakatlık durumu veya ölüm olabilir. Bunların dışında dışarıda ki virüs ve bakteriler ile eve dönebilirler. Ev halkının sağlığını ve kendi sağlıklarını tehlikeye atmış olurlar.
Ev kedileri genel olarak yaşam alanlarından uzaklaşmayı pek sevmezler. Ama yine de gezinmesini istiyorsanız tasmalı şekilde sizin gözetiminiz altında gezmesi daha doğru olur. Kedilerinize nasıl davranmalısınız içeriğimizi bu şekilde sonlandırdık.