Sokak hayvanları yasası maddeleri son zamanlarda gündeme bomba gibi düşmüştür. Bu değişimin detayları tüm hayvan severleri ilgilendirir!
Sokak hayvanlarının başı buyruk ve zarar verecek koşullarda gündemde sıklıkla yer alması sonucunda bu soruna meclisten bir çözüm geldi. Fakat halkın büyük bir kısmı bu durumu ‘vahşet’ olarak nitelendirerek karşı çıkmaktadır.
Sokak hayvanları ve tüm hayvan dostlarımızın yanında olmakla beraber yasada değişen bazı unsurların farkında ve bilincinde olmalıyız. İşte bu değişimler ve önümüzdeki günlerde yaşayabileceğimiz olaylar!
Sokak Hayvanları Yasası Maddeleri! İlk 3 Madde!
Sokak hayvanları yasası maddeleri karşısında duran büyük hayvan sever kitle ‘uyutulma’ maddesine büyük bir tepki göstermişti. Ağustos ayının başlarında da sosyal medyada yayılan bazı videolar ve fotoğraflar kan dondurmuştur. Bu görseller içerisinde bazı illerde sokak hayvanlarının toplanıp, katledildiği gösterilmektedir.
Bu durum her insanı ve her hayvan severi derinden etkilemiş ve hayvan severleri ayağa kaldırmıştır. Hiçbir canlının öldürülmesi veya işkence edilmesi hiçbir yerde söz konusu bile olmamalıdır. Peki ya tüm bu olanlar yasada yer alan maddeler ile alakalı mıdır?
Sokaktaki hayvanlar için yasa kapsamında dahil olunan hayvanlar köpek ve kedilerdir. Fakat kediler gerekli rehabilitasyon işlemlerini tamamladıktan sonra geri salınacaklardır. Her şeyden önce uyutulma işlemine tabi tutulan hayvanlar köpeklerdir.
Bunu anlamak ve bu konuda bilinçlenmek adına bazı maddeleri detaylandırdık. Sokak hayvanları yasası maddeleri 33 maddedir. İlk 3 maddesi şu şekildedir. Buna göre:
Madde1- Bu Kanunun amacı; insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. ( MEVZUAT ALINTI)
Madde 2- Bu Kanun, amaç maddesi doğrultusunda yapılacak düzenlemeleri, alınacak önlemleri, sağlanacak eşgüdümü, denetim, sınırlama ve yükümlülükler ile tâbi olunacak cezaî hükümleri kapsar. ( MEVZUAT ALINTI)
Madde 3 Detayları!
Madde 3- Bu Kanunda geçen terimlerden;
a) Yaşama ortamı: Bir hayvanın veya hayvan topluluğunun doğal olarak yaşadığı yeri,
b) Etoloji: Bir hayvan türünün doğuştan gelen, kendine özgü davranışlarını inceleyen bilim dalını,
c) Ekosistem: Canlıların kendi aralarında ve cansız çevreleriyle ilişkilerini bir düzen içinde yürüttükleri biyolojik, fiziksel ve kimyasal sistemi,
d) Tür: Birbirleriyle çiftleşebilen ve üreme yeteneğine sahip verimli döller verebilen popülasyonları,
e) Evcil hayvan: İnsan tarafından kültüre alınmış ve eğitilmiş hayvanları,
f) (Değişik: 30/7/2024-7527/2 md.) Sahipsiz hayvan: Sahipli hayvanlar dışında kalan evcil hayvanları,
g) Güçten düşmüş hayvan: Bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıkları haricinde yaşlanma, sakatlanma, yaralanma ve hastalanma gibi çeşitli nedenlerle fizikî olarak iş yapabilme yeteneğini kaybetmiş binek ve yük hayvanlarını,
h) Yabani hayvan: Doğada serbest yaşayan evcilleştirilmemiş ve kültüre alınmamış omurgalı ve omurgasız hayvanları,
Sokak hayvanları yasası son dakika haberlerde artık resmileştiğini ve kesinleştiğini biliyoruz.
ı) (Değişik:9/7/2021-7332/1 md.) Ev hayvanı: Gerçek veya tüzel kişiler tarafından özellikle evde, iş yerlerinde ya da arazisinde özel ilgi ve refakat amacıyla muhafaza edilen, bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvanı,
j) (Değişik: 30/7/2024-7527/2 md.) Sahipli hayvan: Bir kişi, kuruluş, kurum ya da tüzel kişilik tarafından sahiplenilen, bakımı, aşıları, periyodik sağlık kontrolleri yapılan ve Bakanlık veri tabanına kaydedilen ev hayvanlarını,
k) (Değişik:9/7/2021-7332/1 md.) Hayvan bakımevi: Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesisi,
l) Deney: Herhangi bir hayvanın acı, eziyet, üzüntü veya uzun süreli hasara neden olacak deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılmasını,
m) Deney hayvanı: Deneyde kullanılan ya da kullanılacak olan hayvanı,
n) Kesim hayvanı: Gıda amaçlı kesimi yapılan hayvanları,
o) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
p) (Ek:9/7/2021-7332/1 md.) Rehabilitasyon: Sahipsiz hayvanların tedavi ve parazit mücadelesinin yapılmasını, aşılanmasını, kısırlaştırılmasını ve dijital kimliklendirme yöntemleriyle işaretlenmesini,
ifade eder. ( MEVZUAT ALINTI)
Sokak Hayvanları Yasası Maddeleri Kamu Oyunda Nasıl Etki Etti?
Sahiplenilmemiş sokak hayvanların toplanacağı ve hayvan barınaklarına götürülecektir. Her şeyden önce tehlikeli olan hayvanların ise uyutulma işlemine maruz kalınacağı açıklanmıştı.
Bu durum karşısında hayvan barınaklarının zaten yetersiz olduğu bilinmektedir. Bununla beraber halk bu canlıların öldürülmesi için fazlasıyla endişelenmektedir. Uyutulma işlemi ise ağrısız ve acısız bir şekilde aslında hayvanın canına son verilmesi işlemidir.
Nosiseptif refleksler ve yollar baskılanır ve sonuç olarak uyutulma işlemi buna göre benzer şekilde gerçekleştirir. Tıp’ta ötenazi olarak da bilinen bu olayın yalnızca tehlikeli olan hayvanlarda kullanılacağı detayının altı da çizilmiştir. Böylece sokak hayvanları yasası maddeleri detaylıca açıklanmıştır.
Sokak hayvanları yasası son zamanlarda gündeme neredeyse bomba gibi düşmüştür. Burada sokak hayvanı olarak geçen terim içerisinde kedi ve köpekler yer alır. Fakat ‘uyutulma’ işlemine yalnızca köpekler tabi tutulacaktır. Toplanan kediler gerekli tedavi ve rehabilitasyon işlemlerini gördükten sonra tekrardan geri salınacaklalardır.