Yeni

Atlar Nasıl Uyur? Yaşamları! 

Atlar nasıl uyur ve yaşamları hakkında bilinmeyenler nelerdir? İşte hayatları ve yaşam tarzları merak edilen atlar! 

En güzel ve en asil hayvanlar arasında yer alan atlar, nasıl uyur ve nasıl beslenir son derece merak konusudur. Merak edilen konular arasında yer alan atların yaşamı ise aslında o kadar da esrarengiz değildir. Atlar hem spora katkı sağlar hem de çok hoş bir esteti görünüm sunarlar. 

Duygusallığı ile de bilinen ve birçok hikâyede yer alan atlar, çok anlamlı hayvanlardır. Atların uyuması ve hangi şekilde uykuya daldıkları ise merak konusudur.  

Uyuma Şekli Atlar Nasıl Uyur? 

Atların dili
Atların dili

Atların uykusu iki farklı şekilde oluşabilir. Gün boyunca yorulan ve dinlenmek isteyen atlar aynı diğer hayvanlar için uykuya ihtiyaç duyarlar. Ayakta uyuyabilen atlar aynı zamanda yatarak da uyuyabilirler. 

Gördüğünüz bir atın ayakta gözlerini kapattığını görüyorsanız bilin ki at orada uyuyordur. Aynı şekilde at yere yatarak da uykuya dalmaktadır. Atların yatmaya ve vücudunu dinlendirmeye ihtiyacı vardır. Uzmanlar da atların yatarak uyuması gerektiğini savunurlar. 

Atların ayakta uyuması her ne kadar mümkün olsa da yatarak uyuması mutlaka gereken bir durumdur. Atların uyku evreleri farklıdır ve beş evre şeklinde değişiklik gösterir. Yaşadıkları uyku evresine göre yatış ve uykuya dalış şekilleri de farklılık görünür.  

Ayakta Uyuyan Atlar Nasıl Uyur? 

Atların sahip olduğu vücut özellikleri ve kasları onların ayakta uyuyabilmelerine olanak verir. Kolay ve sağlıklı bir uyku çekmeleri için atlar ayakta kolaylıkla uykuya dalar. Sıra dışı bir olay olan bu uyku düzeni her şeyden önce ayakta da normal bir şekilde gerçekleşir. 

Bacak tendonları, kasları ve sistemleri ayakta uyku şekline uygun ve uyumludur. Uygun bacak ve vücut özelliklerine sahip olan atlar, uyku esnasına bacaklarını kitler. Böylece uyku esnasında herhangi bir düşme veya sakatlanma tarzı sorun oluşmaz. Görmüş olduğunuz bir atın ayakta uykuya daldığını gözlemlediyseniz bu duruma çok da şaşırmamanız gerekir. 

At Günde Kaç Saat Uyur? 

Bir sağlıklı at gün içerisinde kaç saat uykuya ihtiyaç duyar? Uyku her canlı için son derece önemli olan bir gereksinimdir. İnsanlardaki yararları gibi hayvanlardaki yararları ve gereksinimleri benzerdir. 

Toynaklı memeli grubunda yer alan atlar, her şeyden önce gün içerisinde 3 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Atlar insanlar gibi saatlerce uyuyan canlılar değildir. Gün içerisindeki gereksinimini sağlayacak saat sayısı 3’dür. Elbette bu durum, bazı atlarda farklılık gösterebilir. Kimi atlar bu orandan daha az uyuyabilirken kimi atlar ise daha fazla uyku saatine ihtiyaç duyabilirler. 

Atlar Nerede Uyur? 

evcilcafe-atlar-

Atlar nasıl uyur sorusuna verdiğimiz cevabın ardından nerede uyuduklarından da bahsedelim. Atların uyku evreleri beş şekilde ve çeşittedir. Bu evrelere göre bazen ayakta uykuya uygun olan evreler bazen de yatarak uykuya uygundur.  

Atların yatarak uyuma ihtiyacı da son derece fazladır. Atlar kaldıkları yerlerde veya başka mekanlarda da uykuya dalabilir. Ayakta uyuyan atlar daha çok güven duymadıkları yerdedirler.  

İdeal olmasa da ayakta uyumaları mümkündür. Fakat REM uyku evresine dalmak ve gereksinimi gidermek için atların yatarak uyuması kesinlikle gereklidir. 

Ayakta Uyuyan Hayvan Hangisi? 

Ayakta uykuya dalan birçok hayvan vardır. Sonuç olarak bu hayvanlar arasında atlar da yer alır ve ayakta uyuyabilirler. Fakat yatarak uyumaları daha sağlıklı ve daha uygundur. Peki ayakta uykuya dalabilen diğer hayvanların isimleri nedir? 

  •  Zebra 
  • At 
  • Fil 
  • Zürefa  

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.