Kediler terler mi ve neden terleme durumuna girerler soruları sıklıkla sorulmaktadır. İşte kedilerin davranış nedenleri!
Kediler en çok sahiplenilen ve tercih edilen hayvanlardandır. Kediler insanlara göre benzer davranışlar gösterebilirken aynı zamanda farklı davranışlar da gösterebilirler. Terleme davranışı ve eylemi birçok kişiden şaşırtıcı bir detaydır ve nedeni de sıklıkla merak edilir.
Kedilerin bakım detayları ise son derece kolaydır. Fakat her bir canlının sorumluluğunu almak ve bakımını gerçekleştirmek elbette ki çok kolay değildir. Sorumluluk almak ve bir canlının bakımını üstlenmek son derece zor olur. Kedilerin göstermiş olduğu eylemler ve davranışlar ise nedenleri ile şu şekildedir!
Kediler Neden Terler? Kediler Terler mi?
İnsan vücudunun normalinde yer alan terleme olayı hayvanlar için de geçerlidir. Genellikle hayvanlar da terler ve bu durumun nedenleri merak konusu olur. Her şeyden önce kediler için de bu terleme davranışının gerçekleşip gerçekleşmediği merak edilir.
Evet, kediler de terler ve bunun nedenini birkaç cümle ile açıklamak son derece normaldir ve kolaydır. Fakat kediler diğer hayvanlar ve özellikle de insanlara göre oldukça az terlerler.
O kadar az terlerler ki bu durumu karşıdan fark etmek neredeyse inanılmaz boyuttadır. Kedilerin ter bezleri son derece azdır ve bu durum sonucunda da terlemeleri çok düşük bir seviye ve oranda gerçekleşir. Her şeyden önce kediler terler diyebiliriz fakat bu terleme derecesi oldukça düşük bir seviyededir.
Kediler kendilerini oldukça iyi bir şekilde serinletir. Kedilerin büyük bir vücut kısımlarında tüyler yer alır. Kedilerin vücudunu tüylerin kaplamasının nedeni ile terleme sorunu o kısımlarda meydana gelmez.
Patilerinde bulunan ter bezleri terleme eylemini gerçekleştirir. Kedinin burnu, patileri terler. Burnunda ekrin ter bezleri bulunur ve buradan salgılanan ter yağlı bir terdir. Kedilerin terleyen bölgeleri vücutlarının tüm kısımları değildir. Kedilerin terleyen bölgeleri her şeyden önce şu şekildedir:
- Patileri
- Burunları
- Dudakları
- Anüs
- Parmak arası
- Çene
Çok sıcak olan günler ve zamanlarda beyinleri vücuduna bir sinyal gönderir. Bu sinyal ile beraber terlemesi mümkün olan ter bezi bulunan bölgeler aniden terlemeye başlar. Kedi her şeyden önce yalnızca sıcak havalarda değil aynı zamanda strese girdiğinde ve sinirlendiğinde de terler. Yani bu duyuları bir nevi insan mekanizmasına karşın benzerlik gösterir.
Kedinin Terlediği Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin terleme mekanizmaları vardır ve çalışır. Kediler terler mi sorusuna “evet” şeklinde cevap vererek mümkündür. Fakat her şeyden önce kediler insanlar gibi tüm vücut kısımları olarak eşit bir terleme refleksine sahip olmazlar. Belirli bölgelerinde bulunan ter bezleri sayesinde terleme eylemi gösterirler.
Fakat kedilerin tüylerinin bulunduğu kısımlarında terleme benzeri bir durum ile karşı karşıya kalınmaz. Kedilerin terlediğini anlamak pek de mümkün olmaz. Kedilerin terlediğini anlamak adına onların patilerini bastığı çıplak zeminleri gözlemleyebilirsiniz.
Terleyen patileri ile her şeyden önce çıplak ve parlak bir zemin üzerinde hafif nemli bir pati görünümü bırakırlar. Bu görüntü de onların terlediklerine bir işarettir. Dostlarımız olan kediler sıcak havalarda patilerden, burundan ve çene kısımlarından terlerler.
Kediler Ter Kokusunu Neden Sever? Kediler Terler mi?
Dostlarımız olan kediler ter kokusunu sever mi sorusuna bazı cevaplar vermek mümkündür. Kedilerin koku bırakma davranışları bulunur ve birçok kedi bu davranışı terleri ile gerçekleştirir. Terleyen bir kedinin kokusunu almak insanlar tarafından mümkün değildir.
Hatta insanlar kedilerin terlediğini göremezler bile… Ama kediler kendi aralarında terleme sonucunda haberleşirler ve koku bırakarak bir nevi anlaşma yöntemi bulurlar. Siz de her şeyden önce kedinizin terleyerek koku bıraktığını ve bu kokuları aradığını hiç düşünmüş müydünüz?