Akbaş Yavrusu

Akbaş yavrusu; beyaz tüylerinden sevimli görünümüne, oyuncu yapısından sadakatine kadar her detayıyla sevilen köpeklerden biridir. Türkiye’nin yerli köpek ırkları arasında bulunur ve geçmişinin 3 bin yılı bulduğu düşünülür. Çoban köpeği olarak da bilinen akbaş, yeri geldiğinde en vahşi hayvanlara karşı durabilecek kadar da güçlü bir ruha ve bedene sahiptir. Bir akbaş yavrusu gözünüze küçük ve tatlı görünse de; büyüyüp yetişkinliğe ulaştıkları zaman 60 kg. ağırlığa, 80 cm. Civarı boy uzunluğuna ulaşabildiklerini de unutmayın.

Akbaş Yavrusu Karakteri:

Eğer bir akbaş yavrusu sahibi olmak istiyorsanız; önce onun karakterine dair bazı ipuçlarını bilmeniz gerekebilir. Bu köpekler her ne kadar koruyucu özelliği yüksek, sahibine bağlı ve yeri geldiğinde tehlikelere karşı atılgan olsalar da; sahiplerinin de aynı şekilde onları koruyup sevmelerini beklerler. Çoban köpeği olmaları, bu koruma içgüdülerini harekete geçirirken, güç ve fiziksel anlamda kendisinden yüksek canlılara karşı da koyabilir. Bedeni gibi kalbi de büyük olan bu köpekler, sevgi gösterilerini ve sonsuz ilgiyi çok sever. Sahibiyle vakit geçirmeye, oyun oynamaya, boğuşmaya bayılır. Arada bir koruyuculuğu için ödüllendirilmeyi de bekler. Eğer doğru şekilde ilgilenilir, iletişim kurulursa; bir akbaş yavrusu büyüdüğünde de sahibinden asla kopmayacak, agresif yönünü onun için törpüleyebilecektir.

Akbaş çoban köpekleri, diğer köpeklere göre anaç bir tavra sahiptir. Biraz önce bahsettiğimiz bu koruyuculuğun temelinde de ‘aile’ duygusunu bilebilmesi; bu nedenle de yavru hayvanlara bu şekilde davranabilmesi yatar. Hatta çoban köpeği olarak kullanıldıklarında, sürüdeki yavruları tıpkı anneleri gibi yaladıkları bile söylenir. Aynı şekilde çocuklara karşı da bu tavrıları sergileyebilen akbaş cinsi köpekler, özellikle akbaş yavrusu oldukları dönemden itibaren ailedeki çocuklarla birlikte büyüdülerse; sonuna kadar onlarla bir bağ kuracaklardır.

Tabii her hayvanda olduğu gibi bu türün de ne kadar sevecen, ne kadar agresif olacağı tamamen onu yetiştiren kişilere ve büyüdüğü ortama bağlıdır. Eğer koruma özelliği güdülenir, köpek nispeten daha koruyucu ve agresif olursa; mutlaka kontrol altında tutulması gerekir. Bazen yanlış anlaşılan hareketleri tehdit olarak algılayabilen bu köpekler, istemeden birilerine zarar vermek durumunda kalabilir. Doğru bir bakım ve beslemeyle uzun yıllar boyunca ailenizin bir ferdi olabilecek olan akbaş yavrusu, evde beslemek için uygun olmamakla birlikte bahçede ve doğal ortamıyla iç içe olmalıdır.

Akbaş Yavrusu Bakımı:

Akbaş yavrusu, henüz bebeklik döneminden itibaren sağlam bünyesi ve gücüyle dikkat çeker. Tabii ki bakımını aksatmamak, doğru ve kaliteli mamalarla beslemek, veteriner hekim kontrollerini ihmal etmemek; her köpekte olduğu gibi bu köpeklerde de çok önemlidir. Bu köpeklerin bir özelliği de çoban köpeği oldukları için farklı hava şartlarına uyum sağlamak adına evrilen tüyleridir. Tüy yapısı, bu köpeklerde dayanıklı olmakla birlikte yıl içinde iki defa dökülebilir. Bu yüzden tüylerinin düzenli taranması, bakımının yapılması, sıcak günlerde banyo yaptırılarak temizlenmesi gerekir. Bu ırkın dış mekanda bakılması uygun görüldüğünden, tüylerinin tıraş edilmesi de pek önerilmez.

Köpeğin ırkına, yaşına, kilosuna ve sağlık şartlarına uygun mamalarla beslenmesi; mama ve su kabının düzenli olarak temizlenmesi ve yenilenmesi de yine klasik bakım önerileri arasındadır. Doğal ortamda yaşayan ve yaramaz, meraklı, oyuncu olan akbaş yavruları bahçede dolaşırken yememesi gereken bazı şeyleri yiyebilirler. Bu nedenle yaşam alanlarının kontrol edilerek düzenlenmesi gerekebilir. Ayrıca oyun oynamayı çok sevdiklerinden, enerji düzeyi yüksek olan akbaş yavrusu günlük olarak oynatılmalı; egzersiz yaptırılarak koşturulup yorulmalıdır. Böylece fazla enerjisini atarak rahatlayacaktır.

Düzgün şekilde bakılan akbaş çoban köpeği, diğer şartlara da bağlı olarak 14-15 yıl ortalamasında bir ömür sürebilir. Tabii bunun için düzenli aşılarının yaptırılması, parazit tedavilerinin aksatılmaması; en doğru bakım önerisi için düzenli veteriner kontrolleri hayati önem taşır. Fiyat bilgisi çok soruluyor ancak, onca sahiplenilmeyi bekleyen can varken dostunuzu satın almanızı önermiyoruz. Safkan bir akbaş köpek yavrusu bazı ırklarla karıştırılabilecekelerinden, sahip olabilmek için mutlaka bir uzmandan yardım almanızda fayda olabilir.

Exit mobile version