Yeni

Angora Kedisi (Ankara Kedisi)

Angora kedisi, dünya çapında bilinen bir Anadolu kedisidir. Kedi türleri arasında bulunan angora bakımı da son derece kolaydır.

Güzelliğinden tüy yapısına, gözlerinden karakterine kadar birçok özelliği sayesinde, uzun yıllardır tüm dünyayı kendine hayran bırakmayı başarmıştır. İşte günümüzdeki uzun tüy yapılı kedilerin atası konumunda görülen Ankara kedisi hakkında bazı bilgiler…

Angora Kedisi Tarihçesi:

Haçlı Seferleri döneminde bazı denizcilerin keşfettiği Angora kedisi, böylece 17. yüzyıl sonunda Avrupa’ya tanıştırılmış olur. Ardından 18. yüzyıl boyunca Avrupalıların; özellikle de saraylı ve soylu kişilerin dikkatini çekerek onlar tarafından beslenmiştir.

Etkisi bu bölgelerle sınırlı kalmayarak Fransa saraylarına dek uzanmıştır. Hatta Marie Antoniette ve 14. Louis gibi tarihi kişiler tarafından da hayranlık duyuldukları bilinmektedir.

Bir dönem popülaritesini yitirse de, daha sonraları Amerikalı kedi üreticilerinin ülkelerine götürerek üretime başlamasıyla yeniden popüler olmaya başlamıştır. Bu popülarite dünyaya öyle bir yayılmıştır ki; günümüzde özellikle İtalya tarafından çok sevilen bu kedi ırkı adına, ülkede birçok dernek varlığını sürdürmektedir.

Angora Kedisi Fiziksel Özellikleri:

Angora kedisi, genel itibari ile atletik ve kıvrak vücut hatlarına sahiptir fakat yoğun tüy yapısı nedeniyle bunun belli olması imkansız olur. Sağlıklı bir Angora kedisi ortalama olarak 2 ile 4 kilogram arasında değişen bir ağırlığa sahip olur. Ve bunun bir kısmını tüyleri kaplar.

İpeksi yapılı, uzun tüyleri parlak ve tek katmanlıdır. Özellikle de karın kısmında, kuyruğunda ve boyun bölgesinde bu tüyler daha uzun ve yoğun durumdadır. Bu tüylerin bir özelliği de sıcak mevsimlerde dökülüp yerini daha kısa tüylerin almasıdır. Bazı Ankara kedileri İran gibi farklı cinslerle çiftleştirilebildiklerinden, farklı renkte tüye sahip olabilirler.

Fakat ırkın katıksız, safkan oluşunun bir nevi sembolü haline gelen renk beyaz renkteki kürk yapısıdır. Angora kedileri sanılanın aksine sadece mavi değildir. Sarının tonlarından yeşile, elaya dek birçok göz rengine sahip olabilirler.

Van kedilerine benzeyen ve karıştırılmalarına neden olan bir göz rengi ise, heterokromi olan ‘iki gözün farklı renkte olması’ durumunun da görülebilmesidir. Bu durumda bir gözü mavi, diğeri sarı ya da ela-mavi gibi farklı kombinasyonlarda olur. Ankara kedisi hakkında bilinen bir kanı da özellikle beyaz tüylü ve mavi gözlü olanlar başta olmak üzere, çoğunluğunun duyma kaybı yaşadığıdır.

Angora Kedisi Karakter Özellikleri:

Kediler, meraklı oluşlarıyla ünlü olsalar da; Angora kedisi ile tanışmadan bu hükmü vermeyin. Görüp görebileceğiniz en meraklı kedi ırklarından biriyle tanışın! Bu merakı, evdeki tüm eşyaları karıştırmasına; hatta zekası sayesinde onları kullanmayı öğrenmesine bile neden olur.

Oyun oynamayı ve enerjisini atmayı çok seven Ankara kedileri, olabildiğince sosyal hayvanlardır. Yabancılara nispeten uzak durabilseler de, bir süre sonra onlara alışmaları da olasıdır. Özellikle sahiplerine hemen bağlanan ve ondan zor koparlar. Bu kediler, evin içinde onları takip etmeye de bayılırlar.

Sık sık yalnız bırakılmaktan pek hoşlanmazlar. Bu kedi ırkının bu kadar popüler ve sevilen bir ırk olmasında, bu uysal başlı ve insancıl yapısının da etkisi bulunduğu düşünür. Söz konusu çocuklar olduğunda da Angora kedileri sevecen tavırlarını göstermeye devam eder.

Bu tür, çocuklu evler için ideal kedi cinslerinden biri olur. Buna rağmen dikkat edilmesi gereken bir nokta da diğer evcil hayvanlarla olan ilişkisidir. Angoralar, hayvanlar arasındayken üstün olmak ve baskın tavırlar sergilemek isteyebilirler. Eğer başka evcil hayvanlarınız varsa ve onlar da baskın karakterdeyse, Angora ile anlaşmaları zor olur.

Angora Kedisi Bakımı ve Sağlığı:

Angora kedisi, diğer kedilere oranla karaciğer sorunlarına ve bazı deri rahatsızlıklarına daha yatkın olur. Tabii her evcil hayvanda olduğu gibi, bu durum da kedinin bakımı ve genel sağlık durumuyla ilişkilidir.

Genel olarak bünyesi sağlam, karakteri kendini koruyabilen yapıdadır. Ankara kedileri, iyi bakıldıkları sürece kolay kolay hastalanmazlar. Biraz önce de söylediğimiz gibi sağırlık ya da farklı kulak sorunları da görülür.

Bu nedenle bu ırkın kulak bakımına ekstra özen göstermek iyi olabilir. Düzenli aralıklarla kulakları temizlenilebilir ya da bir uzmandan yardım alınabilir. Angora kedisi bakımı önerilerinden bir diğeri ise uzun tüylü tüm kediler için geçerli olan tüy bakımıdır.

Tüylerinin ara sıra taranması gibi sıradan bakım önerileri bu ırk için de yeterli olacaktır; ekstra dikkat etmeye ihtiyaç duymazlar ve 2 yaşına ulaştıkları zaman tüyleri uzamasını da durdurur.

Buna ek olarak ağız, diş, diş eti bakımını aksatmamak, tırnaklarını düzenli kesmek gibi bilinen rutin kedi bakım önerilerini uygulamayı da yine ihmal etmeyin. Angora kedisi beslenmesi ise yine kedinin kilosu, yaşı, sağlık durumu, kısır olup olmaması gibi genel özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.

Özellikle ırklara özel olan premium mamalardan yararlanabilir, kediniz için yeterli ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturduğunuzdan böylece emin olabilirsiniz. Son olarak kedinizle ilgili her türlü bakım ve sağlık önerisini veteriner hekiminizden almayı ihmal etmeyin…

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.