Tüm yavru köpekler, 1.5-2 aylık olana dek anne sütüyle ve anneleri tarafından beslenip bakılmalıdır. Anne sütünden alacakları birçok vitamin ve mineral, onların hayat boyunca nasıl olacaklarını belirler. Bağışıklıklarını güçlendirerek doğru ve çabuk büyümelerinde yardımcı olur. Bazen bazı durumlar nedeniyle annesiz kalmış yavrularla karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda yavrunun özel ilginiz ve bakımınız olmazsa kendi başına asla hayatta kalamayacağını unutmayın. Öncelikle bu sürecin zorlu ve sabrınızı gerektiren, özen isteyen bir süreç olduğunu aklınızda tutun. Annesiz yavru köpek doğru ortamda, uygun mamayla ve iyi bakılarak yaşatılmalıdır.
Annesiz Yavru Köpek Nasıl Beslenir?
Annesiz yavru köpeklerin bakımında en önemli nokta doğru ve yeterli beslenebilmeleridir. Birçok anne köpek, kendi yavrusu olmasa da süt annelik yapmayı kabul edebilir. İlk uğraşınız bu olmalıdır ki yavru kendine göre doğru bir ortamda büyüsün. Eğer bu şartlar uygun değilse, anne sütüne çok yakın bir mama içeriği elde etmeniz gerekir. Bazı kişiler ev yapımı olan mamaları tercih edebilirken günümüzde anne sütünün içeriğine çok yakın yeni doğan mamaları bulunabiliyor. İçerisinde proteinden vitamine kadar anne sütünde bulunabilecek birçok detay barındırıyor. Böylece yavrunun bir nebze de olsa anne sütüne yakın bir deneyim yaşamasını sağlıyor. Eğer böyle bir mama tercih ediyorsanız, yüksek protein oranlı olanları almanız gerekir. Ev yapımı mamalarda ise içinde süt tozu, yumurta sarısı gibi besleyici malzemelerin bulunduğu mama tariflerini internetten bulabilirsiniz. Doğru mamanın yanı sıra yavrunun ’emebilmesi’ de gerekir. Henüz dişleri olmadığından ve ağız yapısı gelişmediğinden emerek beslenebilir. Bunun için artık birçok özel araç bulunabiliyor. Genellikle minik biberonlar ya da şırıngalar da tercih edilebilir. Hatta bazı yavrularda bir kaba mama koyarak ağzını değdirip, ardından yalamasını sağlayarak besleme de yaptırılabiliyor.
Yavruyu beslerken, günde 3 veya 4 defa beslemeniz yeterli olacaktır. Eğer çok zayıf ve güçsüzse, bu seansların sayısı artış gösterebilir. Eğer yavru yeterince doyduysa, göbek bölgesinde şişme meydana gelecektir. Sırf büyüsün ve beslensin diye fazla doyurup gereksiz beslemekten de vazgeçin. İlk birkaç gün alışabilmesi için az az besleyeceğiniz yavruyu, sonraki günlerde tam şekilde beslemeye başlayabilirsiniz. Onları beslerken gerçek bir bebek olmadıklarını unutmayın. Annelerinden meme emerken nasıl duruyorlarsa, siz de o şekilde durmasını sağlayın. Yüz üstü, yatar şekilde olması yeterli olacaktır. Ters çevirmeye çalışmayın; bu, boğulmasına yol açabilir. Bunu yaparken mamanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat edin. Hızlıca doyurmak yerine ona zaman tanıyın. Beslediğiniz biberonu dik ya da fazla eğik tutmayın; 45 derece açısı ideal olacaktır. Beslemenin ardından bebeklerde olduğu gibi yavrunun da gazını çıkarırsanız, hazımsızlığı önlemiş olacaksınız.
Annesiz Yavru Köpek Nasıl Bakılır?
Her ne kadar beslenebilmesi hayati önem taşısa da, annesiz bir yavrunun korunma ve ısınma ihtiyacı da aynı oranda önemlidir. Annesinin ve kardeşlerinin sıcaklığını arayabilir, ağlayabilirler. Yeni doğmuş bir yavru köpek çok üşüyecektir. Bu nedenle çok minik yavrular için kuvöze benzer bir mekanizma oluşturulmalıdır. Isıtıcılı bir yastık ya da bir ampulle önceleri 37 ile 38 derecede sıcaklık sağlanmalıdır. Ardından derece birazcık daha düşürülebilir. Bebek bir aylık olduğunda, bu sıcaklık 25 ile 30 derecelerde seyredebilir. Üşümemesi için uğraşırken yavruyu fazla sıcakta bırakmamaya da dikkat etmeye çalışın.
Eğer birden fazla yavrunuz varsa, onları sürekli bir arada tutmamaya çalışın. İlk düşünce olarak birlikte olmaları, ısınıp mutlu olmaları anlamına gelebilir. Ne var ki yeni doğan yavrular anneleri sanarak birbirlerinin farklı organlarını emmeye çalışabilirler. Aynı şekilde beslemenizin doğru olduğundan emin olmanız, sağlıklarını kontrol edebilmeniz için ayrı gözlem yapmak da daha kolay olacaktır. Onları kumaşlarla bölmeler yaparak sıcak yuvalarında tutabilirsiniz. Bu yuvayı bezler, havlular gibi materyallerle sıcak bir alana dönüştürebilirsiniz.
Annesiz yavru köpek büyümeye başladıysa, bakım yöntemleriniz doğru demektir. Onların süt yardımıyla yeterince su aldığından emin olmanız gerekir. Bununla birlikte sağlığını kontrol etmek için en yardımcı aracınız yavrunun dışkısı olacaktır. Fazla sıvı, fazla katı, biçimsiz, farklı renklerde olan dışkılar alarm olacaktır. Gün içine 3 ile 5 arasında tuvalete çıkması, bu dışkının sarı renk tonlarında olması doğru olandır. Annesiz yavru köpekler, yardımcı olabilecek bir anneleri olmadığı için tuvaletlerini iç güdü ile yaparlar. Onların karın bölgesini hafifçe ovarak yardımcı olabilirsiniz. Yavrunuz kabızlık sorunu yaşıyorsa, mamasının içeriğini kontrol edin.
Yavruların gözleri başlarda kapalı olacağından, gözlerini uygun bir suya batırılmış pamukla hafifçe silebilirsiniz. Vücudunu temiz ve sıcak tutmayı ihmal etmemeniz ve ara sıra besleme öncesi masaj yapmanız da dolaşımının sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Ne olursa olsun, annesiz yavru köpek bakımından önce bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyin. En doğru bilgi ve bakım önerisini size onlar verecektir; unutmayın. Yavru büyüyüp 2 aylık olduğunda birçok aşısı ve farklı bakım yöntemleri de başlayacaktır. Bu nedenle bir hekim kontrolünde ilerlemek her zaman beklenmeyen sorunların önüne geçecektir.