Genel Özellikler
Eğer yüksek enerjili, bakımı kolay, aile dostu bir köpek arıyorsanız, o zaman Boxer sizin için iyi bir cins olabilir!
Boxer köpekleri, heybetli görünen, büyük, kaslı, kare başlı köpeklerdir ama gözlerine bakınca yaramazlık ve yaşama sevincini görürsünüz. Eğlenceli doğaları ve sınırsız enerjileri ile tanınırlar. Boksörler üç yaşına kadar tamamen olgun kabul edilmez, zaten köpek dünyasındaki yavruluğu en uzun yaşayanlardandır.
Boxer, başlangıçta orta boy bekçi köpeği olarak yetiştirildi. Bugün ise Boksörler, çoğunlukla evlerin sevgi dolu üyeleridir. Bununla birlikte, hala yüksek enerji seviyelerini korumaktadırlar ve bol miktarda egzersize ihtiyaçları vardır.
Kare çeneli ve kaslı vücudu olan bu cinsin aslında mizah duygusu ve şirinliği de ünlüdür.
Boxer, Almanya kökenlidir ve 1. Dünya Savaşı’ndan sonra dünyaya yayılmıştır. Kısa, parlak tüyleri dikkat çekicidir: açık kahverengi, kahverengi veya beyaz olarak tek renk veya çift renklidir. Tek renk beyaz olarak çoğunlukla arzu edilmez, çünkü beyaz Boksörler genetik olarak sağırlık eğilimindedirler.
Bir Boxer köpeğin koşmasını izlemek bir zevktir. Çok coşkulu, neşeli ve zariftir, özellikle atlayıp zıplamaya başladığında yüzüne bir gülümseme geleceğinden emin olabilirsiniz.
Ancak hayat tüm Boxer köpekleri için eğlence ve oyun değildir. Güçleri ve cesaretleri nedeniyle Boksörler, ordu ve polisin yanı sıra arama kurtarma çalışmalarında geniş olarak kullanılmaktadır. Eğitilirlerse, Boksörler mükemmel bekçilerdir ve davetsiz misafirleri öncelikle kısıtlarlar. Boksörler ayrıca itaat ve çeviklikte mükemmeldir.
Boxer erkekleri genelde 55-65 cm uzunluğunda ve 30-35 kilo ağırlığındadır. Dişiler ise 50-60 cm arasında ve 25-30 kilo ağırlığındadır.
Boxer köpekleri, herkes için iyi bir cins değildir, ancak sarılmayı seven büyük ve koruyucu bir köpek istiyorsanız, Boxer sizin için doğru köpek olabilir!
Tarih
Boxer, birkaç yüzyıl öncei Bullenbeisser, Mastiffs ve Bulldog köpeklerinin çiftleştirilmeleri ile gelişti. Özellikle Bullenbeisser türü yüzyıllar boyunca ayı, yaban domuzu ve geyik avlamak için av köpeği olarak kullanıldı. Görevleri avları yakalamak ve avcı gelene kadar avı tutmaktı. Zamanla, Bullenbeisser sığırları korumak ve sürmek için de kullanılmaya başladı.
Bugün bildiğimiz Boxer ise, 19. yüzyılın sonlarında geliştirildi.
1. ve 2. Dünya Savaşı patlak verdiğinde, Boxer’lar askere alındı, haberci köpek , ayrıca saldırı ve bekçi köpekleri olarak hizmet ettiler. Dönen askerler aracılığıyla, cins daha fazla insana tanıtıldı ve favori bir arkadaş hayvan, şov köpeği ve bekçi köpeği oldu.
Bakım
Boxer’lar uzun süre açık havada bırakılmamalıdır. Kısa burunları yaz aylarında sıcak havayı yeteri kadar verimli bir şekilde soğutmaz ve kısa tüyleri kışın sıcak tutmaz.
Boxer’ların en alt düzeyde taranma ihtiyaçları vardır. Boksörler, onlara ihtiyaç duydukları fiziksel egzersizi ve zihinsel uyarımı sağladığınız sürece, özellikle çocuklara karşı efsanevi sabır ve yumuşaklığı ile çok iyi aile arkadaşlarıdır. Onlara yürüyüş veya koşu şeklinde yeterli egzersiz sağlamaya istekli, yetenekli ve imkana sahip iseniz, apartman yaşamına bile uyum sağlayabilirler.
Bazen Boxer’ların kuyrukları ve kulakları kırpılır. Birçok köpek sahibi ise günümüzde Boxer’ların kulaklarını ve kuyruklarını kırpmadan bırakmayı tercih ediyor – bizim de tam olarak desteklediğimiz bir uygulama! Bırakın kulaklar ve kuyruklar doğal kalsın!
Kişilik
Tipik Boxer, zeki, uyanık, çevik, korkusuz, meraklı, eğlenceli ve iyi arkadaştır. Ailelerine sadıktırlar ve onlarla oynamayı severler, ancak onlara bağırırsanız ve sert eğitim yöntemleri kullanmaya çalışırsanız da dik başlı olurlar.
Boxer, aslen bekçi köpeği olarak tanınır, çünkü uyanık, dikkatli ve kendine güvenlidir. Yabancıları dikkatli bir şekilde karşılar, ancak dost insanlara nazikçe karşılık verir. Sadece ailelerini, evlerini ve sahiplendikleri yeri savunmak için saldırganlaşır.
Sağlık
Bir Boxer edinmeden önce, cinsin sıkça karşılaştığı bazı sağlık sorunlarının farkında olmalısınız. Aşağıdaki hastalıklar, onun yakalanabileceği rahatsızlıkların tamamı değildir, ancak Boksörlerin özellikle yatkın olduğu bazı tıbbi durumlardan haberdar olmanızı amaçlamaktadır. Diğer evcil hayvanlar gibi, köpeğinizin sağlığını dikkatlice ve düzenli olarak izlemeniz, gerekirse vakit kaybetmeden veterinere götürmeniz önemlidir, çünkü sorunu ne kadar çabuk yakalarsanız, o kadar kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edebilirsiniz.
Genelde yakalanabileceği hastalıklar: kanser, kalp rahatsızlıkları, uyuz, korneal ülser, hipotiroidizm, Boksör koliti, alerjiler, mide kasılması (GDV), sıcak stresi ve sıcak çarpması.
Bu hastalıklar dikkatli gözlem sonrası kan çalışması ile teşhis edilir ve büyük oranda günlük ilaçlarla kolay ve ucuz bir şekilde tedavi edilir.
Beslenme
Boxer’ın sağlıklı ve yeterli beslenmesi, ciddi sporcularla hemen hemen aynı olmalıdır. Normal ev yemeklerini vermeyi denemelisiniz. Dengeli olarak aşağıdakiler ile beslenmelidir:
Balık, tavuk, hindi, nadiren kırmızı et, süt, yerfıstığı, meyve ve sebzeler ile bolca su!
Egzersiz
Boxer köpekler son derece aktif, yüksek enerjili bir köpektir ve günde en az bir saat enerji yakmaya itiyaç duyar, ancak daha fazlası tercih edilir. Bu olmazsa, bastırılmış enerjilerini serbest bırakmaları gerekir, böylece oldukça yıkıcı olabilirler veya diğer davranış sorunları geliştirebilirler.