Evde Guinea Pig Beslemek

İçindekiler

Evde Guinea Pig Beslemek

Zorlamayan bakımı, uzun yaşam süresi, insanları seven ve ılımlı yapısı, minik bir hayvan olması… Evde Guinea Pig beslemek için sebep çok. Özellikle ilk defa evcil hayvan bakacak kişiler ya da çocuklar için ideal bir hayvan türüdür. Ginepig olarak da adlandırılan bu hayvanlar, kemirgenler ailesine mensup olan, farklı tüy yapısına ait türleri bulunan ve ülkemizde de popülaritesi artan hayvanlardır. Bu türlerin başında Texel Guinea Pig, Tüysüz Guinea Pig, Hollanda Guinea Pig, Teddy Guinea Pig, Sheltie gibi birçok tür gelir.

Evde Beslemek ve Olumlu Yönleri:

Evde Guinea Pig beslemek, birçok olumlu yöne sahiptir. Öncelikle duruma maddi açıdan bakacak olursak; bir kedi ya da köpek gibi evcil hayvanlar kadar masraflı olmadığını söyleyebiliriz. Aşı, tuvalet için dolaştırmak, dışarı çıkarmak gibi birçok durum bu hayvanlar için söz konusu olmayacağından fazla zahmetli değillerdir. Buna ek olarak insanlarla iyi anlaşan Guinea Pigler, kendilerini sevdirmekten hoşlanır ve bu süreçte bir kedi gibi mırıldanarak mutluluğunu belli bile ederler.

Kendilerini rahat hissedebilecekleri, geniş bir kafesleri olursa mutlu bir şekilde yaşayabilirler. Tuvalet yapma konusunda eğitilmeleri bile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle arada bir yapılacak kafes temizliği dışında sahiplerini yoracak özellikleri bulunmaz. Bazı hamsterlarda görüldüğü gibi sık sık kafesten kaçmaya çalışma ya da sahiplerini ısırma; evdeki çeşitli eşyaları kemirme gibi olumsuz durumlar da Ginepigler’de görülmez. Bu uysallıklarının altında, doğal yaşamda avcı değil av konumunda bulunan bir hayvan olmaları ve içgüdüsel olarak genellikle sessiz- sakin kalarak saklanmaları yatar. Çocuklarla iyi anlaşabildiklerinden, çocuklu aileler için de ideal bir evcil hayvan olacaktır.

Evde Guinea Pig Beslemek ve Olumsuz Yönleri:

Guine Pig, yemek yemeyi çok seven bir hayvan türüdür. Bu nedenle uzun süre aç kalınca strese girebilir ve ısrarcı olabilir. Beslenirken de yediği yiyeceklerin temizliğine, türüne ve oranına dikkat edilmezse ishal gibi sonunda onu hasta edecek ya da daha kötüsü ölüme dahi götürebilecek sorunlar baş gösterebilir. Yeme sıklıklarına göre tuvalet yapma oranları da artabileceklerinden, kafesinin düzenli temizlenmesi gerekebilir. Kulakları diğer türlere göre daha hassas olan bu hayvanların fazla gürültüye gelemedikleri ve strese girebildikleri de bilinir. Son olarak farklı bir tür olduklarından, özellikle ülkemizdeki daha küçük il ve ilçelerde onların özelliklerini çok iyi bilen ve acil durumlarda müdahale edebilen veteriner hekim sayısı çok fazla olmayabilir.

Guinea Pig
Guinea Pig Yavrusu – Kazulanth

Evde Beslenen Guinea Pig’in Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Ginepig, meyve ve sebzeler ile onların tohumlarıyla beslenen, kurutulmuş otları ve pelet yemleri seven bir hayvandır. Bir Guinea Pig’in beslenmesinde, ortalama olarak yüzde 60 oranında kuru otlar ve pelet yemler, geri kalanında ise dengeli bir şekilde sebze ve meyveler bulunması önerilir. Bu sebzeleri verirken iyi temizlenmiş ve çiğ halde dilimlenmiş olmalarına özen gösterilmesi gerekir. Özellikle de ıspanak, marul, maydanoz, biber, brokoli, domates, pancar, kivi, mango, salatalık gibi C vitamini oranı yüksek olan birçok sebze ve meyve onlar için ideal besinlerdir.

Evde Guinea Pig Beslerken Kafes Seçimi Nasıl Olmalı?

Kafeste ve teraryumda beslenebilen her hayvan, olabildiğince geniş alanı hak eder. Guinea Pig de en az bir metrekare ve üzerinde bir kafeste yaşamalıdır. Onlar için uygun hazır kafes modellerini farklı fiyatlarla satın alabilir ya da çıkamayacağı sıklıkta tel ve çit alarak kendi alanınızı yaratabilirsiniz. Bu kafesin içinde tıpkı hamsterlarda olduğu oyun oynayabilecekleri oyuncaklar, aksesuarlar, egzersiz yapabileceği aletler vb. bulunmalıdır. Ayrıca ona uygun bir su ve yem kabı ile tuvalet bölümü de kesinlikle olması zorunlu olan aksesuarlardandır. Tuvaleti için de saman ya da talaş tarzı, hazır olarak satılan alt malzemeler tercih edilmelidir.

Evde Guinea Pig Bakımı:

Evde Guinea Pig bakımı, kişiyi fazla zorlamayan bir evcil hayvan bakımıdır. Bahsettiğimiz gibi kafes ve aparatları doğru şekilde seçildikten sonra, birkaç günde bir kafesin temizlenmesi ve alt kısmının yenilenerek dışkılardan arındırılması yeterlidir. Bunun için kafes altlığı malzemelerinin de altına poşetten gazete kağıdına kadar tercih edebileceğiniz herhangi bir malzemeyi serebilirsiniz. Böylece temizlerken işiniz daha kolay olacaktır.

Ginepig tüy bakımı açısından belirli aralıklarla taranmak ister. Bu tarama işlemini ona uygun, hafif kıllı ve minik bedenine zarar vermeyecek bir fırça yardımıyla yapmanız önerilir. Kemirgenler genellikle kendilerini yalayarak temizleyen hayvanlar olsa da, gerekli görüldüğü durumlarda fazla zarar vermeden ve ona özel şampuanları kullanarak hafifçe temizlenebilirler. Ardından kesinlikle çok iyi bir şekilde kurutulmaları gerektiğini de unutmayın.

Exit mobile version