Yeni

Hollanda Tavşanı Bakımı ve Özellikleri

Hollanda tavşanı; bir diğer adıyla Hollanda lop tavşanı, en sevilen tavşan türleri arasında yer alır. İşte bakımı hakkında detaylar!

Türün ortaya çıkışı, 60’lı yıllarda çiftleşen French Lops ile Netherland Dwarf tavşan türlerine dayanır. Birçok tavşan türünün aksine başının iki yanından düşen kulakları, yuvarlak poponvari kuyruğu, ipek gibi tüyleri ile görenleri kendine hayran bırakır.

Boy uzunluğu fazla olmasa da yuvarlak hatlara sahip olan vücutları ağırdır. Ortalama bir yetişkin Hollanda tavşanının ağırlığı 2 kiloya kadar ulaşır. Bu tavşanların bir diğer özelliği de cinsiyetlerinin ilk aylarda belli olmaması; genellikle 5. ay içinde belli olmasıdır. Sağlıklı ve iyi bakılmış bir Hollanda lop tavşanının ortalama ömrü 11-12 yılı bulur.

Kemirmeyi Sevmeyen Tavşan Türü!

Kemirgen ailesinin üyesi olan tavşanlar, özellikle de evde beslendiklerinde sahipleri endişe duyarlar. Birçok tavşan kemirdiği kablolar yüzünden yaralanabilir, eşyaları kemirerek ortalığı dağıtır. Hollanda tavşanı hariç! Bu tavşanlar, diğer tavşanlara oranla kemirme güdüsüne pek de sahip değillerdir.

Yavruluk çağında kemirmeye yatkın olabilseler de, biraz uğraş sayesinde bu güdünün yok edilmesi de sağlanır. Zaten hali hazırda kemirmeyi seven tavşan türlerine de kemirebilecekleri oyuncaklar, kartonlar ya da aparatlar vererek bu güdülerini yuvalarında gidermelerini sağlar ve bu sorunun önüne geçer.

Hollanda Lop Tavşanı Bakımı:

Evde tavşan beslemek isteyenlerin ilk olarak bir kafes alması gereklidir. Tavşanın rahatça sığabileceği, içine yemlik ve sulukların koyulabileceği, geniş ve ferah bir kafes sayesinde tavşanınız rahat bir yuva edinir. Tabii ki hayatlarının sonuna dek tavşanları kafeste tutmak yanlış olacaktır.

Ortalama ömür süreleri, sürekli kafeste beslenen hayvanlarda gitgide azalarak 2 seneye kadar düşebilmektedir. Bu nedenle kafeste beslenilse bile, belirli zamanlarda dışarı çıkarılmaları; hatta bir bahçe ya da yeşil alanda gönüllerinde eğlenmeleri onları çok mutlu eder. Eğer yapabiliyorsanız, evinizin bir odasını tavşanınıza ayırmanız da onun için ev içinde yapabileceğiniz en harika hareket olacaktır.

Hollanda tavşanı, eğer kendine zarar verebileceği mobilya ve aksesuarların olmadığı bir evdeyse, evde gönlünce salınarak dolaşabilecek bir tavşan türüdür. Özellikle sahipleri evde yokken, güvenli olduğunu düşündüğü evlerinde onları diğer evcil hayvanlar gibi serbest bırakabilirler.

Hollanda lop tavşanı, birçok tavşan türü gibi yüksek bir yerde tutulmayı hiç sevmez. Bu nedenle kucağa alındığında kendini rahatsız hissedecektir. Bu konuda fazla girgin ve istekli olmasalar da, sahiplerine alışıp bağ kurduktan sonra buna izin verebilirler. Bu tavşanların biraz ürkek tavırlar sergilemesi muhtemeldir.

Bu nedenle onları ani ve yüksek sesli hareketlerle korkutmamak gerekir. Zaman içinde sevgisini ve güvenini kazanmak çok önemlidir. Hollanda lop tavşanı da diğer tavşanlar gibi yıkanmaması gerekir. Kendi temizliğini kendini yalayarak gerçekleştirebilen bir hayvandır.

Bu nedenle yıkanması, tıraş edilmesi gibi bakım önerilerine ihtiyacınız yoktur. Fakat yoğun ve yumuşak tüylü bu tavşanların düzenli aralıklarla taranması gerekmektedir. Yine tırnak kesimi, kulak bakımı gibi tavşanlara has genel bakım önerilerini de bu tavşanlar için uygulayabilirsiniz.

Tavşanınızın canı sıkılmasın diye ona piyasada farklı fiyatlarla satılan oyuncaklardan satın alabilirsiniz. Yine kendiniz yapacağınız kartondan oyuncaklar, kemirme tahtaları onların çok hoşuna gidecektir.

1- Hollanda Tavşanı Tuvalet Eğitimi:

evde tavşan beslemek
evde tavşan beslemek

Hollanda tavşanı, birçok tavşan türüne göre tuvalet eğitimi almaya en eğilimli türler arasında yer alır. Alıştırıldığı takdirde ona özel hazırlanan bir tuvalet bölgesine giderek oraya tuvaletini yapabilir.

Bir kabın içine biraz kum, talaş ve kuru ot parçaları koyarsanız, tavşan buraya tuvaletini yapmaya alışır. Bunun için bazı adımları izlemeniz gerekebilir. Hollanda tavşanı eve alışırken onu rahat bırakmak önceliklidir.

Kendini güvende hissettiği bölgelere tuvaletini yapmaya başlayacaktır. Tuvaletini yaptığı bir bölgeden peçete yardımıyla idrarını aldıktan sonra, onun tuvalet kabının içine koyun. Böylece tuvaletinin kokusunu alarak o bölgeye yönelecektir. Kısa zaman içinde tuvaletine alışarak bu alışkanlığını devam ettirebilecektir.

2- Hollanda Lop Tavşanı Beslenmesi:

Hollanda lop tavşanı da birçok tavşan gibi en çok sebze ve meyveleri, hazır tavşan yemlerini çok sever. Marul, havuç, elma, maydanoz gibi bazı sebzeleri ve kuru yoncayı çok beğenirler.

Tabii ki dengeli bir beslenme düzeni için bu tür ek gıdaları abartmamaya çalışın. Her gün her türlü sebze ve meyveyi birlikte vermekten kaçının. Onun dışında tavşanlara özel olarak farklı fiyatlarla satın alabileceğiniz yemlerle beslenme düzenini oluşturabilirsiniz.

Arada bir hazır kuru meyvelerle ya da galeta gibi atıştırmalıklarla da onları ödüllendirebilirsiniz. Tavşanınıza bol bol temiz su vermeyi de ihmal etmeyin.

Birkaç Hollanda Tavşanı Birlikte Bakılabilir mi?

Tavşanlar da tıpkı diğer evcil hayvanlar gibi kendilerine has karakter özelliklerine sahip olurlar. Bu durumu netleştirmek için sahip olduğunuz tavşanın karakterini göz önünde bulundurmanız gerek.

Bazı tavşanlar bölgelerini korumak için diğerlerine karşı sert davranabilirken, bazıları da her türlü canlıyla çok iyi anlaşır. Eğer iki ya da daha fazla tavşanı bebeklik döneminden itibaren birlikte büyütürseniz, muhtemelen büyüdükleri zaman da iyi geçinebileceklerdir.

Burada göz önünde bulundurmanız gereken nokta, kızgınlık dönemlerinde Hollanda tavşanlarının da saldırganlaşabileceğidir. Özellikle erkek olan Hollanda tavşanı,  haşin davranışlar sergilemeye meyilli olur.

Bu nedenle yetişkinlik döneminde saldırganlaşmamalarını ya da evinizin bir anda yavru tavşanlarla dolmasını istemiyorsanız; tavşanlarınızı kısırlaştırarak bu sorunun önüne geçer.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.