Kediler, temiz ve titiz oluşlarıyla bilinirler. Buna rağmen bazen kum kabının dışına yapılan kedi çişi, kedi sahiplerini çileden çıkarır. Aslında kedilerin bunu yapmalarının çeşitli nedenleri bulunur. İşte ‘ Kediler neden dışarı çiş yapar, kedi çişi kokusu nasıl giderilir? ‘ sorularının bazı cevapları…
Kediler Neden Dışarı Çiş Yapar?
Kediler, bazı durumlarda tuvaletlerinin dışına çişlerini yapabilir. Bunu yapmaları çoğu zaman olumsuz durumlar için intikam almaları, sahiplerini kızdırma istekleri gibi durumlara yorulabilir. Bu hareketin birbirinden farklı sebepleri bulunur:
- İlk olarak sağlık sorunları olan kediler bu hareketi yapabilir. Bazen böbreklerinde ya da idrar yollarında bilinmeyen sorunlar olan kediler, bilerek olmasa bile idrarlarını kaçırabilirler. Bu durum kedi sahipleri tarafından hep dışarı çiş yaptıkları şeklinde yorulabilir. Aynı şekilde kedi tuvaleti içinde zorlandığından, ağrı çektiğinden bunu dışarıda denemek istemiş de olabilir. Eğer sağlık sorunu olduğundan şüphe duyuyorsanız, bu duruma başka belirtiler de eşlik ediyorsa mutlaka bir veteriner hekime başvurmanız zorunludur.
- Kedi çişi sorununun en çok karşılaşıldığı durum kızgınlık dönemidir. Bu süreçte kediler sık sık bazı yüzeylere işaretleme yapabilirler. Bu hareketin anlamı, doğal ortamda diğer kedilere çiftleşme çağrısıdır ve kokuyu duyan karşı cins kedilerin gelmesini sağlamaktır.
- Kediler yine halılardan duvarlara, yeni alınan eşyalardan aksesuarlara kadar birçok farklı yere işaretleme yapabilirler. Özellikle erkek kedilerde görülen bu davranış, bölgesini işaretleyip eşyanın kokusunu değiştirme amacı taşıyabilir. Yine başka kedilerin kokusunu alıyorsa ya da evde alışamadığı başka evcil hayvanlar varsa da bu davranışı sergileyebilir.
- Kedi idrarırını dışarı yapıyorsa, bu durum onun hormonlarından ya da karakteristik bazı sorunlarından da kaynaklanabilir. Yeterince ilgi göremeyen, düzgün beslenmeyen, psikolojik rahatsızlıklar yaşayan ya da daha birçok stres dolu döneme tekabül eden durum nedeniyle bu davranış gerçekleşebilir.
- Nadir olarak görülse de bazen kediler kum kabı çok pis olduğu için de tuvaleti dışına çişini yapabilir. Düzenli temizlenen kedi tuvaletleri, sürekli değiştirilen kedi kumları bu davranışın önüne geçmek için uygun olacaktır. Ayrıca kedilerin kirli tuvaletlerden kolaylıkla idrar yolu enfeksiyonu kapabildiği de bilinmektedir.
Kedi Çişi Neden Kokar?
Aslında kedi çişinin birçok canlının idrarından pek bir farkı yoktur. Kedi çişi kokusunu bu kadar yoğun hale getiren detay, işaretleme amacıyla gerçekleştirilen bir eylem olduğundan hormon düzeyinin de fazla olmasıdır. Kısırlaştırma işlemi görmemiş kedilerde bu idarın içinde bol miktarda testesteron bulunmaktadır. Bu kokuyu neredeyse kalıcı ve dayanılmayacak derecede fazla hale getiren ise o bölgede fark edilmeden durma süresidir. Genellikle evin içinden bir yerden kötü bir koku geldiği fark edilse de, kedi sahipleri kokunun kaynağını bulup anlayana kadar o yüzeye işlemiş olabilir. Bu süre uzadıkça da kedi idrarı oraya işler; ardından içindeki amonyak kokusu yoğunlaşırken bakterilerin birbirinden ayrışarak oluşturduğu durum kokuyu arttırır. Ayrıca yaşlanmış kedilerde ve böbrek sorunu yaşayan hastalarda daha yoğun kokulu idrar görülmesi olasıdır.
Kedi Çişi Kokusu Nasıl Giderilir?
Kedi çişi kokusu, özellikle de işaretleme şeklinde olduğunda dayanılmaz bir kokuya sahip olabilir. Bazen yeni aldığınız bir kıyafetiniz siz henüz giymeden bu kokuyla kaplanabilir. Yeni serdiğiniz tertemiz halınızın orta yerinde kedi çişi lekesi ve kedi çişi kokusu görmek zorunda kalabilirsiniz. Birçok kedi, sırf bu davranışın kaynağı bilinmiyor ya da çözümü düşünülmüyor diye ne yazık ki yuvasından bile olmuştur. Kedi idrar kokusunun kolay kolay geçmediği bir gerçek. Ayrıca kedilerin bu huyu edindikten sonra kokuları geçtikçe aynı bölgeyi işaretlemek isteyeceği de biliniyor. Bunun kesin çözümü, kedinizi yaşı geldiyse bir an önce kısırlaştırmak olacaktır. Ayrıca evde yaşayan bir kedi için bu çözüm gayet mantıklıdır.
Kedi çişi kokusu, çişin orada kaldığı sürenin uzunluğuna bağlı olarak alanla bütünleşir ve çıkması daha da zorlaşabilir. Kedi çişi lekesi bir süre sonra kuruyup geçse dahi o koku oradan asla çıkmayabilir ve kediniz gidip gelip bölgeyi koklayabilir. Bu nedenle ilk olarak yapmanız gereken şey, olabildiğince önce fark edip bölgeyi iyice temizlemek olacaktır. Birçok pet shopta bulabileceğiniz ve farklı fiyatlarla alabileceğiniz ‘Kedi idrar kokusu giderici’ parfümlü ürünlerden satın alabilirsiniz. Bunun yerine daha doğal yöntemlere yönelmek istiyorsanız, şu çözümleri deneyebilirsiniz:
- Ev temizliğinin en doğal yardımcılarından olan sirke, birçok konuda en iyi temizliği sağlayabiliyor. Kedi idrar temizleme söz konusu olduğunda, sirkenin asidik yapısının idrardaki tuzları nötr hale getirdiği de biliniyor. Özellikle duvarlar, dolap yüzeyleri, masa ya da koltuk kenarları gibi dikey yüzeylerde bu yöntem çok işe yarayabilir. Sirkeyi suyla hafif seyrelterek yapılan bir karışımı bu yüzeylere sıkarsanız, bir süre sonra kokunun bastırıldığını fark edebilirsiniz.
- Evin içini mümkün olduğu kadar havalandırmanız da bu temizlik sürecinde size yardım edebilir. İnsan burnu kokunun geçtiğini düşünüp rahatlayabilir fakat kedilerin koku alma duyuları muazzam oluşlarıyla bilinir. Yani kediniz hala bölgede kokusunu alarak o kokuyu tazeleme ihtiyacı duyabilir. Eğer kumaş yüzeyler söz konusuysa; kediniz koltuk ya da yatak gibi yüzeyleri işaretlediyse, internetten ya da mağazalardan satın alabileceğiniz buna özel temizleyici ürünlerden destek sağlayabilirsiniz. Bu özel temizleme maddeleri, kokuları nötrlemenin yanı sıra leke oluşumunu da engelleyecektir. Özellikle amonyaklı temizlik ürünlerinden uzak durmanız daha iyi olacaktır çünkü idrarda da amonyak bulunduğundan bu durum bir karmaşaya yol açabilir.
- Kıyafet gibi kumaş ürünlere sinen kedi çişi kokusu için, önce temizliği sağladıktan sonra bölgeyi soğuk su yardımıyla durulayabilirsiniz. Onun üzerine makineye atabilir, çamaşır deterjanına ek olarak karbonat ile doğal sirke karışımını da ilave edebilirsiniz. Çamaşırlar kuruduğunda, muhtemelen koku da giderilmiş olacaktır fakat olmazsa, yeniden aynı şekilde yıkadığınızda artık kalmayacağından emin olabilirsiniz.
- Halı, kilim gibi bazı yüzeylerde bulunan kedi çişi lekesi ve kokusunun giderilmesi için bölgeyi temiz su yardımıyla temizledikten sonra, özellikle süpürgede temizleme özelliği varsa temizleyip kurutabilirsiniz. Özel temizleyiciler yardımıyla üzerinden geçip tekrar temizledikten sonra, ürünü bu bölgede bir süre tutabilirsiniz. Ardından temiz su ve bez yardımıyla yeniden temizleyerek kokunun gittiğinden emin olabilirsiniz. Eğer altındaki zemine de bulaşmışsa, o bölgeyi ahşap temizleme ürünleriyle temizleyerek kokuyu giderebilirsiniz. Durum ne olursa olsun, kedinizi kısırlaştırdığınızda ya da psikolojik kökenli ise sorunlarını çözdüğünüzde bir daha dışarı işememesini sağlayabileceğinizi unutmayın.