Kedilerin her ne kadar tüylerini taramak ve temiz tutmak adına gün boyunca hiç sıkılmadan kullandıkları bir dilleri olsa da bazen fazladan yardımın onlar açısından hiç de fena olmayacağını hatırlatmak isteriz.
Tüylerin taranması işlemi esnasında kaşımanız, okşamanız ve onunla ilgileniyor olmanız da onu mutlu edecek ve rahatlatacaktır. Kedilerinizin fırçalanma sıklığı ise cinsine ve küçük dostumuzun tüylerinin uzunluğuna bağlı olarak değişmektedir. Tüyleri uzun olan kediler için haftada iki ya da üç fırçalama önerilirken tüyleri kısa olan kediler için haftada bir fırçalama yeterli görülmektedir.
Kedilerin erken yaşta fırçalanmaya alıştırılması da ilerleyen yaşlarında temizlenme esnasında rahatsız olmaması açısından önemlidir. Peki, kedilerimizi fırçalarken dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?
- Fırça seçimine özen gösterilmelidir, fazla sert ya da fazla yumuşak fırçalar yerine orta sertlikte (Ben kendi kedim için kauçuk benzeri bir materyalden üretilmiş olan bir fırça aldım.) bir fırça tercih etmelisiniz.
- Herhangi bir nedenle birbirine yapışmış (keçelenmiş) olan tüyler varsa bir makas yardımıyla kesin.
- Tarama esnasında ciltlerinde aşırı pirelenme gibi durumlar olup olmadığı kontrol edilebilir.
- Tarama süresini çok uzun tutmamaya çalışın, genellikle 5-10 dakika gibi bir tarama süresi ortalama olarak yeterli olacaktır.
- Tarama işleminden önce kullanacağınız fırçayı hafifçe ıslatırsanız dökülen tüylerin tarağa daha kolay yapışmasını sağlamış olursunuz.
Kedilerin taranmaları, ölü tüylerden kurtulmalarını ve bu sayede daha az miktarda tüy yumağına maruz kalmalarını sağlar. Kediler yapıları gereği temizlenme esnasında yuttukları tüylerden dışkılama ya da öğürme yoluyla kurtulsalar da daha az tüy yutmuş olmak onları daha az rahatsız edecektir.