Köpeğiniz ile koşmak için başlarda gözünüz korkmasın, kazanılacak duygusal ve fiziksel sağlık faydaları için buna değer. Genellikle, spora bir ortakla başlamak daha kolaydır, ancak söz verebilecek ve tutabilecek birini bulmak zor olabilir. Sizi hayal kırıklığına uğratmayacak ve hedeflerinize ulaştıracak ortağınız sadık köpeğinizdir. Bu sadık arkadaş her zaman hazır ve isteklidir.
Çalışma Öncesi Hazırlık
Herhangi bir koşu programına başlamadan önce, özellikle eğer köpeğiniz yavruysa mutlaka veterinerinize kontrol ettirin. Köpeğinizin vücut yapısının koşu programına başlayacak kadar olgunlaştığından emin olmalısınız. Başlamadan önce, köpeğinizin kalbinin, ciğerlerinin ve eklemlerinin sağlıklı ve sağlam olduğundan emin olmak çok önemlidir. Genç köpeklerin bile koşmasını engelleyecek bir sağlık problemi olabilir. Konu açılmışken, siz de bir süredir düzenli egzersiz yapmadıysanız, sızın de bir kontrole gitmeniz iyi bir fikir.
Koşu Ekipmanı:
Aşınmalardan kaçınmak için köpeğinizin kayışının doğru oturduğundan emin olun.
Pahalı ve süslü ekipman gerekli değildir, ancak aşağıdakiler yatırıma değer.
Tasma:
Hem köpeğinizin, hem de diğer hayvan ve insanların güvenliği için, köpeğiniz koşarken her zaman tasmalı olmalıdır. Bunun tek istisnası, kimsenin olmadığı ıssız bir yerde koşuyor olmanızdır. En itaatkâr köpek bile, aniden başka bir hayvan veya insana doğru atak yapabilir.
Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde, bu kazaya veya yaralanmaya yol açabilir. Tasma için küçük bir yatırım yapmaya da değer, çünkü eller serbest koşu için, tasmanın belinizin etrafında kancalama özelliği olması gerekir. Geri çekilebilir tasma tavsiye edilmez, çünkü bunlar köpeğinizin bacaklarına dolanabilir ve ciddi yaralanmalara neden olabilir.
Koşu takımı:
Köpeğinizin normal tasmasıyla da çıkıp koşmaya başlayabilirsiniz. Köpeğiniz önünüzden koşarken birine doğru aniden hızlanırsa, tasma nefes borusuna aşırı basınç uygulayarak boğulmasına neden olabilir. Birçok koşu takımının ön ve arka tarafında klipsleri vardır, bu da aniden farklı bir yöne koşmaya kalkması durumunda köpeğinizi kontrol etmeyi kolaylaştırır.
Su kaybı:
Nefes nefese kalmak, köpeğin serinlemesinin bir yoludur, ancak bu aynı zamanda sıvılarının buharlaşmasına da yol açar. Köpeğinizin susuz kalmaması için yanınızda yeterince su bulundurmalısınız.
Artık Koşmaya Hazırsınız
Köpeğiniz sizden çok daha enerjik görünse de, aslında iyi durumda olmayabilir. Bu nedenle, köpeğinizin koşu programına yavaş bir hızda başlamanız şarttır. Koşunuza 5 dakikalık bir yürüyüş ısınmasıyla başlayın. Ardından, 1-2 dakika koşu, sonra 1 dakika yürüyüş. Toplam 15 dakika sonra yavaş yürüyerek soğumaya geçin.
Köpeğinizin ve sizin gelişmeye ihtiyacı olduğu için,koşuyu her gün yapmalısınız. Bir veya iki hafta sonra, ısınma sonrası koşu/yürüyüş süresini 2 dakika koşma ve 1 dakika yürüyüş olacak şekilde 15-20 dakika kadar artırın. Koşular arasında bir gün bırakın. Köpeğiniz bu programla iyi gidiyorsa, koşu/yürüyüş oranınızı ve toplam çalışma sürenizi yavaşça artırın. Olası zorlanma ve yaralanmaları önlemek için, haftalık kilometre/toplam süreyi % 10’dan fazla artırmamanız önerilir. Ayrıca, her zaman için, önce ısınma, sonra soğumayı unutmayın ve köpeğinizi koşu sonrası masajla şımartın.
Köpeğinizi İzlemek:
Köpekler şimdi koşu lideri olan sahiplerini mutlu etmek için her şeyi yapar. Onun yorgunluk veya rahatsızlık belirtilerini her zaman izlemelisiniz, köpekler bu işaretleri görmeyebilir ve acı çektiğinden habersiz olabilir.
Köpeğinizin yorulduğunu veya yaralandığını gösteren belirtiler şunlardır:
• Koşuda geride kalmak
• Başın sallanması veya bir bacağın aksaması
• Tamamen durma
Yukarıdakilerden herhangi biri meydana gelirse, mola verin ve biraz sonra tekrar deneyin. Köpeğiniz hala belirtiler gösteriyorsa, bir gün ara vermek ve kanapede uzanmak için eve dönmek en iyisidir.
Hava Koşulları
Köpeğinizle birlikte koşmaya başlamadan önce, hava sıcaklığı derecesini ve nemi kontrol edin. Ayrıca köpeğinizin cinsini ve yaşını da göz önünde bulundurun.
Yaz aylarında sabahın erken veya akşam saatlerinde dışarı çıkmak, en serin saatleri seçmek tavsiye edilir. Yanınızda su taşıyın ve mümkünse yol üzerinde çeşme bulunan bir rota seçin. Gölgeli yolları seçin. Yüzerek serinlemek için ise evcil hayvan dostu tesislere üyeliği düşünün.
Her zaman için, aşağıdakilerden birini bile içeren ısı çarpması ve bitkinlik belirtileri için uyanık olun:
• Koyu kırmızı dil rengi
• Nefes nefese kalma/ sarkan dil
• Zayıf / gevşek vücut
• Kusma / ishal
• Nöbet
• Bayılma
Belirtileri erken fark ederseniz, koşmayı bırakın ve onu serinletmek için ayaklarına, koltuk altlarına ve iç uyluğuna su dökün. Daha ciddi belirtiler ortaya çıkmışsa (nöbet, gevşek vücut, kusma, ishal veya bayılma), hemen bir kliniğe gidin.
Zorlu Koşma Yüzeyli Alanlardan Kaçının
Siz belki de en son çıkan koşu ayakkabılarını giyerken, köpeğinizin buna sahip olmadığını düşünmek gerekir. Köpeğinizin beton veya kaldırım üzerinde koşmasının aşındırıcı etkileri olacaktır. Kalbinin güçlenmesinin yanında, ayaklarının da sertleştirmesi için zaman tanıyın.
Her koşudan sonra ayaklarının aşınma, sıyrık ve kesiklerini kontrol edin. Çim yüzeyli alanları veya toprak yollu patikaları bulun. Ayakları sertleştikçe koşu zamanını artırabilirsiniz. Ayaklarında kesik veya aşınma fark ederseniz, köpeğinizi veterinere götürmelisiniz. Sıcak günlerde, yüzey güneşten ısındıkça yüzey sıcaklığının arttığına dikkat etmek de önemlidir. Elinizin arkasını on saniye boyunca zeminde tutun, çok sıcaksa, tüylü arkadaşınız acı çeker ve zarar görür.
Köpeğinizle koşmak, hem duygusal hem de fiziksel sağlığı destekleyen eğlenceli bir bağlanma aktivitesidir. Uygun önlemler alındığı sürece, her ikinizin de keyif alacağı bir etkinlik olabilir
Uzun vadede daha keyifli olacaktır!