Köpekler neden titrer? Köpekler tarih boyunca insanların en yakın hayvan dostlarından biri olmuştur. Günümüzde de bu durum devam eder; hatta çoğu köpek sahibi, köpeğine çocuğuymuş gibi bakar. Ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, zaman zaman bazı sorunlar baş gösterebilir ve köpekler hastalanabilir. Bu hastalıklar da birbirinden farklı belirtilerle bazen erken teşhis edilebilir. Köpeklerde en çok görülen sorunlardan biri de titremelerdir.
[sc_fs_faq html=”true” headline=”h2″ img=”” question=”Köpekler neden titrer” img_alt=”” css_class=””] Bazen sıradan nedenler ya da duygusal durumlar nedeniyle titreyebilirler ancak bazen durum çok daha vahim olabilir. Bu nedenle köpeklerde görülen nedensiz titreme, özellikle de yanında kusma ya da ishal gibi farklı sorunlar da görülüyorsa göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. [/sc_fs_faq]Öyle durumlarda sorun ne olursa olsun kendi başınıza tedavi etmekten ya da sorunu sıradan sebeplere bağlamaktan kaçının. Yanlış verilen kararların köpeğinizin hayatına mal olabileceğini unutmayın ve mutlaka bir uzmandan yardım alın. İşte “Köpekler neden titrer?” sorusunun en yaygın cevapları:
Üşüme Nedeniyle Titreme:
Köpeklerde en çok rastlanılan ve anlaması en kolay olan titreme nedeni üşümedir. Bazı köpek ırkları; özellikle de az tüylü ve yağ oranı düşük olan küçük ırklara mensupsa daha fazla üşüyerek titreyebilirler. Hele ki kış ayı ve yağışlı günler söz konusuysa, ortamın ısısına ayak uyduramayan köpeğiniz bu nedenle titriyor olabilir. Bunu çabucak anlayabilirsiniz ve onu sıcak bir yere yatırarak, üzerini örterek, severek ısıtabilir; bu sorunu hemen çözebilirsiniz.
Duygusal Nedenlere Bağlı Titreme:
‘Köpekler neden titrer?’ sorusunun en çok rastlanılan cevaplarından biri de duygusal nedenlere bağlı titremelerdir. Köpekler çabucak mutlu olabilen, ihmal edildiklerinde üzülebilen, dış etkenlerden kolayca korkabilen canlılardır. Bu nedenle duygularını açığa vurabilmek için vücutlarından da yardım alırlar ve bunu titreyerek dışa vurabilirler. Örneğin maalesef ki şiddet gören köpeklerin titredikleri sık sık görülebilir. Sahibini uzun süredir görmeyen bir köpek ona kavuştuğunda, mutluluktan sürekli kuyruğunu sallarken bir yandan da heyecandan titreyebilir. Aniden duyulan gürültüler ya da evin içindeki gerilim gibi olumsuz nedenler sonucu korkudan ya da endişeden de titreyebilirler. Böyle zamanlarda onu korkutmamak, sevgiyle ve yumuşak davranışlarla yaklaşmak, stresini gidermek için uğraşmak en doğrusu olacaktır.
Zehirlenme Nedeniyle Titreme:
Köpeklerin zehirlenmesi, kendini titreme yoluyla gösteren sorunlardan biridir. Bazen ölümcül zehirlenmeler söz konusu olabileceği gibi bazen ufak tefek zehirlenmeler de yine titremeye yol açabilir. Köpeğiniz yememesi gereken bir besin yediyse; bu besin bozuk ve zehirli olmasa bile yine bu belirtileri gösterebilir. Örneğin: Çikolata, bazı meyveler ya da alkollü yiyecek- içecekler gibi. Köpeğinizin beslenmesinden emin değilseniz, onun zararlı bir şeyler yemiş olabileceğini düşünüyorsanız hemen veteriner hekiminize ulaşarak tedavi edilmesini sağlamanız hayatı önem taşıyacaktır; unutmayın. Yine aynı şekilde hem zehirlenmenin bir getiri olabilen hem de sıradan sebeplere de dayanabilen bulantılar da köpeğinizin titremesine yol açıyor olabilir. Eğer köpeğiniz titrerken bir yandan da sürekli salya akıtıyor, normal bir zamandan daha fazla yutkunuyorsa sorun bulantı sorunu da olabilir. Yine bu durum için de uzmanlardan yardım almanız çok önemlidir.
Yaşlılık Nedeniyle Titreme:
Tıpkı yaş aldıkça insanların da fiziksel değişime uğraması gibi köpeklerde de farklı sorunlar görülebilir. Yaşı ilerleyen köpeklerde dişlerin ya da tüylerin dökülmesi gibi durumlar dahi meydana gelebilir. Bu belirtilerden biri de titremedir. Yaşlı insanların bazılarında görülen titremeler gibi yaşlı köpeklerin de özellikle arka patileri ile bacak bölgelerinde titremeler baş gösterebilir. Hatta çok yaşlı köpekler, yürümekte bile zorlanabilirler.
Virüs ve Hastalıklar Nedeniyle Titreme:
Eğer yukarıdaki durumların hiçbiri söz konusu değilse, köpeğiniz muhtemelen bir virüs ya da hastalık nedeniyle titriyor olabilir. En çok titreme belirtisi gösteren köpek hastalıklarından biri Distemper hastalığıdır. Virüs kaynaklı bir sorun olan bu hastalık, düzgün aşı olmayan ve sağlık kontrollerine girmeyen; düzgün beslenmeyen ve dolayısı ile sağlık düzeni olmayan köpeklerde görülebilir. Özellikle de gençlik ve çocukluk döneminde bu hastalığın görülme oranı daha fazladır. Titremeye ek olarak bazı köpeklerde gözlerde ve burunda akıntı, aksırma ve öksürme şeklinde de belirti verebilir.
Köpekler neden titrer. Epilepsi gibi rahatsızlıklara sahip olan bazı köpeklerde, bu tür rahatsızlıklar kendini titreme ya da bayılıp köpük- salya akıtma şeklinde gösterebilir. Eğer köpeğinizde bu hastalığın olduğunu biliyorsanız, hekiminizin önerdiği tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz. Eğer bilmiyorsanız ve belirtiler bunu gösteriyorsa, hemen bir hekime danışarak köpeğinizin tedavisine bir an önce başlamalısınız. Bu hastalıklara ek olarak bazı sinir sistemi rahatsızlıkları, böbrek ve sindirim sistemi sorunları, hormon rahatsızlıkları ya da beyinle ilgili hastalıklar da köpeklerin titremesine yol açabilir. Virüs temelli hastalıklarla görülen ateş sorunu da köpeğin üşüyerek titremesine neden olabilir. Sorun her ne olursa olsun, köpeğinizde normal dışı bir titreme ya da beraberinde farklı sorunlar görüyorsanız; geç olmadan veteriner hekiminize giderek belki de köpeğinizin hayatını kurtaracak o adımı atmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.