Bir önceki makalemizi okumadıysanız önce buraya tıklayarak onu okumanızı öneririm. Eve yeni getirdiğiniz muhabbet kuşunuzun kafesini, rahat olabileceği bir yere yerleştirerek başlayın. Bir tarafının duvara yakın olduğundan emin olun, böylece kuşlar potansiyel tehlike ile “çevrili” hissetmezler ve geri çekilmek için güvenli bir köşeye sahiptirler. Kolların, kafaların, vb. kafesin üstünden geçmesini önlemek için mutlaka kafesi göz hizasına koyun – bir şeyler başlarının üzerinde hareket ederse muhabbet kuşları çok rahatsız olacaktır. Eğitime başlamadan önce, onları rahat ettirmeli ve güvenlerini kazanmalıyız.
Önce yakınlaşalım
Mümkün olduğu kadar, gün içerisinde, kafes yakınlarında zaman geçirin ki varlığınız ona rahatsızlık vermeyecek duruma gelsin.
Başlangıçta, göz hizasında olacak şekilde, kafese yakın oturun ya da ayakta durun, kuşlarla sakin ve nazikçe konuşun. İlk günlerden sonra, sakince konuşurken muhabbet kuşlarının açıkça görebileceği şekilde elinizi kaldırın. Kısa bir süre sonra – iki ila yedi gün arasında – el hareketiniz sakin, güvenli sesle ilişkilendirilecektir. Böylece daha sonra kafesle ilgilenirken el hareketlerinizden korkup rahatsız olmayacaklardır.
Kafese her yakınlaştığınızda sakince konuşmayı ihmal etmeyin.
Yiyecek ve sularını değiştirirken daima kuşlarınızla sakince konuşun. Bir muhabbet kuşunun konuşmasını istiyorsanız, bu sohbete seçilen birkaç kelimeyi veya cümleyi mutlaka ekleyin. Kafes içindeyken, sizden kaçmayıp ve hatta merakla yaklaşıp size incelemeye başladığında artık parmağınıza alma eğitimine başlayabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Parmak Eğitimi
Kuşun parmağınızın dünyadaki en iyi tünek olduğuna inanmasını sağlamak için ona darı ile rüşvet verin. Muhabbet kuşları sevdikleri şeyler için delirir. Sadece yağlı olduğu için ödül için kullanılmalıdır, bu muhabbet kuşları için çikolata gibidir.
Başparmağınızla işaret parmağınızın arasında bir darı sapı yerleştirin. Elinizi kafesin içine sokun, parmağınızın kuşun tünemiş olduğu yere yakın olduğundan emin olun, ve darıya sadece parmağınıza konarak erişilebilir şekilde bekleyin. Elinizi ilk soktuğunuzda, kuş muhtemelen bir köşeye çekilir ve izler. Muhabbet kuşlarının çevrelerindeki herhangi bir yeniliğe alışması için zamana ihtiyacı vardır ve darı dolu eliniz büyük bir müdahaleyi temsil eder. Ancak sabırlı olursanız amacınıza erişeceksiniz.
Elinizi beş dakika boyunca kafeste tutun, parmağınızı yavaşça kuşun tünemiş olduğu yerden kısa bir sıçrayışla atlayabileceği mesafeye getirin. Gün boyunca denemeler arasında en az yarım saat olacak şekilde bunu bıkmadan tekrarlayın. Sonunda muhabbet kuşu darının cazibesine karşı koyamayacak ve gittikçe yaklaşacaktır. Parmağınıza konmadan yiyeceğe ulaşamayacağından emin olun. Onu parmağınızla almak için kafesin içinde kovalarsanız, sadece onu ürkütüp eğitimi birkaç gün geriye götürürsünüz.
muhabbet kuşu parmak eğitimi parmakta resim
Elini kafese sokmaya alıştırdıktan sonra, tünek parmağınızla muhabbet kuşunun göğsünü sakince okşayın, başta ürkebilir ama sakince tekrarlarsanız hoşuna gidecektir. Bundan sonra tüm süreci hızlandırmak için, göğsünü okşarken bacaklarının üst kısmından yavaşça itin, bu sayede düşünmeden parmağınıza adım atacaktır. Bundan bir hafta sonra, onu parmağınıza almak için aynı tekniği eliniz boşken kullanın. Bir noktada – ve bunun zamanlaması bireysel olarak kuşa bağlıdır – artık direnemeyecektir ve elinizi uızattığınız anda parmağınıza atlayacaktır.
Amaçladığınız şey işte tam olarak da bu. Muhabbet kuşu şimdi parmağını en sevdiği tünek olarak düşünüyor ve kafesin dışında olsa bile mutlu bir şekilde parmağınızı uzattığınızda gelecektir. Bundan sonra ki aşamada artık muhabbet kuşunuzu evde serbestçe gezmeye alıştırabilirsiniz. Bür sonraki yazımızda buna nasıl alıştıracağınızı anlatacağız.