Muhabbet kuşu üretimi nasıl yapılır ve nelere dikkat etmek gerekir? İşte en önemli hususlar ve dikkat edilmesi gereken unsurlar!
Muhabbet kuşu bakım olarak da son derece tercih edilen bir hayvandır. Üretimi için de her şeyden önce dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar yer alır.
Muhabbet Kuşu Üretimi
Muhabbet kuşu üretimi, kendine göre uğraşı ve zorlukları olsa da bazı detayları bildikten sonra nispeten daha kolay olacaktır. Bu yüzden, muhabbet kuşu üretmeye başlamayı düşünenler için bir başlangıç rehberi hazırladık. Buradaki sorular ve cevapları, muhabbet kuşlarının dünyasına girmeden önce bilinmesi gerekenlerden bazıları:
Muhabbet Kuşu Cinsiyet Ayrımı:
Muhabbet kuşu üretim öncesinde ilk olarak kuşların cinsiyet ayrımını yapabilmek gerekir. Erkek ve dişi muhabbet kuşlarını birbirinden ayırmak için önce gagalarının üzerindeki cerelerinin rengine bakmak gerekir.
Bu cere mavi tonlarında ya da daha koyu ise kuş erkek; daha açık tonlarda ya da pembe, kahverengi gibi sıcak renklerdeyse kuş dişidir. Bu renklerin fark edilmesi için kuşların 3 ile 5 aylık süreci geçmiş olması gerekir. Aynı zamanda bu bölümden muhabbet kuşunun üreme konusunda ne kadar verimli olabileceğini anlamak da mümkündür.
Buradaki deri pürüzsüz bir şekildeyse, kuşun üreme konusunda bir sorunu olmadığı anlaşılabilir. Eğer bölge kırışık ve pürüzlü hale gelmişse; bu kuşun daha yaşlı, olgun ve üreme konusunda sıkıntılar yaşayabilecek bir kuş olduğu belli olabilir.
Muhabbet Kuşu Eşleşme ve Çiftleşme:
Muhabbet kuşları, bazı kuş cinslerinde olduğu gibi belirli dönem ve mevsime göre çifleşmez ve üremezler. Onlar için en uygun olanı, bir yıl içinde 3 defa kuluçkaya yatabilmesidir. Bu dönemler dışında kuşlar ayrıdır.
Eğer yeterli kafes alanına sahip olunursa, çift halinde birlikte de kalabilirler. Bir kafeste bir erkek varsa bir dişi, iki erkek varsa iki dişi gibi eşit sayılarda cinsiyette kuş bulunması gerekir.
Aynı zamanda çiftler için yeteri kadar üreme yuvasının bulunması da gerekir. Bu yuvaların kafesin ayrı köşelerinde fakat aynı seviyede olması iyi olacaktır. Çiftleşen kuşların ardından dişi muhabbet kuşu yumurtlar. Bu bazen 5-10 yumurtayı dahi bulur.
Bu kuşlar, 9 aylık civarında olgunluğa ulaşırlar ve bir yılda birkaç kez kuluçkaya yatabilirler. Dişi olanları ortalama 5 yıl yavru dünyaya getirir. Yumurtlamanın ardından kuluçkaya yatan dişi kuş, sadece tuvalete gitmesi gerektiğinde kuluçkadan kalkar ve genel olarak erkek kuş tarafından beslenir.
Bu süreçte sahiplerinin yuvaya ya da yumurtalara bakması, kuşun strese girmesine; hatta yumurtalara zarar vermesine yol açar. Kuluçka süresinin 6. gününe gelindiğinde yumurtadan yavru çıkıp çıkmayacağı belli olacaktır.
Yumurtaya bir ışık tutulduğunda içindeki bir leke görülüyorsa yumurta döllenmiş demektir. Böylece süreç başlar. Yavrular zamanı geldiklerinde yumurtalarından çıkmaya başlarlar. İşte muhabbet kuşu üretimi burada başlamış olur.
Muhabbet Kuşu Yavruları: Muhabbet Kuşu Üretimi!
Muhabbet kuşu yavruları, yumurtadan ilk çıktıklarında sadece bir gram kadar olurlar. İlk günlerde gözleri kapalı olan muhabbet kuşları, sadece annelerinin bakımına muhtaç olurlar. Üçüncü günlerine ulaştıklarında ise ağırlıkları artmış, ortalama 3-4 grama ulaşmışlardır.
Gün geçtikçe büyüyen bu kuşlar bir haftalık olduklarında kanatlarında tüyleri meydana çıkar. Artık yavru muhabbet kuşu başını dik tutar ve hareketleri daha hızlıdır. Yavru muhabbet kuşları ortalama 10 günlükken gözleri açılmaya başlar. Artık tüyleri daha da çoğalmış, belirginleşmiştir.
Günden güne büyüyen bu yavrular, 5-6 haftalık olduklarında ise ayrı bir kafese alınmalıdır. Bu kafese ilk olarak dişileri, ardından da erkek olanları koymak en doğrusu olacaktır. Burada da muhabbet kuşu üretimi 2. aşamasına geçmiş olur. Dişi muhabbet kuşları, erkek olanlara göre eş seçiminde daha seçici davranır.
Erkekler ise genellikle kur yaparak onların kalbini kazanmaya çalışırlar. Eğer yavrular birbiri ile anlaşamıyorsa, kafese koyulan bu iki kuştan biri bir başka kafestekiyle değiştirilerek yeni eşleşmeler denenmelidir.