Sevimli muhabbet kuşları ve evinizdeki evcil arkadaşları kediler; bu iki türün birlikte yaşaması mümkün müdür?
Yoksa tıpkı filmlere, çizgi filmlere, efsanelere konu edinildiği gibi bu iki tür ezeli düşman mıdır? Bir muhabbet kuşu sahiplenmek istiyor fakat evde kedi de besliyorsanız; bu ipuçları çok işinize yarayabilir…
Sevimli Muhabbet Kuşları ve Kediler Birbirine Zarar Verir mi?

Hayvanların içten gelen o güdülerini tamamı ile bilmek ve buna müdahalede bulunmak imkansızdır. Kedilerin av güdüleri de hareket eden oyuncaklardan yapraklara, diğer hayvanlardan insanlara kadar her şeye karşı harekete geçer.
Evin içinde kedinizin kalçasını sallayarak ayaklarınıza atladığına bile mutlaka şahit olmuşsunuzdur. Kediler, kuşları avlanmak için yakalar ve aç oldukları zamanlar ya da bazı durumlar dışında onlara zarar vermezler. Amaçları başarılı bir avdır. Ardından kuşu oyuncakmış gibi görerek oyun oynar, o hareket ettikçe patileriyle ona vurur.
Tabii ki amacı zarar vermek olmasa bile, avlanmak üzere yaratılmış olan bölümleri; yani diş ve tırnakları kuşların yaralanmasına neden olur. Aynı şekilde bu durum kedilerle sınırlı kalmaz. Kuşlar da yine içgüdüsel olarak kedilere karşı kendilerini savunmak ister.
Onların pençe ve tırnak görevini gören uzuvları da gagalarıdır. Gagalarıyla kedilerin canını yakabilirler; gözleri gibi bazı bölümlerine geri döndürülemez zararlar verebilirler.
Sevimli Muhabbet Kuşları ve Kediler Birlikte Bakılabilir mı?
Kediler, kuş gördüklerinde heyecana kapılırlar ve avlanma içgüdüleri harekete geçerek onları kışkırtır. Kedi sahipleri, kedilerinin pencereden ya da balkondan bakarak kuşları gördüğünde heyecanlandığını fark etmiştir. Hatta bağırarak, söylenerek kuşlara karşı atağa geçmeye dahi çalışabilirler.
Tabii ki kuşlar ve kediler bir arada olduğunda, bu durumun zorlukları mevcuttur. Kediler, kuşları gördükçe heyecanlanır; kuşlar da onları gördükçe tedirgin olur. Fakat muhabbet kuşu ve kedinin birlikte bakılması imkansız da değildir.
Saldırgan tavırlar sergileyen, asi kediler ve yaramaz kuşlar gibi ekstra durumlarda bir uzmana danışmak iyi olur. Onun dışında bu iki türü birbirine alıştırmak, belli bir süre uğraş vermek, belli adımları izleyerek muhabbet kuşu ve kediyi tanıştırarak işe başlamak gerekir.
Muhabbet Kuşu ve Kedi Birbirine Nasıl Alıştırılır?

- Muhabbet kuşları ve evinizdeki evcil arkadaşları kediler: Bu iki türü birlikte beslemeye karar verdiyseniz, ilk yapmanız gereken şey kuşunuza güzel ve sağlam bir kafes almanız olacaktır. Bu kafesi, kedinizin zıplayamayacağı ya da tırmanamayacağı bir yüksekliğe koymanız en iyisidir. Kedilerin ne kadar inatçı ve güçlü olduklarını unutmayın. Kafesi koyduğunuz yeri çok iyi hesaplayın ve kapısının açılmayacağından, kediniz yetişirse pati darbeleriyle yıkamayacağından emin olun.
- Eğer böyle bir yer bulamadıysanız, işinizi garantiye almak için kafesle kediyi ayrı odalarda tutmaya çalışın. Kedinizin girmesinin yasak olacağı bu odada, kuşunuzu ve kafesini güvenli bir şekilde bir süre bırakabilirsiniz. İki hayvanı birbirine alıştırmadan kedinizin bu odaya girmesine asla izin vermeyin. Kuşunuz onu görürse strese girebilir ya da kediniz heyecanlanarak gerçekten zarara yol açabilir.
- Muhabbet kuşu ve kediyi birbiriyle tanıştırmak için, ilk önce uzak mesafelerle işe başlayın. Kuşun kafesini kedinin görebileceği ama ulaşamayacağı bir yere asarak, ilk olarak ikisinin de diğerini uzak mesafeden görmesine yardım edin. Eğer kediniz fazla heyecanlanmıyor, kuşunuz da strese girmiyorsa; bu mesafeyi bir miktar daha azaltabilirsiniz. Mesafeyi günden güne azalta azalta yakın bir duruma getirin. Eğer ikisi de birbirine zarar vermeyecekmiş gibi davranıyorsa, kediniz çok sakin ve arkadaş canlısıysa; kuşunuzu dikkatli bir şekilde kafesinden çıkarabilir, uçmasını sağlayabilirsiniz. Durum korktuğunuz kadar vahim değilse, ikisini tanıştırmak için kuşunuzu bir elinize, kedinizi de diğer elinize alarak karşılıklı hale getirebilirsiniz. Bunu yaparken çok dikkatli olun ve mümkünse yanınızda ikisinden birini tutabilecek bir yardımcı kişi daha olsun. İlk etapta heyecanlı davranmasalar bile daha sonra birbirlerine karşı farklı davranabileceklerinden, bu tanışma ritüelini bir süre tekrarlayıp yeniden güvenli mesafeye geri dönmeniz en doğrusu olacaktır.
- Kediniz, kuşunuza zarar vermiyorsa ve kafesini ulaşabileceği bir mesafeye indirebildiyseniz; kedinizi yine de kafesin yanında bırakmayın. Bir şekilde kafesi sahiplenerek yanına, üzerine, içine ulaşmaya çalışabilir ya da bu bölgeyi kendi bölgesi olarak işaretleyebilir. Böyle bir durumda kuşu da kafesine yaklaştırmaktan geri durabilir.
- İki evcil hayvanınız birbirine alıştığını düşünseniz de, bir süre daha onları birlikte yalnız bırakmamaya çalışın. Gizliden gizliye ikisini de gözlemlemeyi, arada sırada sizin kontrolünüzde bir arada bulunmalarını sağlamayı sürdürün. Alıştıktan sonra birlikte oyun oynamak isteyebilir ve oyuna kapılarak istemeden birbirilerine zarar vermek durumunda kalabilirler; unutmayın, temkinli olmakta fayda var.