Sokak hayvanları yasası resmileşti ve geçtiğimiz günlerde artık tamamen yürürlüğe geçmişti. Yasa gereği uygulanacak maddeler şu şekildedir!
Sokak hayvanları ile ilgili uygulanan bu yasa gereği kamuoyunda büyük bir tepki uyanmıştır. Oluşan tepkiler sonuç olarak büyük bir ayaklanmayı oluşturmuştur. Fakat yine de yasa yürürlülüğe geçmiş ve resmileşmiştir.
Ek olarak hayvan severlerin tepkileri de bir nevi olan olaylar sonucunda haklılık payı oluşturmuştur. Sonuç olarak sosyal medyada paylaşılan birtakım resim ve videolar karşısında halkın üzüntüsü bir olmuştur.
Sokak Hayvanları Yasası Resmileşti!
Sokak hayvanı yasası gereği ‘uyutulma’ aşaması köpekler için geçerli olan bir uygulama olarak resmiliğe kavuşmuştur. Uyutulmadan kasıt toplanan sokak köpeklerinin arasından tehlikeli olanlar tıpta geçen ötenazi hususuna dayalı olarak etkisiz hale getirilecektir.
Bu durum karşısında hayatlarına son verilecek olan hayvanlar, hiçbir acı duymayacaktır. Fakat bu yasanın kötüye kullanımı ve suistimal edilmesi söz konusu olabileceği gibi sosyal medyada da sonuç olarak büyük sorunlar doğmuştur.
Sokak hayvanları için oluşturulan yasa içerisinde kedilerin toplanması sonucunda gerekli rehabilitasyon işlemlerini ardından tekrardan geri salınacaklardır. Fakat bu durum köpekler için de aynı değildir.
Sosyal medya üzerinden yayılan görüntüler ve videolarda bazı illerde köpeklerin toplanılıp katledildiğine tanık oluyoruz. Bu durumda her hayvan severi değil her insanı harekete geçirmeye yetiyor. Büyük üzüntüler ile kamuoyunun bu durumu onaylamaması maalesef ki bir çözüm sunmuyor.
Sokak Hayvanları Yasası İçerisinde Hangi Hayvanlar Yer Alıyor?
Sokak hayvanları yasası son zamanlarda haberlerden de sıkça işittiğimiz olaylar sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu olaylar arasında; köpek saldırıları ve başı boş köpeklerin halkı rahatsız etmesi yer alır. Sokak hayvanları kapsamında düzenlenen bu yasa aslında tehlikeli köpeklere yönelik oluşturulan bir yasadır.
Fakat bu durumun suistimal edilmemesi için net bir çözüm bulunamaz. Yasa içerisinde yer alan sokak hayvanları maddesi içerisinde köpek ve kediler yer alır. Fakat her uygulamaya her iki hayvan da maruz bırakılmaz. Sahiplenilmemiş olan sokak hayvanları toplanacak ve bulunulan ile ait hayvan barınaklarına götürülecektir.
Kediler toplanıldıktan sonra gerekli rehabilitasyon hizmetine tabi tutulduktan sonra tekrardan sokaklara geri salınacaktır. Fakat köpekler için aynı kural ve şart geçerli değildir. Haber içeriğinde “Sokak hayvanları yasası resmileşti ve uygulanacak olan işlemler nelerdir?” sorusuna cevap veriyoruz. Köpekler için tehlike arz edenlerine ‘uyutma’ işleminin gerçekleştirileceği açıklanmıştır. Tam olarak bu aşama, hayvan severleri endişeye sokmuştur.
Sokak Hayvanları Yasası Resmileşti ve İlk 2 Maddede Yer Alanlar Neler?
Sokak hayvanları yasası resmileşti haberimizin devamında mevzuatta yayımlanmış olan ilk 2 maddeyi de yayımlamak istiyoruz. Böylece maddelerin bir kısmına ulaşmış ağlamış olabilirsiniz ve sonuç olarak temel amacı anlayabilirsiniz.
Sokak köpekleri ve kedileri için açıklanan bu maddelerin ilk maddesini açıklayalım. Sonuç olarak maddeler şu şekildedir:
Madde1- Bu Kanunun amacı; insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır. ( MEVZUAT ALINTI)
Madde 2- Bu Kanun, amaç maddesi doğrultusunda yapılacak düzenlemeleri, alınacak önlemleri, sağlanacak eşgüdümü, denetim, sınırlama ve yükümlülükler ile tâbi olunacak cezaî hükümleri kapsar. ( MEVZUAT ALINTI)
Sokak Hayvanları Yasası 5. Madde Niye Çok Önemli?
Sokak hayvanları yasası resmileşti haberimizin devamında çok ilgi çeken 5. maddeye de yer verdik. Sokak köpekleri ve kedileri için olan bu madde de hayvan sahiplenilmesi ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.
Madde 5- Bir hayvanı, (…)5 sahiplenen (…)6 kişi, hayvanı barındırmak, hayvanın türüne ve üreme yöntemine uygun olan etolojik ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.
Hayvan sahipleri, sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olup; zamanında ve yeterli seviyede tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları tazmin etmek zorundadırlar.
Ev (…)5 hayvanı satan kişiler, bu hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili olarak yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılarak sertifika almakla yükümlüdürler.
Ev hayvanı (…)6 sahiplenme şartları, hayvan bakımı ve korunması konularında verilecek eğitim ile ilgili usul ve esaslar ile sahiplenilerek bakılan hayvanların çevreye verecekleri zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirler, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
Ticarî amaç güdülmeden (…)5 bakılan ev (…)5 hayvanları sahiplerinin borcundan dolayı haczedilemezler. (MEVZUAT ALINTI)