Yavru Hamster Bakımı
Yavru hamster bakımı, yetişkin hamsterlara göre daha fazlza ilgi ve özen ister. Hamsterlar, cinsine ve duruma göre 16 ile 20 gün arasında değişen bir gebelik sürecinden geçerler. Bu sürecin bitiminde ise yine türüne göre 2’den 15’e kadar farklı sayıda yavru dünyaya getirebilirler. Zaten küçük olan hamsterların yavruları çok daha ufak olup, tüysüz ve bakıma muhtaç haldedirler. Bu bakıma muhtaç oluşlarını ise annelerinin onlarla ilgilenmesi, en az 4-5 hafta kadar süt vermesi ve bakmasıyla giderirler. Bu dönemin ardından sütten kesilirler ve ergenliğe girmiş olurlar.
Anne Hamster ve Yavrusu Bakımı Nasıl Olmalı?
Yavru hamsterlar doğduktan sonra annelerine bağlı oldukları göbek bağları kopar. Henüz gözleri ve kulakları kalaplı olan minik hamsterların annelerine bu anlamda ihtiyaçları vardır. Yavruları kendinden ayrıldıktan sonra, anne hamster onları yalar ve temizler. Süt vererek beslenmelerini sağlar. Yavru hamsterların kulakları bir hafta içinde, gözleri ise ortalama 2 hafta sonra açılmaktadır. Yavru hamster bakımı konusunda bilinmesi gereken bir detay; süt emmeleri gereken haftalara ek olarak 10. gün civarında ekstra besinlerle de bu beslenme düzeninin desteklenebileceğidir.
Bu dönemde onlara buğday tohumu gibi tahıllar verilebilir. Yuvanın içine serpeceğiniz bir miktar tohum onlara iyi gelecektir. Anne hamster için ise biraz darı serpebilirsiniz. Yavru hamster bakımı kadar önemli olan anne hamster bakımı da ihmal edilmemelidir. Bu nedenle emzirmekte olan anne hamsterın bir nebze daha bol ve sağlıklı beslenmesine yardımcı olmanız gerekebilir. Güzel beslenen, sağlıklı bir anne hamsterın sütü de bol olacağından; hem yavruların sağlığı iyi anlamda etkilenecektir, hem de anne hamster onlara yetebildiği için strese girmeyecektir. Anne hamster, yavrularına ortalama 3 hafta civarı bakar. Bu süreçte hamster yavruları 5 günlük olduklarında tohumları ısırmaya başlamış olacaklardır bile. Bu haftada artık mama kaplarından beslenmeye başlayabileceklerdir.
Annesiz Yavru Hamster Bakımı Nasıl Olmalı?
Bazen yavru hamsterlar çeşitli nedenlerle annelerinden ayrı düşebilir. Bazen anne hamsterın hastalanması ya da ölmesi, bazen ise yavrularını kabullenememesi gibi durumlar görülebilir. Böyle bir olay sonucunda yavru hamster bakımı sizin ellerinize kalacaktır. Bir bebeğe bakıyormuş gibi ilgilenmeniz gereken yavrular, özellikle de bir haftadan daha az bir yaştaysa çok zor hayatta kalabilirler. Onları anneleri gibi beslemeniz, sıcak tutmanız, onlarla çok iyi bir şekilde ilgilenmeniz gerekir. Yavru hamster beslenmesi için yarı yarıya su ve süt karışımı önerilmektedir. Bu karışımı 90 derece olacak şekilde ısıttıktan sonra, hamsterlara şırınga ile ya da özel olarak yavru hayvanlar için üretilmiş olan besleme aparatları yardımıyla verebilirsiniz.
İki hafta ve altındaki bebek hamsterlar için, yarım saatte bir olacak şekilde iki damlalık mama önerilmektedir. Bu işlemi ilk hafta daha sık, 2. hafta ise üç damla olacak şekilde arttırarak vermek daha besleyici olacaktır. Bebek hamsterlar artık iki haftalık olduklarında, bu mama oranı saat başı yarım mililitre artarak ilerleyecektir. Bunlara ek olarak buğday tohumları ve sebze- meyve tohumları da beslenmelerini desteklemek için verilmelidir. 3 haftalık yavru hamster artık sütten kesilmek için hazır olacaktır. Katı mamaları yediğini gördükten sonra, önce yarım oranına düşürülen sütü günden güne azaltarak birkaç gün içinde sütten kesilmesini sağlayabilirsiniz.
Yavru hamsterların kafesi, onların minik bedenlerinin dışarı çıkamayacağı kadar sık telli ya da teraryum tarzında olmalıdır. Onları annelerinin sıcak tutuşu gibi ısıtacak yardımcı aparatlar ve tehlikelerden arındırılmış, temiz, düzenli olarak bakımı yapılan bir yuvada yaşamaları gerekir. Bu konuda daha detaylı ve en doğru bilgiyi almak için veteriner hekimlerden destek alabilirsiniz.