Yeni

Yavru Papağan Bakımı ve Beslenmesi

Yavru Papağan Bakımı ve Beslenmesi

Yavru papağan bakımı ve beslenmesi, yetişkin olanlara oranla ekstra özen ve hassasiyet ister. Papağanlar bir yaşlarına ulaşana dek küçük sayılırlar; bu süreçte yetişkinlere göre yapıları daha hassas olur. Kolaylıkla hastalanabilmeleri, mikrop kapabilmeleri ya da yetersiz beslenmeleri mümkündür. Bu nedenle yavru bir papağana bakmak durumundaysanız, bazı noktalara dikkat etmenizde yarar var:

Yavru Papağan Bakımı ve Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Yavru papağan bakımı konusunda ilk olarak yavrunun yaşadığı kafesin ve ortamın temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Onun sıkışmayacağı, doğru genişlikte tel aralığı bulunan uygun bir kafes tercih edilmeli; kafeste ona uygun tüm ekipmanlar olmalı ve kafes tabanı uygun malzemelerle doldurulmalıdır. Bununla birlikte kafes temizliği düzenli aralıklarla, ihmal edilmeden yapılmalıdır.
  • Yavru papağana dokunacağınız zaman ellerinizi kesinlikle iyice yıkamış olmaya dikkat etmeniz gerekir.
  • Kafes temizliğinde kullanılabilecek temizleyicilerin kesinlikle doğal olması gerektiğini unutmayın. Her zaman tercih edilen doğal elma sirkesi, kafesi kimyasallara bulaşmadan temizlemenizi sağlayacaktır. Temizlik malzemelerinin içinde bulunan kimyasal maddeler, henüz yeni yeni gelişen bebek papağanlara zarar verebilecek tehlikededir.
  • Yavru papağanları evin içine saldığınız zaman kablolar, elektrik prizleri, cihazlar gibi bilmeden kendine zarar verebileceği aletlerden uzak durmasını sağlayabilirsiniz. Onları yetişkin kuşlara göre daha az kafeste tutmak da çok önemli bir detaydır. Yavru papağanlar, henüz onları koruyacak ve dengede durabilmelerini sağlayacak tüylerine tam olarak kavuşamadıklarından; kafese koyulan yüksek tüneklerden ya da evin içinde yüksek yerlerden düşebilir ve yaralanabilirler. Bu nedenle ilk döneminde kafesine tünek koymayabilir ya da yüksek yerlere konmasına engel olmak için onu gözlem altında tutabilirsiniz.
  • Küçük papağana kaç aylık olduğuna göre mamasının yanı sıra ekstra olarak bitki tohumu, yeşil sebze ve meyveler, tuzu olmayan çekirdek gibi bazı besinleri verebilirsiniz. Bu besinleri vermeden önce mutlaka hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.

Yavru Papağan Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Eğer baktığınız papağan bebeklik dönemindeyse ve onu besleyebilecek bir annesi yoksa, elle özel olarak beslenmesi yaşaması için zorunludur. Bu konuda ilk olarak veteriner hekiminize danışmanız ve onun sağlığı, bakımı, beslenmesi için en doğru bilgileri almanız en iyisi olacaktır. Veteriner hekiminizin önerileri doğrultusunda bebek papağan için en iyi mamayı, doğru oranı, karışım çeşitlerini edinin. Ardından satın aldığınız uygun mamayı hazırlarken, vücut ısısında bir sıcaklığı ve muhallebi formunda bir yapısı olana kadar doğru şekle getirin.

Mamayı hazırladıktan sonra, papağanı besleyebilmek için bir şırınga ya da özel besleme aparatlarından edinmeniz gerekiyor. İçine mama eklediğiniz besleme aletinde fazla hava olmadığından emin olunca, papağanı hafif hareketlerle bir havlu yardımı ile tutarak  kucağınıza alın. Bir bebeği beslermiş gibi, başının altına bir elinizi koyarak diğer elinizle de şırıngayı ağzına değdirin. Onu hissettiğinde gagasını açmasının ardından şırıngayı biraz içeri itin ve çok hızlı olmayan adımlarla mamayı enjekte etmeye başlayın. Yutabileceği gibi az oranlarda vererek beslemeye devam edin. Uzmanların size söylediği oranlarda beslemeye yapmaya dikkat etmekle birlikte, yavru papağan artık yemek istemediğinde de durun. Bununla birlikte kursağının dolup dolmadığını da kontrol ederek durmanız gereken noktayı anlayabilirsiniz.

Yavru papağan besleme esnasında mikrop kapmaması ya da zedelenmemesi için mutlaka ılık bir bez ya da havlu yardımıyla tutulmalıdır; unutmayın. Aynı şekilde yanınıza alacağınız nemli ve temiz bir ufak bez yardımıyla, eğer mama üzerine dökülürse hafif tempoda silmek için tetikte olun. Besleme zamanı bittikten sonra tüm malzemeleri sıcak su yardımıyla güzelce temizleyin.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.