Yeni

Kedi Cinsleri ve Özellikleri! İşte En Sevimli 11 Canlı!

Kedi cinsleri ve özellikleri hayvan severlerin çok merak ettiği konulardandır. İşte her kedi cinsine(kedi ırkı) ait gözlemlenen özellikleri! 

tonkinese kedisi

Evcil hayvan kategorisi içerisinde en baş sırada yerini alan kediler, her şeyden önce en çok sevilen ve en çok da evde beslenen hayvan listesine girebilir. Ek olarak her kedi cinsi farklı bir özelliğe mahsus olmaktadır. Her kedi cinsine göre de belirli bir yaşam standartı, yaşama tarzı ve davranış şekli vardır. 

Kedi cinsleri kendi içerisinde üç temel alt başlığa ayrılmaktadır. Bu konuda bilgili olmak ve araştırma yapmak son derece önemlidir. Araştırmanın ardından net bir şekilde görülecektir ki aslında birçok farklı cins kedi bulunmaktadır. 

Kedi Cinsleri ile Kedi Bakımı! 

Kediler cinsine göre “kedi ırkı” şeklinde ayrılır. Kedi cinsi dendiğinde ilk ayrım dış görünüşlerine göre yapılır. Kedileri en çok belli eden ve gösteren şey, tüylü olmalarıdır. Cinsleri de tüy boyutlarına göre ayrılmıştır. Örneğin;

  • Kısa tüylü kedi ırkı
  • Uzun tüylü kediler 
  • Tüysüz kedi ırkı

Kedi cins, dendiğinde yapılan bu ayrıştırma ile beraber birçok kedi cinsini sizler için sıraladık. Her cinsin belirli özellikleri ve bakım ayrıcalıkları bulunur. Fakat sonuç olarak tüm kediler benzer bakım koşullarına mahsus olurlar.  

Sadece bazı kediler daha evcimen olabilirken bazı kediler daha hırçın ve yabani olabilir. Çünkü aslanlar da bir nevi kedidir. Bu düşünüldüğünde kedilerin ne kadar güçlü olduğunu anlayamamak yanlış olur. Öyleyse listelemeye geçiş yapalım! 

1- Kısa Tüylü Kedi Cinsleri

Yetmişe yakın türe sahip olan kediler her ırka göre bir karakter özelliğine ve görünüşe sahip olmaktadır. Kısa tüylü kediler için ise 5 adet kedi türünü sıraladık. Örneğin;

  • British Shorthair kedisi 
  • Siyam kedisi 
  • Bengal kedisi 
  • Mavi Rus kedisi 
  • Scottish fold 

a- Kedi Cinsleri British Shorthair 

evcilcafe-kedi-cinsleri (11)

Adından anlaşıldığı üzere İngiliz ırkı olarak bilinen ve sahiplenilen bu kedi cinsi, son derece sevimli olmaları ile çok ilgi görmektedir. Küçük patili dostlarımız arasında en eski ırka sahip olan bu kedi cinsi, Eski Mısır’dan geldiği konusunda iddialar ortaya çıkıyor. Eski Mısır’dan sonra Romalılar işe beraber İngiltere’ye doğru göç ettiği söylenmektedir. 

Kısa tüylü bu kedi türünde dolgun bir tüy biçimi vardır. Son derece tatlı bir görünüme sahip olan bu kediler yuvarlak bir yüz biçimine sahiptirler. Kedi cinsleri british, gri ırktan geldiği de bilinir. Mavi gri renkleri ile diğer cinslere nazaran ayırt edici bir görünüme sahiptirler.  

Bu kedi cinsleri gayet kolay bir şekilde kilo alabilirler. Bu durum, hareketsizliğin ve miskinliğin sonucunda oluşur. Yani british kedileri için hareket etmeyi sevmiyorlar diyebilmekteyiz. Hareket etmeyi sevmeyen kediler için bol bol oyun oynatmaya teşvik önerilmektedir. Bu cins ile özellikle çocuklar fazlasıyla iyi anlaşırlar.  

b- Siyam Kedisi | Kedi Cinsleri 

evcilcafe-kedi-cinsleri (10)
Kedi Cinsleri ve Özellikleri

Siyam kedisi, listemiz içerisinde yine oldukça sevimli bir köşede yer alıyor. Siyam kedilerinin gözleri mavi olur ve yüzü siyah tüylerle kaplı olur. Badem gözleri ile kendisini sevdirmeyi çok iyi başaran bu kediler, evde beslenmeye gayet uygundurlar. Tayland kökenli olan bu kedilerin tanınması 19. Yüzyılı bulmuştur.  

Kedilerin farkı bir özelliği bulunmaktadır. Siyam kedileri ilk doğduğu anda krem rengi olmaktadırlar. Sonrasında yüzünün çevresi siyahlaşır ve rengini alır. Ve sadece yüzü değil, kuyruğu, patileri ve kulakları da siyahlaşmaktadır.  

Siyam kedileri diğer kedi cinslerine göre oldukça konuşkanlardır ve devamlı sanki bir sohbet edasında davranış sergilerler. Siyam kedileri oldukça dost canlıdırlar ve sakindirler.  

c- Bengal Kedisi | Kedi Cinsleri 

evcilcafe-kedi-cinsleri (9)

Bengal kedilerinin görünüşleri oldukça farklıdır. Büyük desenlere sahiptirler ve detay büyük kedilere gönderme yaparcasına bir tipe sahip olurlar. Bengal kedisinin görselini gördüğünüzde büyük kedileri anımsayabilirsiniz. Desenlerinin düzeni ve güzelliği ile görsel şölen de oluşur. 

Hareket etmeyi ve yatmayı fazlasıyla seven bu kedi cinsi son derece oyuncudur. Oyuncu olmaları ile de bilinirler. Atletik yapıları ile tanınan bu kediler, oyunu çok severler. Bu kedileri daha çok geniş alanlarda ve mümkünse bahçeli evlerde beslemeniz son derece önemlidir. 

Hareket etmeyi ve atletik vücudu gereği oyun oynamayı çok seven bu kediler rahat edebileceği bir ortamda yer almalıdırlar. Çitaların görselini kedilere de bir nebze osun yansıtabilmek adına genetik çalışmalar sonucunda ortaya çıka bir kedi cinsi olan Bengal kedisi isminin yer aldığı Hindistan’a ait değildir.  

d- Mavi Rus Kedisi 

evcilcafe-kedi-cinsleri (8)

Mavi Rus kedisi ismini tüylerinin rengi dolayısı ile almıştır. Tüyleri maviye dönük bir griliğe sahiptir. Çok sık tüyleri ile bilinen bu kediler, Rusya’ya ait bir kedi cinsidir. Sık tüyleri ile soğuk havaya karşın korunaklı olan bu kediler, oyun canlısıdır. 

Oyun oynamayı ve eğlenmeyi çok seven bu kediler yabancı insanlara karşı çok da hoşgörülü olmayabilirler. İnatçılıkları ile de bilinen bu kediler hareket etmeyi pek sevmezler ve genellikle hareketsiz kalmayı tercih ederler.  

İnatçı ve özgür davranışları ile her ne kadar evde yaşayabilen canlılar olsa da bu kedi cinsi, ev dışına çıkma yönelimine en sık sahip olan kedi cinsidir. Başına buyruk davranışları ile fazlaca dikkatli bakıma muhtaçtırlar.  

e- Scottish Fold | Kedi Cinsleri 

evcilcafe-kedi-cinsleri (7)

Scottish Fold kedi cinsleri de yine evcil hayvan kategorisi içerisinde yer almaktadır. Oldukça sevimli olan bu cinsin de kendine has birçok özelliği bulunmaktadır. Kıvrık kulaklara sahip olan Scottish Fold cinsi, yumuşak tüyleri ile hayran bırakıcı bir görünüme sahiptirler.  

Tam anlamıyla Garfield’a benzeyen bu kedi cinsi, fazla hareket etmeye sevmez ve miskinliği ile bilinir. Hareket etmeyi sevmediği gibi son derece rahatına düşkün bir kedidir. Ev içerisinde rahatça dinlenmenin tadını çıkaran bu kedi cinsleri sahibine karşı da son derece düşkündür.  

Krem, gri, siyah ve beyaz renklerde olabilen bu kedi cinsi, çok sakindirler ve hareket etmeyi çok da sevmezler. Kilo almaya oldukça yatkın ve elverişli olurlar. Bu sebeple de bakımları sırasında beslenmelerine dikkat edilmeli ve ölçülü davranılmalıdır.  

2- Uzun Tüylü Kedi Cinsleri 

Uzun tüylü kedi cinsi dendiğinde karşılaştığımız kedi türleri son derece sevimli ve iyi huylu şekildedir. Kedi ırkı farklılıklarına göre kedilerin karakter özellikleri ve dış görünüşleri de farklılık göstermektedir.  

Bu durum karşısında türlerin özelliklerini bilmek ve bilinçli olmak, kedi sahiplenmeden önce önem taşıyan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte bazı uzun tüylü kedi isimleri şu şekildedir. Örneğin;

  • Van kedisi 
  • İran kedisi 
  • Ragdoll kedisi 
  • Maine Coon 
  • Munchkin 

a- Van Kedisi 

evcilcafe-van-kedisi(6)

Van kedisi kedi cinsleri içerisinde en çok ünlü olan ve bilinen kedilerden birisidir. İki gözünün de birbirinden farklı renklere sahip olması ile bilinen Van kedileri beyaz tüylere sahip kedilerdir. Gözlerinden birinin kehribar diğerinin ise mavi olması ile bilinen beyaz tüylü kediler çok güzel bir görünüme sahiptirler. Fakat bazı Van kedilerinin her iki gözü de farklı değil aynı renk olabilmektedir. Kuyruğunun kabarıklığı ve uzun tüylü olması ile de bilinen uzun tüylere sahip Van kedileri diğer kedilerden ayrışmanın yolunu bulmuşlardır. 

Beyaz tüyleri ile bilinen bu kediler nadiren sarı ve turuncu renkte de görünebilirler. Fakat Van kedileri yüzmeleri ve suyu sevmeler ile de bilinirler. Hatta efsane olarak da duyulan Van kedileri, rivayete göre avlanırlarken yüzmeyi öğrenmişlerdir.  

Oldukça zeki olan bu kediler, sevilmeyi, hareket etmeyi ve oyun oynamayı son derece severler.  

b- İran Kedisi 

evcilcafe-kedi-cinsleri (5)

İran kedisi de sıklıkla isminin duyulduğu bir kedi cinsidir. Kedi cinsleri beyaz renkli listemizde yer alan İran kedisi, gözlerinin ve tüylerinin renkleri ile bilinirler. Çünkü tüylü olmaları ve yuvarlak yüz hatları ile çok sevimli görünen bu kediler, kalp şekline benzeyen bir ağza da sahiptirler.  

Sakin olan bu kediler yalnızca beyaz değil aynı zamanda gri veya sarı renkte de olabiliyorlar. Miskin olan bu kediler, ev yaşamına çok uygundurlar ve sakin hayatı da oldukça severler.  

Cana yakın yapıları ile de çocuklara bile gayet iyi anlaşabilirler. Sesli ve kalabalık ortamlardan son derece rahatsız olan bu kediler, sessiz ortamları severler ve bulunurlar.  Bunun ışığında evde kolaylıkla bakılabilirler.

c- Ragdoll Kedisi 

evcilcafe-ragdoll (4)

Ragdoll kedileri tatlı ve sevimli yuvarlak yüz yapıları ile bilinirler. Gözleri mavi olan bu kediler oldukça sevimlidirler. Kahverengi, krem ve beyaz renk tüylere sahip olan bu kediler ev yaşamına uygundurlar. Uzun tüyleri ile yumuşacık bir yapıya da sahiptirler. Oynamayı ve sevilmeyi çok seven bu ilgi delisi kediler, böylece sahipleri ile iyi anlaşırlar.  

Hareketsiz yaşamı sevdikleri sebebi ile beslenme düzenine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Açıklamak gerekirse bu kedilerin fazla yemeği kaçırmaması ve dikkatli beslenmesi gelişimleri ve sağlıkları için çok önemlidir. Aksi takdirde obezite başlangıcı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Bu kedilerin metabolizmaları da yavaş çalışmaktadır. Bu sebeple mümkünse bir veteriner hekimin kontrolünden geçmelidirler. Sonrasında düzenli ve kontrollü bir liste doğrultusunda beslenmesi gerçekleştirilmelidir.  

d- Maine Coon 

evcilcafe-maine-coon (3)

Norveç orman kedilerinin burada yer alan kedi cinsleri ile birleşerek ortaya çıkan bir tür olduğu kabul edilen bu kedi cinsi, son derece farklı bir dış görünüşe sahiptir. Açıklamak gerekirse bu kediler oldukça iri bir yapıya sahiptirler. Bu sonuçta bazı Maine Coon kedilerin boylarının bir metreye ulaşabiliyor. 

Dünyada en uzun yaşayan kedi cinsi olarak da bilinen bu kediler son derece sağlam ve dayanıklılardır. Sık ve upuzun tüyleri ile de görülmektedir ki bu kediler kış şartlarında yaşamaya son derece müsaitlerdir. Uyumlu karakterleri ile birlikte bu kediler böylece sahipleri ile sorunsuz bir zaman dilimi geçirirler.  

Sakin ve uysallığı ile ev yaşamına son derece uygun olan bu kediler cüsselerinin aksine çok hoşgörülü hayvanlardır. Bakımları için se ekstra farklı bir şart ve gereksinim yer almaz.  

e-Munchkin 

evcilcafe-kedi-cinsleri (2)

En güzel kedi cinsleri arasında yer alan Muchkin kedi cinsi, kısa bacaklı olmaları ile bilinir ve diğer kedilerden ayrılır. Genellikle sarı renge sahip olan bu kediler, kısa bacakları ile çok sevimli bir görünüme sahiptirler. Sıcakkanlı oldukları kadar meraklı bir yapıları da vardır. Eve gelen yabancılarla dahi kolayca ve hızlıca anlaşabilen bu kediler sorunsuz kedilerdir. 

3- Tüysüz Kedi Cinsi 

Kısa tüylü ve uzun tüylü kedi cinsi dendiğinde birçok örnek ile sizleri bilinçlendirebildik. Fakat üçüncü dalda yer alan tüysüz kedi dendiğinde tek örnek ile karşınıza çıkabileceğiz. Ve tek bir tüysüz kedi cinsi bulunmaktadır. Örneğin;

  • Sfenks kedisi 

a- Sfenks Kedisi  

evcilcafe-kedi-cinsleri (1)

Tüysüz kedi cinsleri dendiğinde akla gelen tek isim, sfenks kedisi cinsidir. Ayrıca Bir diğer adları ise Kanada kedisidir. Laboratuvar ortamında çoğaltılan bu kedi cinsi, kocaman kulaklara sahip tüysüz kedilerdir. Ek olarak cildinin düzenli bir şekilde nemlendirilmesi gerekir ve özel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla kalp hastalığı bu kedi cinsinde sıklıkla görülebiliyor.  

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.