Yeni

Angora Tavşanı

Angora Tavşanı

Tüy, tüy ve her yer tüy! Angora tavşanı, adeta oyuncak bir tüy yumağına sahip olma deneyimi vaadeden bir tavşan türü. Bir diğer adı Ankara tavşanı olan bu tür, isminden de belli olduğu üzere tarihte ilk kez Ankara’da görülmüş ve tüm dünyaya oradan yayılmaya başlamış bir tavşan türüdür. Roma Dönemi’ne dek uzanan tarihine ilk önce 16. yüzyılda başlamıştır. Hint tavşanından evrimleştiği düşünülen bu tavşanlar, 1700’lerde Fransa’ya götürülerek popüler hale gelmiştir. Bu dönemde tükenmeye yüz tutmuş olan bu tavşanlar, tekrar getirilip üretilerek arttırılmıştır. Popülaritesinin artması ve bir ev hayvanına dönüşmesi ise Amerika’da 1900’leri bulmuştur. Hatta özellikle 2. Dünya Savaşı döneminde bu popülarite maksimum seviyeye ulaşmış, Amerika’ya tonlarca Angora tavşanı ithal edilmeye başlanmıştır.

Tabii birçok hayvan ırkında olduğu gibi, Ankara tavşanı söz konusu olduğunda da tarihçesi tartışmalara konu olmuştur. Bazı uzmanlar, araştırmalarına dayanarak bu tavşan türünün 6. yüzyıl civarında, Karpatlar Sıradağları civarında yaşayan bazı yerlilerin evcilleştirdiği hayvanlar olduğunu savunmaktadır. Tabii ki bilimsel olarak kanıtlanmamış bir teori olmakla birlikte, türün kökeninin net bir geçmişinden bahsedilmemektedir. Bilinenler arasında Angora tavşanlarının çaprazlama yöntemiyle evrimleştirildiği ve yine ondan üretilen 11 türün daha bulunduğudur.

Angora tavşanı, yoğun tüy yapısı için evcilleştirilen ve beslenen bir tavşan türüdür. Bu tüyler, koyun kıllarına göre çok daha fazla sıcak tutuşu ve kalitesiyle ön plana çıkar. “Angora yünü- Ankara yünü” adı verilen bu yünler için tavşanların çok iyi şartlarla bakılması, beslenmesi ve tüylerinin fazlası ile uzamasının beklenmesi gerekir.

Fiziksel Özellikleri:

Angora tavşanları, yuvarlak formdaki kafalarından uzanan püsküllü uzun ve dik kulaklara sahiptir. Kısa boyunlu, orta boylarda uzunluğa sahip vücut yapıları vardır. Yetişkin bir Ankara tavşanı, ortalama olarak 4 kilogram civarında bir ağırlığa sahiptir. Gözleri kırmızı olan bu tavşanlar, aslında albino olduklarından tüyleri de beyaz renktedir. Bahsettiğimiz bu tüyler uzun ve ipeksi yapıdadır. Özellikle bacak bölgesini de sarar ve ince, uzun bacaklarını kaplar. Değerli yünleri, birçok ülkede gelir kaynağı olarak kullanılır ve bir tavşandan 4 yıl civarı boyunca yün almak mümkündür. 12 farklı renk tüyü bulunan ve farklı türdeki Angora tavşanı cinsi bulunsa da, albino olanları tüyleri en değerli görülenleridir. Bu tüylerle birçok giyim ürünü yapılır. Eğer tüyün kalitesi fazla örülmezse, oyuncaktan yapıştırıcı sanayiine kadar birçok farklı sektörde değerlendirilebilir. Bir Angora tavşanı, ilk olarak 2 aylık olduğu dönemden başlayarak tüyleri alındığında, 3 ayda bir bu işleme tabi tutulabilir. Bir yılda bir tavşandan ortalama 900 gram Angora yünü alınabilir.

Angora Tavşanı Bakımı ve Beslenmesi:

Bir hayvan ne kadar iyi bakılır ve beslenirse, tüylerinin de beslenmeye oranla daha kaliteli olduğu bilinir. Bu nedenle Angora tavşanları çok iyi bakılmalıdır. Aşırıya kaçmadan fakat sık aralarla beslenirler. Kaliteli mamalarla beslenen bu tavşanlara düzenli temiz su sağlanması da gerekiyor. Özellikle derilerinin ince olması, bu türün ayaklarında çeşitli yaraların oluşumuna neden olabiliyor. Bu konuda dikkatli olmakla birlikte, düzenli bakımlarının ve sağlık kontrollerinin de aksatılmaması gerekiyor. Kalitesiz bir bakım sadece tüylerinin kalitesini değil, sağlıklarını da etkileyebiliyor. Bu tavşanlar bakılırken, çok fazla küçük olmayan; geniş ve rahat kafeslerde bakılmaları öneriliyor. Günümüzde ticari gelir sağlayan hayvanların bazı kişiler tarafından zor koşullarda, sadece para geliri olarak görülerek sevilmeden bakıldıkları aşikar. Her ne olursa olsun karşıdakinin bir canlı olduğunu ve sevgiye, ilgiye ihtiyaç duyduğunu unutmamak gerekiyor. Bir canlı ne kadar sevgi ve ilgi görürse, karşılığını da aynı şekilde verecektir; unutmayın…

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.