Danua – Great Dane

Genel Özellikleri

Boy : 70-85 cm
Ağırlık : 45-90 kg
Kökeni : Almanya
Ömrü : 7-10 yıl
Renk : Egzersiz : Orta
Kürk Bakımı : Çok Az
Tüy Dökme : Çok Az
Salya : Orta

Danua, birçok harika renkte bulunabilir: sarı, gri, siyah, mavi, açık kahverengi.
Bunların düz rengi, lekeli veya benekli renk karışımlarına sahip olabilir.

Aile köpeği, refakatçi köpek, bekçi köpeği olarak uygundur.

Karakter

Danua köpeklerinin insanlara olan sevgisi, en az büyük boyu kadar büyüktür. Sarılmayı severler ve neredeyse ne kadar büyük olduklarını bilmezler ya da bilmek istemezler. Bu XXL köpek güçlü, rahat, uysal, çok sevecen ve itaatkardır.
Ancak doğru eğitime ihtiyacı vardır. Bu, Danua için özellikle önemlidir, çünkü böyle büyük, ağır bir köpeğin diğerleri kadar kolay tutulması vb. kolay değildir. Neyse ki, sakin ve rahattır, bu yüzden eğitilmesi kolaydır.
Danua, apartman dairesinde yaşayabilir, çünkü sahibinin hep yakınında olmayı sever. Ancak, daire de büyük olmalıdır. Küçük daireler kesinlikle uygun değildir. Vücut büyüklüğü ve kuyruğu nedeniyle – kasıtsız ama düzenli olarak bir şeylere çarpacak fırlatacaktı.
Tarihi
Danua köpeği başlarda Almanya’da yaban domuzu ve diğer büyük avlar için kullanıldı. ı 1800’lü yıllarda yavaş yavaş Almanya’da bir av köpeğinden daha popüler olur.
Maddi olarak İyi halli köpek meraklıları, köpekleri bir yenilik olarak sahiplenmeye başladılar ve onları evlerinde yada sitelerinde tuttular. Danua, 1800’lerin sonunda bir av köpeği olarak kullanılmaya devam etmesine rağmen, gösteri köpeği olarak da kullanılmaya başlandı.
Almanya’daki popülaritesinin artmasından sonra, cins için standartlaştırılmaya başlandı ve standartlar resmi olarak 1891 yılında Almanya tarafından kabul edildi. Amerika ise, 1887 yılında, Danua’yı çalışan köpek grubunda resmen tanıdı.

Danua - Vanessa Kay
Danua – Vanessa Kay

Bakım

Nazik devinizin daha uzun yaşamasına, daha sağlıklı kalmasına ve yaşamı boyunca daha mutlu olmasına yardımcı olmak için rutin bakımını planlamalı ve ihmal etmemelisiniz. Doğru bir diyet ve egzersiz rutininin önemi çok fazlazladır.
• Tımar ihtiyacı çok düşüktür. Bu yüzden kısa tüylerini haftada bir iki kez gerektiği gibi fırçalamanız yeterlidir.
• Danua cinsinin genellikle iyi dişleri vardır ve onları haftada 2-3 kez fırçalayarak mükemmel durumda tutabilirsiniz.
• Kulaklarını köpeğiniz yavru iken bile haftalık olarak temizleyin.
• Çok enerjili büyük bir akıllı köpek, bu yüzden zihnini ve vücudunu aktif tut, yoksa sıkılır. O zaman huysuzluk ve yaramazlık yapmaya başlar.
• Yüksek bir av dürtüsüne sahiptir, bu yüzden tasma kullanmalı ve sağlam bir çit şarttır.
• Koca cüsseli Danua’nın eklem problemlerini ve nasırları önlemeye yardımcı olmak için onun yatacağı yumuşak yataklar sağlamalısınız.
• Köpeğinizin beslenmesinde tutarlı olun.
• Yaşına uygun yüksek kaliteli bir beslenme uygulayın.
• Köpeğinize düzenli olarak ( günde en az bir defa 1-2 saat) egzersiz yaptırın, ancak aşırıya kaçıp o koca vücudunu fazla yormamalısınız.

Beslenme

Yetişkin Danua ’nın beslenmesi:

Dev Danua’nın doğumda sadece 2 kilo olduğunu inanmak zor. Ancak Danua’nın bu muazzam boyuta büyümeleri için beslenmesinin önemini vurgulamak isteriz. Danua yavruları doğum ağırlıklarını ilk yıl 50-60 kat veya daha fazla artırabilir ve iki yaşına kadar olgunlaşmaya devam edebilir. Koca Danua’nızın rahatsızlık yaşamaması beslenmesinin tam kontrolünü sağlamalısınız.

Danua ve diğer birçok dev cins köpeği beslerken dikket etmemiz gerekenlerden biri oluşabilecek gelişimsel ortopedik hastalıklardır. HOD (Hipertrofik Osteodystrofi), Pano (Panosteoitis), OKB (Osteokondritis Dissecans), eğilmiş veya deforme olmuş ön bacaklar, boğumlar ve şişkinlinlikler gibi koşullar, kalça displazisi Danua yavrularına uygun besin değeri olan bir diyet uygulanarak önlenebilir, azaltabilir veya geciktirebilir.

Yetişkin Danuaları beslemek daha az kritiktir, ancak diyet seçiminizi zorlaştırabilecek cinse özgü nüansları vardır. Danua için özellikle dikkat edilmesi gereken şişkinlik sorununu sürekli gözlemlemelisiniz. Danualar hassas sindirime sahip olabilir ve bazı proteinlere karşı alerjik olabilir, gevşek dışkı, ishal ve şişkinlik çekebilir . Hiçbir şey gazlı bir Danua’yı yenemez 😉

Bu yüzden Danua ’larda dikkat edilmesi gereken şişkinlik sorununa özel önem veriyoruz, çünkü şişkinlik Danua ’ların bir numaralı düşmanıdır! Nu nedenle, öncelikle yiyecekleri yürüyüş veya koşusuyla karıştırmanın şişkinliğin tetikleyicilerinden biri olduğunu bilmelisiniz. Danua’ları beslerken egzersiz ve dinlenme zamanlarını göz önüne almanızı şiddetle tavsiye etmemizin nedeni budur. Sonuç olarak Danua’nız yemeğini yedikten en az 3-4 saat sonra yürürüşe çıkmalıdır. Günde iki öğün yemesi uygundur, çiğ besin vermemelisiniz, verirseniz de beslenmesini günde bir öğüne indirmelisiniz.

Yetişkin Danua ’nın beslenmesi için ipuçları:
• Onu kaliteli malzemelerle besleyin.
• Danua’nin hareketlilik seviyesine göre fincanda 375 ila 450 kalorili kuru gıda seçin.
• Eti yüksek proteini sebebiyle öneriyoruz.
• % 23 ila% 30 arasında ideal protein içeriği kullanın.
• Şişkinlik olasılığını en aza indirmek için, tahıl esaslı kuru yemleri tercih edebilirsiniz.
• Danua’yı Glukozamin, Kondroitin ve Omega 3 & 6 EFA’larla beslemek çok iyidir.
• Danua’nızın yaş, ağırlık ve hareketlililik seviyesine bağlı olarak günde 2,500 ila 3,500 kalori alması
gerekir.
• Ham beslenme ve ev yemekleri yetişkin ve hatta yavru Danua’lar için uygundur.

Yavru Danua’nın beslenmesi:

• Anne sütünden çıkarıldıktan sonra, Danua yavrularına süt ile birlikte kaliteli bir yavru köpek hazır maması verilmelidir.
• Aç yavrular yiyecekleri çok kısa sürede tüketirler, bu nedenle yemeklerini günde üç veya dört porsiyona bölmek önemlidir. Öğünlerinde Danua yavrularını aşırı beslemeyin.
• Tüm hızlı büyüme aşamasından geçen büyük köpek ırklar gibi, Danua’ları beslerken uygun diyetin seçilmesine dikkat edilmelidir. Unutmayın, bu genç köpekler bir yıl içinde neredeyse yetişkin boyuta ulaşacak!
• Danua yavrularını beslemek, düşük kalsiyum seviyel, minimum ilave takviyeler ve mümkün olduğunca bire bir oranına yakın kalsiyum/fosfor oranına sahip bir diyet gerektirir. Kısacası, bir yetişkin formülünde bulunanlara benzer besin seviyesine sahip kaliteli mamalar gerekir
• Çiğ gıdalar ve ev yemekleri de çok uygundur.
• Şişkinlik sorunu yaşamaması için yetişkin Danua’larda belirtilenler şiddetle geçerlidir!

Sağlık

Bir evcil hayvan edinmeden önce, bu cinsin sıkça karşılaştığı bazı sağlık sorunlarını bilmelisiniz. Aşağıdaki hastalıklar, onun yakalanabileceği rahatsızlıkların tamamı değildir, ancak bu koca köpeğin özellikle yatkın olduğu bazı tıbbi durumlardan haberdar olmanızı amaçlamaktadır. Diğer evcil hayvanlar gibi, köpeğinizin sağlığını dikkatlice ve düzenli olarak izlemeniz, gerekirse vakit kaybetmeden veterinere götürmeniz önemlidir, çünkü sorunu ne kadar çabuk yakalarsanız, o kadar kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edebilirsiniz.
Genelde yakalanabileceği hastalıklar: kanser, kalp rahatsızlıkları, şişkinlik, kemik ve eklem rahatsızlıkları, göz hastalıkları, Adison hastalığı, Hemolitik Anemi ve Trombositopeni, tiroid, lerjiler, uyuz, başta nasır olmak üzere ayak enfeksiyonları.
Hangi durumlarda rahatsız olduğunu ve önlem almanız gerektiğini anlarsınız?

• İştah veya su tüketiminde değişiklik
• Dişlerde tartar birikmesi, kırmızı diş etleri, kırık dişler, ağız kokusu
• Kaşıntılı cilt (çizilme, çiğneme veya yalamadan kaynaklı), tüy dökülmesi
• Uyuşukluk, zihinsel donukluk veya aşırı uyku
• Korku, saldırganlık veya diğer davranış değişiklikleri

Yukarıda sizin dikkatli gözlemleriniz sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklarda veterinerinize başvurmalısınız. Belirgin olmayan rahatsızlıklar kan çalışması ile teşhis edilir ve büyük oranda günlük ilaçlarla kolay ve ucuz bir şekilde tedavi edilir.

Exit mobile version