Hamster Bakımı

Hamster bakımı, genellikle zor ve uğraş isteyen evcil hayvan bakımları arasında belki de en kolayıdır. Hamsterlar, halk içinde bir çeşit fare olarak düşünülse de aslında kendi başlarına farklı bir türdür. Günümüzde sevimliliği, zorluk çıkarmayan bakımı ve ufak oluşuyla; evlerde az alana ihtiyacı olan hamsterlar çok sevilmektedir. Hamster bakımı hakkında merak ettikleriniz için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz:

İçindekiler

Hamster Bakımının Kolay Noktaları:

Hamsterların çok tercih edilmesi ve bakımındaki kolay noktaları şöyle sıralayabiliriz:

Hamsterların fiyatları, birçok farklı evcil hayvan türüne göre oldukça düşüktür. Yani ufak bir evcil dosta sahip olmak için binlerce lira ödemenize gerek kalmaz.
Apartmanlarda beslemek için uygun canlılardır. Köpek havlaması ya da kedi miyavlaması gibi ses sorunu tarzında sıkıntılar yaşamazsınız.
Kedi ve köpeklerde olduğu gibi yalnızlık sendromu yaşamazlar ve evdeki eşyalara zarar vermezler.

Diğer evcil hayvanlara gerekli olan malzemeler oldukça fazla olabilir. Buna rağmen bir hamsterın aylık masrafı; yemi ya da talaşı gibi ana malzemeleridir ve uygun fiyatlıdır.
Yorgun bir günün ardından köpeğinizi tuvalete çıkarmak, size bazen çok zor gelebilir. Bir hamsterınız varsa böyle bir derdiniz olmayacaktır.
Tüy bakımı, tıraş etmek, yıkayıp temizlemek gibi diğer evcil hayvan bakım sorumluluklarınız olmaz.

Hamsterlarla İlgili İpuçları:

Hamster beslemeye başlamadan bu ipuçlarını bilmenizde fayda olacaktır:
Hamsterlar, başlarına ve bıyık bölgesine dokunulmasını hiç sevmezler. Buna ek olarak uykularından aniden kaldırılmaktan da çok mutsuz olurlar. Eğer sabahın erken saatlerinde uyandırılırlarsa, tüm günü mutsuz ve huysuz geçirmeleri çok olası.
İstemediği halde hamsterınızı zorla yuvasından çıkarırsanız, bunu da hiç sevmeyecek ve sizi ısırmaya çalışacaktır.

Birçok evcil hayvanın aksine, hamsterlar başka hayvanları rahat rahat kabul etmezler. Eğer başka hayvanlarla birlikte yaşıyorsa, onların kokusunu hiç istemeyecektir. Onu diğer hayvanlardan uzak tutmanız ve dokunmadan önce ellerinizi iyice temizlemeniz gerektiğini unutmayın.

Hamsterlar küçük olsalar da, onları küçücük bir kutuya hapsetmek büyük haksızlık olacaktır. Koşmayı, büyük alanlarda dolaşmayı çok severler. Bu yüzden onlar için büyük kafesler almalı, gezip dolaşmaları için alan yaratmalısınız.
Yüksek sesli ortamlarda kendilerini tedirgin hissedeceklerinden, evin ses düzeyine dikkat etmeyi ihmal etmeyin.
Bir hamsterı yıkamayı denemeyin. Suyu sevmeyen hamsterlar için temizlenme yöntemi kum banyosu yapmaktır.

Hamster Bakımı İçin Başlıca Malzemeler:

İlk kez hamster sahibi olacaksanız; öncelikle hamster bakımı için başlıca malzemeleri edinmeniz gerekir. Birbirinden farklı hamster türleri vardır. Yine de hangi türü alırsanız alın, neredeyse tüm malzemeler ortak kullanılabilir. Bu nedenle yazımızda bahsettiğimiz malzemeler genel malzemelerdir.

Doğru Hamster Kafesi Nasıl Olmalıdır:

Hamsterlar, kedi ya da köpekler gibi eve salınarak dolaşmazlar. Bu nedenle onların yaşamını sürdürecekleri bir evleri; kafesleri olması gerekir. Hamsterınızın hayatını geçireceği kafesi seçerken, olabildiğince geniş bir model almaya çalışmanız iyi olacaktır. Eğer küçük ve sıkışık bir kafes alırsanız, hamstera bakmış değil onu hapsetmiş olacaksınız; unutmayın. Küçük dostlarımızın ihtiyacı olan malzemeleri de içine koyduğunuzda, zor hareket edeceği ufak bir alan yaratılmamalıdır. Bu nedenle alacağınız malzemeleri de hesaba katarak doğru genişliği bulmalısınız.

Hamsterınız için bir kafes seçerken farklı modellere yönelebilirsiniz. Özel olarak hamsterlar için üretilmiş olan, birkaç katlı, tünelleri bulunan kafesler en doğru seçim olacaktır. Tel kafes şeklinde olanlardan tercih edecekseniz, tel genişliği hamsterınızın kaçmaması için büyük önem taşır. Bunun yerine büyük bir cam akvaryum tarzını da tercih edebilirsiniz. Tabii tüm bu modellere göz gezdirirken, hamsterınız kadar kendinizi de düşünmeyi ihmal etmeyin. Rahat bir şekilde düzenli olarak temizleyebileceğiniz, size kolaylık sağlayabilecek modellere yönelebilirsiniz.

Kafes tercihinde bir diğer önemli nokta ise hamsterın içindeyken yeterince hava alabilmesidir. Tamamen kapatılan, kapaklı bir model tercih edip onu havasız bırakmamalısınız. Cam kafeslerde bu sorun yaşanabildiğinden, havalandırma delikli modellere göz gezdirebilirsiniz. Sıcak yaz aylarında hamsterın bunalmaması için de bu detay önemli…

Hamster bakımı için uygun kafes modelini tercih ettikten sonra, sırada onun için bir yuva almak var. Kafesin içine koyacağınız ona özel bir yuva, bir kavanoz, hazır hamster evleri… Onun hoşuna gidebilecek, içine girip belki uyuyabileceği bir yatak iyi bir hediye olacaktır. Seçiminiz ve alışverişiniz bittiğinde, kafesi uygun bir yere koymanız gereklidir. Fazla rüzgarlı olmayan, iki pencere arasında kalmayan, aşırı sıcak ya da soğuk olmayan yüksek bir alan doğru konum olacaktır.

Hamster Çarkı Seçimi:

Enerji atması gereken hamsterlar için en önemli aksesuarlardan biri de hamster çarklarıdır. İçine girip koşturabilecekleri, onlara uygun bir model seçerek kafeslerine eğlence katabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta; hamsterınızın bacaklarının sıkışmasına neden olabilecek boşluklu modellerden uzak durmanızdır. Bunun yerine tel kafesinin duvar kısmına bağlanabilecek modelleri tercih edebilirsiniz. Eğer cam kafes kullanıyorsanız, ayaklı standa sahip modelleri kullanabilirsiniz. Bunların yerine uçan daire modellerini de satın alabilirsiniz. İstediğiniz modeli seçerken büyüklüğüne de dikkat etmeye çalışın. Hamsterınız içine rahatlıkla sığıp iyi hareket edebilsin. Hamsterın yürüdüğü alan ne kadar geniş olursa, o kadar rahat hareket edecektir ve çok enerji harcayacaktır.

Hamster Suluğu ve Mama Kabı:

Her evcil hayvanda olduğu gibi hamster bakımı için de en önemli parçalar suluk ve mama kabıdır. Hamster için suluk alırken, hacmini kontrol ederek doğru büyüklükte tercih etmek gereklidir. Özellikle en çok tercih edilen model, bilyeli olan suluklardır. Hem hamster için daha rahat bir içim sağlar, hem de suyun akış hızını dengede tutar. Mama kabı seçerken ise çok büyük ya da çok küçük modellere yönelmemek iyi olacaktır. Hamsterlar, yemeklerini stoklayan canlılardır. Bu nedenle ufak kapları daima dolu tutmak doğru olacaktır. Ortalama 50 ml civarında olan bir mama kabı, hamsterınız için yeterli olacaktır.

Hamster Talaş ve Tuvaleti:

Hamster kafeslerinin taban kısmı talaşla doldurulur. Bu nedenle talaş seçimi yaparken, ince ve zarar verebilecek olanlardan uzak durmanız doğru olacaktır. Tam tersi çok büyük parçalı talaşlar da hamsterın hareketini kısıtlayacaktır. Talaş yerine kum tercih eden kişiler de vardır. Doğru bir kum tercih edebilirsiniz fakat gazete kağıdı, naylon gibi farklı malzemelere yönelmemeye dikkat edin.

Hamsterınız için bir diğer önemli malzeme de tuvalettir. Kafes köşesine koyulabilen, farklı girişleri bulunabilen gibi birçok farklı modeli olan tuvaletlerden tercih edebilirsiniz. Tuvalet bölümünde ise mutlaka kemirgen kumu kullanarak düzenli aralıklarla temizlemelisiniz.

Hamster Oyuncakları:

Hamsterın zaman geçirebilmesi için bir takım aksesuar ve oyuncaklara ihtiyacı bulunur. Bunların başında ise hamster topları gelir. Hamsterınızın evin içinde güvenli bir şekilde dolaşması, eğlenmesi gerekir. Bunun için ortasından açılabilen, şeffaf bir hamster topu alarak zaman zaman hamsterınızı içine koyup dolaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu topların bir diğer kullanım alanı da, eğlenceden ziyade kafes temizleme günleri gibi zamanlarda hamsterınıza mukayet olmasıdır.

Hamsterlar kemirgen canlılar olduklarından zaman zaman kemirebilmesi için oyuncakları olması gerekir. Kafesine koyacağınız ahşap bir oyuncak bu işlem için yeterli olabilir. Önceliğiniz gerçek ahşap, ağaç malzemelerden yapılmış olanlar olsun. Bunların yanı sıra mineral bulunan özel kemirgen taşlarını da tercih edebilirsiniz.

Hamster Bakım Aksesuarları:

Hamsterlar fazla bakım istemeseler de, zaman zaman tüylerini taramak ve tırnaklarını kısaltmak gerekebilir. Bunun için onlara özel üretilmiş fırça ve bakım aksesuarları edinmeniz gerekir. Bu aksesuarları, pet shoplarda kemirgen bakım setleri olarak bulabilirsiniz.

Hamster Yemi:

Her şey hazır; sırada hamsterınızın yemini seçmek var. Sağlığını koruması, yeteri kadar vitamin ve mineral alabilmesi için kaliteli ve doğru bir yem seçmeniz gereklidir. Piyasada hamster bakımı için iki tür yem bulunuyor: Biri tahıllı, kuru yemişli yem modeli, diğeri ise pelet yem adı verilen modeller. Yemlerin içeriği çok fark etmese de, pelet yemler diğerlerinin hamurumsu bir kıvama getirilmiş halidir. Hamsterınızın sağlıklı olabilmesi için karışık yemler tercih ederek birçok yemişten vitamin almasını sağlayabilirsiniz. Onu arada sırada hamsterlara özel krakerlerle ya da veteriner hekiminizin önerdiği sebzelerle de besleyerek destek olabilirsiniz.

Hamster Bakımı İpuçları:

Hamster bakımı için tüm malzemeleri doğru şekilde aldınız. Şimdi sırada hamster bakımı ipuçları var:
Hamsterınızın kafesinden suluğuna kadar her malzemesini doğru şekilde koyduktan sonra ona alışması için zaman tanıyın. Hamsterınızı topuna koymadan serbest bırakmaktan kaçının. Eğer kendi başına evin içinde dolaşırsa başına bir sürü kaza gelebilir. Oldukça küçük olan hamsterlar bir yerlere sıkışabilir, hatta ezilebilirler. Günler, haftalar boyunca evde bulunamayan hamsterlar olduğunu unutmayın.

Hamsterınız için kırılıp çatlamayacak, kaliteli bir top tercih edin. Topunda gezdiği zamanlarda onu yüksek yerlerde değil, düşme riskine karşı mutlaka zeminde gezdirin.
Hassas ve küçük olan hamsterları asla rüzgarlı ortamlarda bırakmayın. Eğer iki pencere arasında kalıp hava akımına kapılırlarsa hemen hasta olabilirler.
Kemirgenler kazma iç güdüsüne sahiptirler. Bu nedenle hamsterınız kafes zeminini kazıp eğlenecektir. Kafesinde ona zarar verebilecek hiçbir sert, kesici malzeme olmamasına dikkat edin. Aynı şekilde kafesinde zararlı, boyalı, kötü malzemeden aksesuarlar da bulunmamalıdır. Çünkü kemirerek zarar görebilir, kolayca zehirlenebilirler.

Çok sıcak bir ortamda hamsterınız mutsuz olabilir. Özellikle yaz geldiğinde güneş altında kalmaması, sıcakta bulunmaması gerekir. Hatta hamsterınızı evde bırakıp bir yerlere giderken de çok dikkat etmeniz iyi olacaktır. Buna ek olarak soğuk hava da onlara kötü gelecektir. Hamster kafesi klima, vantilatör gibi hava cihazlarının yanında olmamalıdır.
Hamster bakımı için sebze ve meyvelerden de destek alıyorsanız, gün içinde yediklerinden emin olmanız gerekir. Sıcak günlerde çabucak bozulabilen bu yiyecekleri sakladılarsa, onlar yiyene kadar çoktan bozulmuş olabilir. Böylece hamsterınız siz anlamadan zehirlenebilir.
Hamsterınızın büyük bir evcil hayvan olmadığını ya da kediler köpekler gibi hareketlere maruz kalamayacaklarını unutmayın. Söz dinleyip istediklerini yapmalarını onlardan beklemeyin. Dokunurken ya da sinirlendiğinizde hareketlerinize dikkat edin; canı kolaylıkla acıyabilir. Hatta hareketleriniz sert gelirse hamsterınız sizden korkarak uzaklaşabilir.

Hamsterlar yüksek ses, ani hareket gibi fazla davranışlardan korkar ve çekinirler. Hemen strese girebilirler. Strese girdiklerinde ise daha fazla dışkılamaya başlarlar. Böyle durumlarda onu sakinleştirip rahat bırakmaya özen gösterin.
Her hamster birbiriyle aynı olmayabilir. Onu tanıyıp sevdiği şeyleri keşfedin. Size alışmasına yardımcı olun. Onu gözlemlerken mama kabındaki farklı yemlerden hangisini en önce bitirdiğine bakın. Böylece neleri daha çok sevdiğini öğrenmiş olursunuz. Size alışmasını istiyorsanız; ona bu en sevdiği yemden alarak elinizle uzatın ve elinizin içinden yemesini sağlayın.

Hamsterınız topundan kaçıp kurtulduysa ve evin içinde kaybolduysa, onu günler boyunca bulamayabilirsiniz. Bu nedenle en sevdiği yiyeceklerden sırasıyla odaları kapatarak koymayı deneyin. Eğer oradaysa kısa süre içinde dışarı çıkıp yiyecektir. En azından böylece hangi odada olduğunu öğrenebilir, onu yakalayabilirsiniz.
Kemirgen hayvanlar olduklarından hamsterlar evin içinde dolaşırlarsa kablolarınızı kemirebilirler. Bu duruma dikkat edin.

Exit mobile version