Kediler Neden Depresyona Girer, Ne Yapmalı?

Kediler de tıpkı insanlarda olduğu gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak depresyona girebilirler. Dikkat ve algı olarak gelişmiş olan kediler, çevrelerinde meydana gelen birçok değişimi hissederler. Bunlara bağlı olarak da kedilerde mutsuzluk, stres ve depresyon gibi durumlar gelişebilir. Kedilerde depresyon belirtileri çoğu zaman kendini gösterse de, bazen belirtilerin anlaşılamaması da mümkündür. Eğer bu davranışları görürseniz, kediniz muhtemelen depresyonda olabilir:

  • Kediniz yemeden içmeden kesildiyse,
  • Tam tersi, eskisine göre çok daha fazla mama tüketiyorsa,
  • Eski düzenine göre çok ya da az uyuyorsa,
  • Etrafında meydana gelen olaylara karşı alakasını kaybetmiş görünüyorsa,
  • Tüylerini yalama oranı artış gösterdiyse ve hatta bu durumun sonucu olarak tüyleri dökülmeye başladıysa,
  • Ona dokunmanıza izin vermiyor, sevdirmiyorsa,
  • Sık sık saklanma ihtiyacı hissediyor ve ortadan kayboluyorsa,
  • Stresli bir şekilde miyavlıyorsa,
  • Eskisine göre daha sinirli ve saldırgan davranıyorsa…

Unutmayın ki bu belirtilerin çoğunun görülmesi, kedinizin depresyonda olma olasılığını yükseltse de; farklı durumların belirtisi de olabilirler. O yüzden şüpheye düştüğünüzde hemen veteriner hekimden destek almanız, kedinizin sağlığı için en doğrusu olacaktır.

Kediler Neden Depresyona Girer?

‘Kediler neden depresyona girer?’ sorusunun olası cevaplarını şöyle sıralayabiliriz:

Yeterince İlgi Görememek:

Kediler, özellikle kendileri istediklerinde ilgi ve sevgi görmeyi beklerler. Eğer çeşitli nedenlerle yeterince ilgi görmezlerse, kendilerini değersiz ve bir nevi ‘kenara atılmış’ hissedebilirler. Hatta bazı kedilerin diğerlerine göre ilgiye daha düşkün oldukları da bilinir. Özellikle önceden çok ilgi gören fakat bazı durumlar sonucu eski ilgisini kaybeden kedilerde depresyon çok olasıdır.

Ev Değişikliği:

Kediler sahiplerine olduğu kadar yaşadıkları eve de alışırlar. Hele ki doğduklarından ya da bebekliklerinden beri aynı evde yaşıyorlarsa; bu evden ayrılmak onlar için çok zor olur. Belli bir yaştan sonra yapılan ev değişimleri, kedinizin depresyona girmesine neden olabilir. Eski evini özleyen, alıştığı mekanı isteyen kediler mutsuz olabilirler. Hatta yeni evinden eski evine kilometrelerce yürüyerek geri dönen kediler olduğu bile bilinir!

Ev İçi Değişiklikler:

Ev içi değişiklikler de kedilerin depresyon nedenlerinden biridir. Kediler düzenlerini ve alışkanlıklarını bırakmayan canlılardır. Bu nedenle onların alıştıkları mobilyalar, sevdikleri köşeler gibi alışkanlıkları değişirse mutsuz olabilirler.
Eve Gelen Yeni Canlılar:

Kedilerin bir çoğu, yeni canlılarla kolay kolay iletişim kuramazlar. Bir anda aileye dahil olan farklı bir hayvan ya da aniden gelen bir insan onların huzurunu bozabilir. Eski düzenine geri dönmek isteyen kediniz de sırf bu sebepten depresyona girebilir.

Ev İçi Olaylar:

Kediler, yaşadıkları evde sürekli olay meydana geliyorsa da mutsuzlaşabilirler. Örneğin; çok yüksek sesle bağırılan evler ya da sürekli kavga edilen ortamlar gibi… Bu tür olaylar, sakinlik arayan kedileri bir anda depresyona sürükleyebilir.

Bir Yere Kapatılma:

Bazı insanlar, kedilerini farklı nedenlerle bir yere kapatabiliyor. Ondan korkan bir misafir ya da bir etkinlik için odaya kapatmak gibi. Kediler kapalı kalırlarsa ve evlerinde diledikleri gibi hareket edemezlerse aşırı mutsuz olacaklardır. Bu da bir süre sonra depresyon belirtileri göstermelerine neden olabilecektir.

Hastalık ve Ölümler:

Kediniz eğer kendisi hasta olursa, bu nedenle keyifsizleşebilir ve depresyona girebilir. Evin içinde birileri hastalandığında bu durum da onların ruh haline sirayet edebilir. Eğer ailelerinden biri ölür ve alıştığı insanların sayısı böylece eksilmiş olursa; kediler kolayca depresyona girebilirler.

Terk Edilmek:

Hangi canlı terk edildiğinde depresyona girmez ki? Uzun zaman boyunca ailesi olarak gördüğü insanlardan ve evinden ayrılmak zorunda kalan bir kediyi düşünün. Bir anda terk edilip hiç sevilmediğini, artık ailesini kaybettiğini düşünerek depresyona girecektir. O nedenle bir canın sorumluluğunu almak, onu ömür boyu sevmeyi gerektirir.

Hayat Standardındaki Değişimler:

Alışkanlıklarından vazgeçemeyen kediler, mama ya da kum gibi malzemelerinin değişiminden de hoşlanmazlar. Sevdiği mamasını bir anda değiştirirseniz, kediniz mutsuzlaşabilir. Aynı şekilde sürekli kirli tutulan, temizlenmeyen kumu da ona mutsuzluk verecektir.

Kediler Depresyona Girdiğinde Ne Yapmalı?

Kedinizin depresyona girdiğinden şüpheleniyorsanız, ilk olarak veteriner hekime danışarak, onun tanı ve tedavisini tercih etmek öncelik olmalıdır. Depresyon belirtilerinin bir çoğu, bazı kedi hastalıklarının da belirtilerine benzerlik gösterir. Yani aslında kediniz depresyonda olmak yerine fiziksel olarak hasta da olabilir. Yine aynı şekilde sizin çözemediğiniz bir sorun için uyguladığınız çözüm yolları, tam tersi kedinizi daha mutsuz bile yapabilir. Sonuç olarak en iyisi işin uzmanına danışmak ve o yolda ilerlemektir. Bunlara ek olarak yapabileceğiniz bazı şeyler de bulunur. Kedileri depresyona sokacak nedenleri oluşturmamaya çalışmak, öncelikle en doğrusu olacaktır. Alışkanlıklarını bozmamak, onlara sık sık ilgi göstermek, sevgi ve şefkati esirgememek çok önemlidir. Kedinizin huzurunu bozan nedeni fark ettiyseniz, bir an önce o koşulu değiştirip eskiye dönmelisiniz. Ona özel ödüller ve mamalar almak ya da sık sık oyun oynatmak gibi hareketler de neşesini yerine getirmekte yardımcı olabilir. Sevildiğini ve ilgilenildiğini hisseden bir kedi, kısa sürede kendini toparlamak için harekete geçecektir.

Exit mobile version