Yeni

Kediler Nelerden Korkar?

İçindekiler

Kediler Nelerden Korkar?

Kediler, çoğunlukla cesur ve atak hayvanlar olarak bilinseler de onları da korkutan bazı nedenler bulunur. Özellikle evde yaşayan kedilerin bazen korkup saklandığını, sindiğini, tedirgin hareketler sergilediğini görebiliriz. Peki kediler nelerden korkar; gelin birlikte bakalım:

Yabancı İnsanlar:

Çoğu kedi sahibi bu duruma şahit olmuştur: Eve gelen misafirlerinizi gören kediniz bazen masa altı, dolap tepesi gibi yerlerde durarak onları izler. Bazen de kendine belirlediği koruma noktasına giderek ortaya çıkmaz. Hatta evde başkaları olduğu süre boyunca rahat bir şekilde uykuya dalmadıkları da görülebilir. Bu tip hareketler kedinin soğuk tavırlarına ya da insanlardan utandığına yorulabilir. Aslında bu hareketlerin temelinde korku yatıyor olabilir. Kediler kolay kolay tanımadıkları insanlardan korkmasalar da, küçük yaşlardayken yeterince sosyalleşmemiş, farklı insanları görmemiş ve hep aynı ailenin içinde kalmış olan kedilerde bu davranış görülebilir. Özellikle de küçükken travma yaşamış ya da insanlardan korkması gerekmiş sokak kedileri gibi bazı kedilerde bu korku fazlası ile yerleşir. Bunun için kedilerin yavruluk döneminde sosyalleştirilmesi gerekir. Yetişkin kedilere ise biraz zaman verilmeli ve onları tedirgin etmeyen hareketlerle insanlara yavaş yavaş alıştırılmaları gerekir. Kediniz kendini güvende ve rahat hissedince zamanla yakınlaşmaya da başlayacaktır.

Ani ve Yüksek Gürültü:

Ani ve yüksek gürültülerden kim korkmaz ki! Kediler söz konusu olduğunda, ani ve yüksek gürültüler onları korkuya itebilir. Çoğunlukla da bebeklik dönemini sessiz sakin geçirmiş olan kediler, büyüdüklerinde bu tarz ortamlara maruz kalırsa gerginlik yaşayabilirler. Evin içinde sürekli kavga olması, gürültüler, yüksek müzik, bağırışlar… Hatta elektrik süpürgesi gibi cihazlardan korkan kediler de tam olarak gürültüden korktukları için tepki gösterirler. Unutmayın ki hayvanların bir çoğu insanlara göre daha fazla duyu gelişimine sahiptir ve o sesler, muhtemelen onlara çok daha yüksek gelmektedir.

Veteriner Hekimleri:

Bazı hayvanların korkulu rüyası veteriner hekimleri, aslında onların iyiliğini düşünüp hayatlarını kurtarsa dahi kediniz için dost değildir. Bu durum hem o kişinin başlarda yabancı olmasından hem de kedinizin rutinini bozarak ona korku yaşatmanızdan kaynaklanır. Eve alışmış ve oradan çıkmak istemeyen bir kedinin, girmek istemediği küçük çantasına zorla sokulması ve bunun ardından seslerle, yabancılarla dolu bilinmez bir dünyada ilerlemesi… Ardından veterinere ulaşması ve burada başka hayvan kokuları içinde iğnelere, ilaçlara maruz kalması… Sizce de kediniz korkmakta kendine göre haklı değil mi? Bu nedenle kliniğe giderken onu zorlamak yerine kendi başına girmeyi isteyebileceği bir taşıma çantası edinin. Bu çantaya alışmasını sağladıktan sonra, yol boyunca stres yaşamaması için onunla konuşun. Gürültüden ve insanlardan uzak olmaya özen gösterin. Arabayla giderken bu durum onu strese soksa bile alışması için zaman tanıyın ve stresini azaltmak adına yavaş ilerleyin.

Bazı Sahipler:

Evet, her ne kadar üzücü olsa da kediler bazı sahiplerinden korkabilirler. Bunun nedeni de çoğu zaman kedinin bir sorun nedeniyle cezalandırılması ya da bağırılıp azarlanması; odaya kapatılması gibi negatif durumlardır. Kedinizi böyle durumlar nedeniyle cezalandırdığınızda, istemeden de olsa sizden uzaklaşmasına ve korkmasına yol açarsınız. Bu durum onu strese sokar ve sürekli cezalandırılacağı düşüncesiyle sizden uzak durmaya çalışır. Kediniz size karşı eskisi gibi davranmıyorsa, onu cezalandırıyorsanız ya da eskisi gibi ilgi- sevgi göstermiyorsanız, kucağınıza gelmiyor ya da uzak duruyorsa büyük ihtimalle sizden korkuyor olabilir.

Yeni Ev- Yeni Ortam:

Kedilerin yaşam alanlarına alışıp bağlandıkları ve kolay kolay uzaklaşmak istemedikleri bilinen bir durumdur. Hatta bazı kedilerin eski evlerine dönmek için kilometrelerce yürüdüğü hikayeleri de duymuş olabilirsiniz. Eğer yeni bir eve taşınmışsanız, kediniz yeni evinizi ve ortamı bilmediği için korkuya kapılmış olabilir. Hatta bu korku, henüz evi terk edip yapılan uzun taşınma yolculuğunda başlamış durumdadır. Ardından eşyaların yerleştirilmesi sürecinde odaya kapanması ya da o hengameye dahil olması da stresini arttırmıştır. Taşınma durumu söz konusuysa kediniz ve eşyalarını en son toparlamanız ve gittiğiniz eve de ilk önce yerleştirmeniz, bu süreci biraz daha kolay hale getirebilir.

Diğer Hayvanlar:

Kediler, tanımadıkları diğer hayvanlardan korkabilirler. Bu sokak kedisinin bir köpekten korkması da olabilir, evdeki kedinizin ilk kez tanışacağı yeni bir evcil hayvanınız da. Eğer ikinci bir evcil hayvan fikriniz varsa, kedinizi strese sokmadan onları tanıştırmak için veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz. Kedinizi yeni dostlarını koklaması, tanıması için rahat bırakmanız da önemlidir. Yeni gelen evcil dostunuzu ise başka bir odada, eski kedinizin kokusunun sindiği bir yatak ya da örtüye yatırabilirsiniz. Gerildiklerini hissederseniz bir süre birbirlerinin kokusunu alarak mesafeli yaşamalarını sağlayabilirsiniz.

Ani Hareketler:

Her insan ya da hayvan, beklemediği bir anda ani hareketlere maruz kalırsa korkabilir. Bu durum, içgüdüsel olarak avcı-av temasına dayanan bir harekettir. Böyle bir hareket kedinizi strese sokup aniden kaçmasına, zıplamasına, gerilmesine yol açabilir. O durumda onu yakalamak, sevmek ya da bağırmak gibi hareketlerden kaçınmanız son derece önemlidir. Bırakın kediniz kendini dinlesin, rahatlasın ya da saklansın. Aynı şekilde aniden ona fırlatılan bir oyuncak ya da bir sebze gibi ne olduğu fark etmeyen her ani nesne de kedinizi korkutabilir. İnternette gördüğümüz ‘sebzelerden korkan kedi videoları’ da işte tam olarak bu durumun bir sonucudur.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.