Kedinizi Isırma Alışkanlığından Nasıl Vazgeçirirsiniz?

Kedinizi Isırma Alışkanlığından Nasıl Vazgeçirirsiniz?

Isırmak, kedilerin sık sık başvurabildiği bir durumdur. Isıran kedi bunu kimi zaman kendilerini korumak için yapar, kimi zaman da sadece oyun amacıyla gerçekleştirir. Nedeni ne olursa olsun, bazen can acıtıcı olabilen bu durumun bir alışkanlığa dönüşmemesi için kedinizi uyarmanız şarttır. Peki kedinizi ısırma alışkanlığından nasıl vazgeçirirsiniz? İşte bu sorun için yapabileceklerinizden bazıları…

Yavru Kediyi Isırma Alışkanlığından Nasıl Vazgeçirirsiniz?

Yavru kediler, yetişkin kedilere göre daha fazla ısırabilir. Bunu genellikle oyun amaçlı ya da dişleri kaşındığı için yapabilirler. Yavru bir kedi, annesi ve kardeşleriyle büyüyebildiyse ısırma ve karşılığında uyarılmayı aile hayatında öğrenir. Bebekken kardeşleriyle oyun oynayıp onları sık sık ısıran yavru kediler, annelerinin uyarıları ve karşılık verip kızmalarıyla karşılaşırlar. Böylece kardeşlerini fazla ısırmamaları gerektiğini öğrenirler ama küçük yaşta ev hayatına geldilerse, bu alışkanlık ve öğreti akıllarından çıkabilir. Yavru kediler, genel olarak oyun oynama eğiliminde olduklarından, insan eli onlara bir oyuncak ya da kardeşleri gibi gelebilir ve bu nedenle sık sık ısırabilirler. Bu davranışın önüne geçilmezse, yetişkinliğinde de bu hareketi sürdürebilirler. Aslında basit bir hareketle bu davranışı engellemek mümkün: Yavru kedinize alacağınız çeşitli oyuncaklar, onun ilgisini başka yere yöneltmesine ve enerjisini atmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca diş kaşınma sorunu olan yavru kediler, böylelikle dişlerini de oyuncaklarıyla kaşıyabilecektir. Eğer yeniden elinize saldırırsa, oyuncaklarını önüne iterek yavaşlamasını sağlayabilirsiniz. Yine yavru kedileri fazla sıkmamak, canlarını acıtmamak ya da sevgiye boğmamak da ısırma dürtüsünü önleyebilecek hareketlerdendir.

Kedilerde Oyun Amacıyla Isırma Nasıl Engellenir?

Kedinizin sizi oyun amacıyla ısırdığından eminseniz, bu hareketini engellemek için o anda oyunu bırakmanız gerekir. Eğer oyuna, hareket etmeye devam ederseniz kediniz asla durmayacaktır. O hareket etmenizi ve oynamaya devam etmenizi bekledikçe sizin olabildiğince sakin kalmanız, bu ısırıkları bir nebze de olsa yavaşlatacaktır. Bir süre sakinleşip dinlendikten sonra oyun oynamaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bu hareketi bir süre tekrarladığınızda, kedinizde yavaş yavaş ‘ısırmanın oyunu bitiren kötü bir davranış olduğu’ algısı yaratılacaktır ve bir zaman sonra ısırma hareketlerine ket vuracaktır.

Yavru kediler kadar olmasa da yetişkin kedilerin bir çoğu da oyun oynamayı çok sever. Onları da ihmal etmeyerek sevebilecekleri oyuncaklar, tırmalama tahtası ya da oyun evleri gibi alternatiflerle ilgisini çekebilirsiniz. Böylece sadece sizinle oynaması gerekmeyecek ve her ilginizi çekmeye çalıştığında ısırmaya yeltenmeyecektir. Sizi dikkat çekmek için her ısırdığında, bunun kötü bir davranış olduğunu gösterebilmek için ona düz bir tonla ‘hayır’ diyebilirsiniz. Bunu yaparken ona aşırı bağırmak, kızmak, hatta hafifçe vurmak dahi olsa temasta bulunmaktan kaçının. Kediler, böyle olumsuz hareketlerden çabucak etkilenebilir, bunun sonucunda sizden soğuyabilirler. Tabii bunu yaparken fazla pozitif olmanız da yersiz olacaktır. Örneğin; kediniz sizi ısırmaktan vazgeçerse onu ödüllendirirseniz, bir süre sonra bu sefer de sürekli ödüllendirilmek için sizi ısırmaya başlayacaktır. Ardından ısırmayı bırakarak ödül bekleyecektir.

Yetişkin Kediyi Isırma Alışkanlığından Nasıl Vazgeçirirsiniz?

Yetişkin kediler farklı nedenlerle de sizi ısırıyor olabilir. Mesela kedinizin sevmediği bir harketi yapıyorsanız, kurtulmak için ısırma güdüsünü devreye sokabilir. Onu zorla kucağınıza almanız, öpmeniz, sıkmanız gibi beğenmediği hareketler ve aşırı ilgi onların sıkılmalarına yol açabilir. Onların sevgilerini her zaman böyle göstermediklerini ve özgürlüklerine düşkün olduklarını aklınızdan çıkarmayın. Bu durumda yapabileceğiniz tek şey, onu sevgi için zorlamamanız ve alan tanıyarak istediğinde size gelmesini sağlamanız olacaktır.

Bu durumlar en yaygın kedi ısırma nedenleri olsalar da, bazen bilinmeyen rahatsızlıklar ya da diş sorunları gibi akla gelmeyecek birçok durum da söz konusu olabilir. Bu nedenle eğer bu tarz denemeler çare olmadıysa, kediniz durup dururken sizi ısırıyorsa ya da ısırmaya eşlik eden başka sorunlar da mevcutsa mutlaka bir veteriner hekiminden yardım almanız gerekir. Ev içinde fazla gerginlik varsa, kediniz istemediği bir ortamdaysa ya da diğer evcil hayvanlardan baskı görüyorsa da böyle davranışlar sergileyebilir. Belki de kediniz travma yaşıyor, stres altında ya da herhangi bir sorun nedeniyle böyle bir alışkanlığa  başvuruyor olabilir. Her şekilde onun yanında olmanız, gözlemleyerek sorunu bulmanız ve bir uzmana danışmanız en iyi çözüm yolu olacaktır.

Exit mobile version