Köpeklerde Havlama Sorunu
Köpeklerde havlama genelde yavruyken başlar. Köpek sahibi yavruyken ağlayan köpeğin yanına gidip onunla ilgilendiğinde köpeği ağlamanın iyi birşey olduğuna inanmasına teşvik eder. Köpeğiniz henüz yavruysa ve sık sık ağlıyorsa bu konuda dikkatli olmanız gerekmektedir. Ağlayan köpeğin yanına kesinlikle gidilmemeli, köpek ağlamayı, havlamayı kestikten sonra yanına gidip, dışarı çıkarılmalıdır. Böylelikle köpek her ağladığı ya da havladığı zaman birinin onunla ilgileneceğini düşünmeyecektir.
Havlamayı ileri yaşlara taşıyan köpeklerin havlama problemini çözmek çok kolay olmaz. Aşırı havlamayı engellemek için yapmanız gereken ilk şey, köpeğinizin neden bu kadar çok havladığını bulmak olmalıdır. Öncelikle sürekli havlamanın sebebini bulmalısınız ki, bundan kurtulmak için doğru eğitimi köpeğinize verebilin.
Köpekler Neden Havlar?
- Diğer hayvanlara havlarlar.
- Bir yere kapatırsanız havlarlar.
- Sahiplerini özlediklerinde, onlardan ayrıldıklarında havlarlar, üzüntüden ağlarlar.
- İhtiyaçları olduklarında havlarlar.
- Karakteristik özelliklerine göre az ya da fazla havlıyor olabilirler.
- Küçükken yanlış eğitimden dolayı havlamanın iyi bir şey olduğunu sanırlar ve havlarlar.
- Sosyal olmayan köpekler sürekli havlarlar.
- Köpeğim Havlamasın Diye Ne Yapmalıyım?
Diğer hayvanlara havlayan köpeklerin dikkatini dağıtmanız gerekmektedir. Köpeğinizin dikkatini dağıtmak için ona köpek oyuncağı verip, eğlenmesini sağlayabilirsiniz veya onunla birebir kendiniz oyunlar oynayabilirsiniz.
Bir yere kapatılan köpekler özgür olamadıkları için havlarlar. Köpeğinizi bir yere kapatarak ceza vermeden önce iyi düşünmeniz gerekmektedir. Bu tip cezalar vermek yerine yapmasını istediğiniz şeyleri yaptırıp köpeğinizi köpek ödülleriyle ya da yaş mamalarla ödüllendirmeniz daha yararlı olacaktır.
Sahiplerini özleyen köpeklerin tek isteği sahiplerini yanlarında görmektir. Bu köpekleri yalnız bırakmamaktan başka yapabileceğiniz bir şey yoktur. Eğer sahibi değilseniz ama evinizde yaşayan biri bu köpeğin asıl sahibiyse ve bir süreliğine evde olmayacaksa, köpeğinizle yakından ilgilenip sahibinin yokluğunu en aza hissettirmemeniz köpeği biraz olsun mutlu edecek ve havlamasını engelleyecektir.
Tuvalet ihtiyacı olan ya da aç, susuz kalan köpekler sürekli havlayabilirler. Köpeğinizin ihtiyacı olduğunu fazla havladığında düşünmeniz ve köpeğinizi zor durumda bırakmamanız gerekmektedir.
Her cins köpek farklı karakteristik özelliğe sahip olabilir. Örneğin; Kaniş cinsi köpekler çok fazla havlayan köpeklerken, Golden Retriever cinsi köpekler neredeyse hiç havlamazlar. Bu nedenle, köpeğinizi satın almadan önce köpek ırklarının özelliklerini iyice araştırıp, size en uygun olanı seçmelisiniz.
Köpeğiniz yavruyken yanlış eğitim verdiyseniz, havlamanın doğru olduğunu ya da ilgi çekmek için gerekli olduğunu düşünüp gereksiz yere havlıyor olabilir. Bu tip köpekleri bir yaştan sonra eğitmek oldukça zordur. Bu tip köpeklerde havlama önleyici cihazlar veya havlama önleyici köpek tasmaları kullanmak uygun olacaktır. Havlama önleyici cihazlar ve havlama önleyici tasmalar, gereksiz havlamayı önlemek için ultrasonic ses yaymaktadırlar. Bu ultrasonic ses köpeğinizin canını acıtmadan, köpeğinizi şaşırtarak susturur.
Sosyal olmayan köpekler hayatlarında sahiplerinden başka bir şey olmadığından dolayı sahiplerini gördüklerinde olur olmadık yere havlayabilirler. Sizin yapabileceğiniz tek şey köpeğinizin daha sosyal olmasını sağlamak olacaktır. Köpeğinizle beraber sık sık yürüyüşlere çıkıp yeni köpeklerle iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz.