Yeni

Muhabbet kuşunuzu kafes dışına alıştırmak

Önceki yazılarızı okuyup muhabbet kuşunuzu parmağınıza alıştırdığınızı varsayıyoruz. Okumadıysanız, önce muhabbet kuşu eğitimi ve sonra da eğitim ipuçları yazılarını okuyun. Artık, muhabbet kuşunun düzenli olarak kafesten çıkmasına izin verebileceksiniz.

İçindekiler

Muhabbet kuşunun keşife çıkmadan öncesi için odada yapılması gereken hazırlıklar vardır:
  • Perdeyi kapatın, pencereye çarpmasını ve muhtemelen kendini yaralamasını önlemek için
  • Soba, şömine veya mum gibi yanan ne varsa hepsini söndürün. Odada baca deliği varsa örtün.
  • Tüm kapı ve pencereleri kapatın
  • Kırılgan bibloları erişilemez hale getirin. Kuşunuzun tünemek isteyeceği yerler boş olmalı
  • Odada köpek, kedi veya fazla hareketli çocuk olmadığından emin olun erken bir travma evcilleştirme çabalarınızı günlerce geri götürebilir.
  • Muhabbet kuşunun tünek için ulaşamayacağı bazı yerler olduğundan emin olun – perde üstleri ve kitap rafları: kuşunuz ilk birkaç uçuşta gergin olacak ve yüksek ve güvenli bir yeri tercih edecektir
  • Zamanla sandalyelere, mobilyalara, zemine oturmaya başlayacak ve siz: hemen hemen her yere inmesinden rahatsız olmayacağınızdan emin olun, çünkü onu kollarınızı çırparak yönlendirmeye çalışmanız onu korkutacaktır
  • Odaya bazı oyuncaklar koyun, zemine bir ping pong topu, büfe üzerine bir muhabbet kuşu tırmanma merdiveni gibi
  • Didiklemesini istemediğiniz ev bitkilerini kaldırın
  • Fanları kapatın
  • Aynaları örtün veya çıkarın – bu her zaman olmaz, ancak bazı kuşların aynaya kafa üstü çakıldığı bilinmektedir.
Bilgisayarınızı koruma altıuna aldınız mı?

Muhabbet kuşunu kafesten çıkarmak

Dış dünyadaki ilk maceralarında, muhabbe kuşu nu kafesten çıkarmaya çalışırken, İlk birkaç denemede elinizden kafese geri atlaması muhtemeldir. Elinizi ikinci bir denemeyle geri koyduğunuzda size kızıyorsa israr etmeyin. Bir sonraki seansta kaldığınız yerden devam edin.

Birçok muhabbet kuşu ilk kez kafes dışına alındıklarında doğrudan kafesin tepesine gider. Güvenli yeri kafes olduğu için bir müddet kafesinin etrafında takılacaktır. Evin etrafına ilgisini çekecek oyuncaklar ve bir kaç yere de ödül yiyeceklerinden koyun.  Onunla nazikçe konuşun ve sonunda parmağınızı tekrar uzatın. Onu kafesten ayırmaya çalışın.

Kafesin üstü – Güvenli bölge

Kafesin üst kısmı muhtemelen arkadaşınızın ilk çağrı limanı olacak

Parmaklıkların ötesindeki ilk yolculuğundan sonra, doğrudan kafesine uçar içeri girerse, ona tekrar parmağınızı uzatıp dışarı çıkarabilirsiniz. Bu aşamada kafesin kapısını kapatmak uygun olacaktır. Bu aşamada, kafeste tırmanmasına izin vermemek en iyisi olacaktır. Eğer bunu yaparsa, kafesten öteye dünyaya ulaşmanın araçları yerine, elinizi kendi topraklarında gereksiz bir davetsiz misafir olarak görebilir.

Bir muhabbet kuşu kafese geri almak

Parmak eğitiminden sonra, muhabbet kuşunuz kafesin dışında yönlendirilebilir. İçeri geri dönme zamanı geldiğinde parmağınızı gösterin. İlk darı yemini kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Yine, parmağınızı tünek olarak kullanmadan kafese girmesine veya çıkmasına izin vermemek en iyisidir.

Kafese girerken yada çıkarken mutlaka parmağınızda olsun

Kafesten kaçmayı başaran evcilleşmemiş bir muhabbeti geri sokmak daha zor olabilir. Buradaki en iyi yöntem, en sevdiği yemeği kafese koymak ve kapıları açık bırakmak, sabırla beklemektir. Sonunda mutlaka geri dönecektir. Birden fazla kuş varsa, kapıları açık bırakmak diğerlerinin de kaçmasına izin vereceğinden durum biraz daha zorlaşır. Eğer hiçbir şey kaçağı parmağınıza çekemezse, onu yakalamak için ağa başvurmanız gerekebilir ki bu son şans olarak kullanılmalıdır. Daha sonraki yazılarımızda kaçan muhabbet kuşları konusuna değineceğiz

Yeni bir muhabbet kuşu evcilleştirmek

Yeni bir muhabbe kuşu nun çevresine alışması birkaç gün sürecektir, bazıları diğerlerinden daha hızlı alışabilir. İlk birkaç gün içinde, kafese yakınlaşmalarınızı minimumda tutun. Sonunda muhabbet kuşunun oyuncaklarını düzenli olarak değiştireceksiniz; ama bunu ilk haftada yapmayın.

Senin varlığına cevabı onun nereden geldiğine bağlıdır. Bir yetiştiriciden satın alınan genç bir kuş, onu evinize götürmek için belirsiz bir şekilde küçük bir kutuya sokması dışında çok fazla insan teması yaşamamış olabilir. Bir evcil hayvan dükkanında birkaç hafta geçiren bir kuş, genel insan gürültüsü ve telaşına daha fazla alışacaktır. Yine de, ilk birkaç gün içinde rahat bırakmak en iyisi olacaktır. Her zaman sıfırdan başladığınızı varsayın.

Genç muhabbet kuşu evcilleştirme

Bir muhabbet kuşu anne beslemesinden kesilmeden, yada altı haftadan önce evcilleştirilemez. Bu zaman gelmeden önce, tüm dikkati ebeveynlerinin üzerinde olacak ve müdahalelerinizden etkilenmeyecektir. Bir kuş ancak kendi kendine beslenmeye başladıktan sonra evcilleştirilebilir.

Onları ne kadar genç alırsanız, evcilleştirmek o kadar kolay olur
Ele alışmış yavru yaklaşık 3 aylık

Başlangıçtaki gerginliğine rağmen, genç bir muhabbet kuşu evcilleştirmek için en ideal kuştur. Daha öncesinde hafızasında insan yüzü ve eli gibi hatıralar olmayacağı için, beklentileri de kötü olmayacaktır. Yaşlı bir kuştan farklı olarak, dev dost ile ilgili kötü bir anı olmayacaktır.

Yaşlı bir muhabbet kuşu evcilleştirme

Yaşlı kuşları evcilleştirmek biraz daha zor olabilir. Altı ay boyunca bir evcil hayvan dükkanında kalabalık bir kafesin icinde oturan bir muhabbet kuşunun değiştirmekte zorlanacağınız bir dünya görüşü olacaktır. Aniden çok farklı bir dünyada daha sessiz bir ev ve kafese taşınmak ve günde birkaç kez yakın mesafeden gevezelik etmekte ısrar eden büyük bir yaratık travmatik olabilir.

Ehlileştirme sürecinde acele etmenin hiçbir faydası yoktur. Sadece yumuşak kelimelerinizle ve tehdit etmeyen kafes çevresi rutininizle devam edin ve muhabbet kuşunun sizi kendi isteği doğrultusunda kabul etmesine izin verin.

Dişi muhabbet kuşu evcilleştirme
Dişi muhabbet kuşları biraz cazgır ve saldırgandırlar

Dişi bir muhabbe kuşunu genç yaştan evcilleştirmeye başlarsanız, erkeğinden daha fazla zorlanmazsınız. Yaşlı muhabbet kuşlarının kendi yollarını seçme eğilimi olduğu doğrudur – ama bu erkekler için de geçerlidir. Dişiler genellikle erkeklerden daha fazla ısırır, bu sizi rahatsız ederse biraz sorun olabilir. Dişiler daha fazla ısırmaya eğilimlidirler ve erkeğin ısırmasından daha fazla acılı olabilir. İleride Muhabbet kuşlarına ısırmamayı öğretme konusuna da değineceğiz.

Çiftleşme mevsiminde dişi bir muhabbet kuşunu control etmek zor olabilir. Evcilleştirilmiş bir kuş bile bu dönemde daha uyumsuz bir duruma geçebilir. Bölgesini koruyacak ve saldırganlaşabilecektir. Bu durumlarda eliniz istenmeyen bir istilacıdan başka bir şey değildir. Sebat edin ve sonunda bu hormonal durum geçecektir. Kuşunuz özellikle gergin veya saldırgan ise, gagalaması kolay bir parmak yerine darı yüklü bir çubukla egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz. Diyetini de kontrol edin – çok fazla protein çiftleşme isteğini uyarır.

Erkekler de çiftleşme mevsiminde hormonal dalgalanmalar yaşarlar, ancak bu süreçte “evcilleşmemiş” hale gelme ihtimalleri daha azdır.

Yabani bir muhabbet kuşunu evcilleştirmek
Doğada yabani muhabbet kuşları

Avustralya’da muhabbet kuşları vahşi doğadan yakalanır. Bu ‘yabani muhabbet kuşları’, genetik olarak esarette üremiş kuşları eğitmekten çok da farklı değildir, ancak yukarıda belirtilen süreçleri kullanarak evcilleştirmek zor olacaktır. Avustralya haricinde de günümüzde bir çok ülke ve şehirde evden kaçan kuşların oluşturduğu sürüler mevcuttur. İstanbul Çamlıca’da bir zaman önce oldukça kalabalık bir sürü vardı. Muhtemelen hala ağaçlık bölgelerde yoğun olarak yaşayıp üremektedirler.

Altı aylıktan daha büyük insanla irtibatı olmayan her kuş, yabani bir kuşa benzer şekilde davranacaktır. Güvenlerini kazanmak daha fazla zaman ve sabır ister; buna vaktiniz varsa sonunda iyi bir arkadaş edineceksiniz.

Çift Muhabbet kuşunu eğitmek
Solda dişi, sağda erkek muhabbet kuşu

İki kuşu aynı anda evcilleştirmek, tek kuşu evcilleştirmekten çok daha zor değildir. Aslında, birbirlerine verdikleri güven desteği çoğu zaman işleri hızlandırabilir. İkilinin cesur olanı ilk kez parmağınıza atladığında, ikincisi takip edecektir. Şanssızsanız ve çiftinizde gerçekten panik bir kuş varsa, ilerleme yavaş olabilir. Ama yine de, eğitimi hızlandırmanın bir yolu yok, bu yüzden sabırla devam edip, sakin ve nazik olmalısın. Merak etme, sonunda başarıya ulaşacaksın.

Latest Posts

Okunmalı

İrtibatta kalın

Son haberlerö özel bildirimler için.