Ragdoll Kedisi

Ağırlık4.5-10 kg
KökeniABD
Renklersiyah, kahverengi, kırmızı; karma renkler
KürkYarı uzun, ipeksi
Ömür10-15 yıl
KarakterOyun öğrenmeyi sever, nazik, oyunsever, sevecen
Aktiflik
Oyunseverlik
Bağımsız
Miyavlama
Tüy

Ragdoll Kedisi Tarihi 

Ragdoll kedisi, kedi ırkları arasında henüz daha çok yeni sayılabilecek tarihe sahip olan ırklardan bir tanesidir. Ragdoll cinsi kediler 1960’larda, California’da Ann Baker tarafından geliştirilmiştir. Josephine adlı ve cins olmayan uzun tüylü bir kediden doğan yavrular Ragdoll ırkının ilk bireyleri olmuşlardır.

 Ann Baker, kedilerin gen havuzunun oluşturulması aşamasında çok özenli ve dikkatli davranmıştır. Kedilerin gen havuzlarını oluştururken yumuşak huylu, sakin ve yumuşak kürklü ırklardan faydalanmış sonuç olarak “Ragdoll” adını verdiği kedi cinsini ortaya çıkartmıştır. 

Ragdoll Kedisi – Fotoğraf – Pixabay

 Ragdoll ırkının dünya çapında tanınması ise Ann Baker tarafından kurulmuş bir vakıf sayesinde gerçekleşmiştir. 2000 yılların başında dünyada tanınmış kedi ırkları arasında kendine yer edinmiştir. 

Ragdoll Kedisi Biyolojisi 

 Ragdoll cinsi erkek kedilerin ağırlığı 10 kilograma kadar ulaşabiliyor, dişilerin ağırlıkları ise 4 ile 7 kilogram arasında değişmekte. 

 Safkan ya da melez olması fark etmeksizin kedilerin genetik olarak ortaya çıkabilecek olan bazı hastalıkları olabilmektedir, Ragdoll cinsi kedilerde ortaya çıkma ihtimali daha yüksek olan hastalıklar ise şunlardır: 

  • Mesanelerinde kalsiyum oksalat taşları oluşabilir. 
  • Karın zarı iltihaplanmalarına yatkınlıkları vardır. 
  • Hipertrofik Kardiyomiyopati adı verilen bir kalp rahatsızlığına yakalanma ihtimalleri bulunmaktadır fakat bu hastalık oluşmasına sebep olan mutasyonların kedide var olduğunu anlamak için kullanılabilen bir test vardır. 

Bakımları

 Ragdoll Kedisi, tüylerinin yapısı gereği diğer uzun tüylü kediler kadar tüy dökmez ve tüyleri keçelenme yapmaz, ancak yine de bu tüylerinin fırçalanması gerekmediği anlamına gelmez. Tüy yumaklarını önlemek amacıyla haftada bir ya da iki kez tüylerin uygun bir fırça ile fırçalanması gerekmektedir. Bacakların vücutla birleştikleri bölgede keçeleşme olma ihtimali daha yüksek olduğundan bu bölgelere özen gösterilmesi önemlidir. Bakım süresi boyunca onlara karşı nazik olur ve  tüylerini çekmezseniz kediniz bu bakımdan memnun kalacak ve sizden gördüğü ilgi hoşuna gidecektir. 

Ragdoll Kedisi foto:CalistaZ

 Mevsim geçişleri sebebiyle kedinizin yaşayacağı hormonal değişimler kedinizin kürk yapısında değişimler yaşanmasına neden olacaktır. Normal şartlar altında kedinizin kürkü kışın olabileceği en yoğun seviyede olacaktır. Bunun yanı sıra eğer kediniz eğer kısırlaştırılmış ise bu değişimlerden diğer kediler kadar etkilenmeyecek ve yıl boyu ortalama aynı yapıda bir kürke sahip olacaktır.  

 Tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra eğer kürküne ya da kuyruğuna dışkı bulaştırmış olursa bir bebek mendili yardımıyla ondan kurtulmasına yardım edebilirsiniz. Kürkü, tüylenmiş ya da yağlı görünüyorsa da kedinize banyo yaptırmanın vakti gelmiş demektir. 

 Kedinizin periodontal hastalıklara yakalanmasını önlemek amacı ile dişlerini düzenli olarak fırçalayın. Önerilen dişlerin günlük olarak fırçalanmasıdır fakat hiç yoktan haftada bir fırçalanması hiç yoktan iyidir. Tırnaklar birkaç haftada bir kesilmelidir. Gözlerinin çapaklandığında nemli bir bezle silinmesi gerekmektedir, her göz için bezin ayrı bir kısmının kullanılması önerilir böylece enfeksiyonun (eğer varsa) yayılması önlenmiş olur. Kulakların haftalık olarak kontrol edilmeleri gerekir, eğer kirli gözüküyorsa bir pamuğu ılık su ve elma sirkesi ile hazırlanmış olan karışıma batırıp kulak temizliğinde kullanabilirsiniz. Kedinizin kulağına zarar verebilecek olan kulak çubuğu gibi malzemeleri kullanmaktan kaçının!  

 Ragdoll kedisi nin en hassas olduğu konulardan biri tuvalet temizliğidir. Temiz tutulan bir kedi kumu kedinizin kürküne pislik bulaşma ihtimalini de aza indirmiş olur. Ragdoll gibi büyük bir kedinin tuvalet ihtiyacını rahat karşılayabilmesi için ise tuvaletinin en büyük boy olması makbuldür. 

Çocuklarla ve Diğer Hayvanlarla Uyumu 

 Rahatına düşkün olan bir ırk olan Ragdoll cinsi ev yaşamı için en uygun adaylardan biridir.  Oynarken nadiren pençelerini çıkaran bu kediler sakin yapıları sayesinde çocuklar tarafından sürekli temasta olmayı da dert etmezler. İri yapılı bir kedi türü olmaları sayesinde ise özellikle erkek çocuk sahibi aileler başta olmak üzere çocuklu aileler için iyi bir seçimdir. 

 Tabi ki, kediye eziyet etmediklerinden emin olmak adına daima bir yandan çocukları gözetlemelsiniz. Çocuklara, Ragdoll gibi büyük bir kediyi nasıl tutacaklarını öğretmek de büyük önem taşır, arka ayakları aşağıya sarkacak şekilde tutulmaması ve taşınmaması çok önemlidir. 

 Bu iyi huylu kedi cinsi diğer hayvanlarla birlikte yaşamaktan ve oynamaktan da büyük keyif alır. Başlarda beraber yaşayacağı hayvanlara alıştırırken temkinli ve ağır davranmanız çekingenlik yaşamaması açısından önemlidir. 

Karakterleri 

 Ragdoll cinsi kediler kucağa alındığında kaçmaya çalışan ya da hemen hareketlenen kedilerin askine, kendini tamamen bırakan ve sevilmekten çok hoşlanırlar. 

 Sahipleri ile derin bağlar kuran bu kediler eve geliş gidiş saatlerinizi kolaylıkla öğrenebilir ve sizi kapıda karşılayabilirler. 

 Oyuncu yapısı ve keskin zekası sayesinde kediler arasında oyun oynamak için de seçilebilecek olan en iyi ırklardan bir tanesi aslında.

Exit mobile version