Sokak Hayvanları Hastalıkları? İşte Yapılması Gerekenler!  

Sokak hayvanları hastalıkları nelerdir ve bu hastalıklar için ne yapılabilir oldukça merak edilmektedir. İşte yapabilecekleriniz! 

Sokak dostlarımız için siz de çaba göstermek istiyorsanız ve en azından küçük yardımlar yapmak istiyorsanız öce bilinçli olmanız gerekir. Sokak hayvanlarında sıklıkla rastlanan hastalıklar ve olumsuz durumlar nelerdir bilmeniz gerekir. 

Ancak bu şekilde bilinçli ve doğru bir yardım yapabilirsiniz. Aksi takdirde ne yapacağınızı bilmeden hareket edersiniz ve çok ince detayları kaçırabilirsiniz. Sizler için hastalıklardan liste oluştururken ayrıyeten de dikkat etmeniz gereken unsurları maddeleyeceğiz. 

Sokak Hayvanları Hastalıklı mı? 

evcilcafe-sokak-hayvanlari-hastaliklari (2)

Bizce sokak dostlarımız için her şey yapmak gerekir. Sokak hayvanları hastalıkları nelerdir veya sokak hayvanları hastalıklı mı soruları oldukça fazla aratılır. Sokak hayvanlarının hepsi hastalıklıdır diye bir durum söz konusu değildir. Sadece onlar sokak şartlarında korunaksız ve bakımsız yaşadıkları için bazen tedaviyi bulamazlar. 

Hayvan severlerin kurmuş olduğu dernekler, hayvan kuruluşları hastalıklarla mücadele etmek için uğraşırlar. Fakat her semtteki her kedi ve köpek için kolay ulaşım çoğu zaman mümkün olmaz. Peki ya bu oranları nasıl daha da düşürebiliriz? 

Her kişi kendi semtindeki sokak hayvanlarına karşı duyarlı davranışlar sergilediğinde aslında tedavi edilen sokak hayvanı sayısı artışa geçer. Bu sebeple de bu haberimizin içeriğinde bazı hastalıklar hakkında bilgilendirme yapacağız. 

Sokak Hayvanları Hastalıkları 

Sokak hayvanlarının hastalıkları çoğu zaman sokağın ağır şartlarından dolayı oluşur. Kimi hastalık doğuştan gelse de aslında istemeden bizim de zararımızın dokunduğu durumlar olabiliyor.  

Örneğin bir yerde cam şişe kırmak sokak dostlarımızın patilerini kesmesine neden olabilir. Böylece kolay iltihap kapan bir kedinin durumu çok ileri gidebilir. Peki ya diğer hastalıklar nelerdir? 

1- Kuduz  

Kuduz hastalığı bulaşıcı olabilen bir rahatsızlıktır ve insanlara da bulaşabilir. Bu sebeple kesinlikle kuduz köpeklerin tedavisi yapılmalı ve tecrit altında tutulmalıdırlar. Aksi takdirde bulaşıcılık önünü almayan bir hale bürünebilir. 

Kuduz sokak hayvanlarının gözlerinde kızarıklık meydana gelir. Başlarda ürkek davranış gösterebilirler. Sokak hayvanları hastalıkları arasında kuduz da bulunur.  

2- Göz Enfeksiyonu 

Göz enfeksiyonu özellikle sokak kedilerinde sıkça karşılaşılan hastalıklardır. Gözlerini açamayan bir kedi gördüyseniz bilin ki bu bir enfeksiyondur. Kedinin çok zor durumda olduğunu zaten gözlemlersiniz. En yakın veterinere götürmek ona büyük bir iyilik olacaktır. Eğer öyle bir imkânınız yoksa da kedinin size zarar vermeyeceği bir pozisyon alıp göz çevresini temizlemelisiniz.  

Temizliği göz temizleme losyonu ile yapmanız gerekir. Antibiyotik içeren bir göz damlası da kullanmak göz içerisindeki iltihabı sökecektir. Bu şekilde gözlerini kurtarabilir ve sokak dostlarımız için iyilik yapabilirsiniz. 

3- Akut Septisemik Form 

Akut hayvanlarda görülebilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Sokak hayvanları hastalıkları nelerdir haberimizde akuta da yer vereceğiz. Aniden belirtileri ile başlayan akut, çok kısa zamanda öldürme etkisi oluşturabilir. Böyle bir durumda mutlaka ilaç tedavisi başlanmalı ev bakım gerçekleşmelidir.  

Sokak Hayvanları Hastalıkları İçin Ne Yapılabilir? 

evcilcafe-sokak-hayvanlari-hastaliklari (1)

Sokak hayvanlarının hastalıklarını sizler için sıraladık. Peki ya bu durumda bizlerin yapması gerekenler neler? Aslında çok kolay ama önemli olan bazı hususlar vardır. Çöplerinizin içerisinde eğer cam kırığı veya kesici parçalar bulunuyorsa bilin ki bunlar hayvanlara zarar verebilir. 

Özellikle kediler çöpleri karıştırıp yemek ararlar. Sizin kesici parçalara den geldiğinde de yüz, vücut yara alır. Bu sebeple bu parçaları bant, peçete hatta gazete yardımı ile sıkıca sarın. Böylece açılamaz hale gelsinler. Dışarıda yere atacağınız maddelere de dikkat edin çünkü onları hayvanlar yerler. Sokak hayvanları hastalıkları haberimiz burada son bulmuştur.  

Exit mobile version