Sokak Hayvanlarını Beslerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sokak hayvanlarını beslemek, özüne bakıldığında çok güzel bir davranış olsa da dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Her nasıl ki evlerimizdeki hayvan dostlarımızı ve kendimizi en iyi şekilde beslemeye çalışıyorsak, sokaktaki hayvanlar için de özen göstermemiz gereklidir. Birçok insan onlara yardım etmeye çalışırken, tam tersi zarar bile verebilir. İşte ‘Sokak hayvanlarını beslerken nelere dikkat etmeliyiz?’ sorusunun cevapları…

*Sokak hayvanlarını beslerken, onlara sırf karınları doysun diye bozulmaya yüz tutmuş yiyecekleri vermeyin. Birçok insan artık çöpe atılması gereken yiyeceği, onlara yarasın diye hayvanlara verebiliyor. Bu durumda hiç fark edilmeyen organizmalar ve mikroplar, hayvanların hastalanmasına; hatta ölmesine neden olabiliyor. Bir yiyecek gerçekten bozulmaya başladıysa, onu asla hayvanlara vermeden güvenli bir şekilde çöpe atın.

*Sadece bozulmuş yemekler değil, taze olsa da birçok yiyecek hayvanlara zarar verebilir. İnsanların beğenerek yediği yiyeceklerin hepsi her hayvan için uygun değildir. Aşırı yağlı, soğan ya da sarımsaklı, baharatlı, şekerli yiyecekler hayvanların sağlığını bozabilir. Sokak hayvanlarını beslerken onlara asla vermemeniz gereken bazı yiyecekler şunlardır:

Süt: Özellikle yavru kedilere verilen sütler, kedilerin sindirim sisteminde zarara yol açabilir. Özellikle de buzdolabından çıkarılmış soğuk sütler.

Tatlı Gıdalar: Çikolata ya da dondurma gibi tatlı gıdalar, sokak hayvanları için hiç sağlıklı değildir.

Çiğ Yiyecekler: Birçok kişi balık ya da et gibi kedi- köpeklerin yiyebileceği gıdaları onlara çiğ vermekten çekinmez. “Ne de olsa etçil türler, yerler” düşüncesiyle, bir sorun olabileceğini düşünmezler. Ne var ki çiğ etler, hayvanlar için zararlı olabilir.

Balık Kılçığı: Balıklar, özellikle kedilerin en sevdiği yiyeceklerden biri olarak bilinir. Genellikle de bütün şekilde onlara atılır ya da balık yedikten sonra artan kılçıkları onlara vermekten çekinilmez. Balık kılçıkları, kedilerin bağırsaklarını ya da midelerini yırtabilir; onların sindirim sistemlerine büyük zararlar verebilir.

*Bozulmamış ve yiyebilecekleri yemek artıkları da birçok hayvanı yaşatabilecektir fakat hayatlarını sırf bu tür gıdalarla çok uzun süre götüremezler. Yaşamak için her canlı gibi onların da yeterince vitamin ve mineral almaları gerekir. Sırf karınları doyuyor diye sağlıklı olduklarını, uzun yaşayacaklarını düşünmek yanlıştır. Birçok sokak hayvanı, ev hayvanlarına göre çok daha az yaşayabilmektedir. Bu nedenle eğer elinizden geliyorsa, sokak hayvanlarını beslerken kuru mama kullanmanız en doğrusu olacaktır. Kuru mamaların içeriği, yemek artıklarına göre daha besleyici olacaktır. Ayrıca çevreyi korumak ve kirletmemek açısından da daha pratik bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz.

*Sokak hayvanlarını sık sık beslemek, onların beslenip yaşamasını sağlar. Şehir hayatının karmaşasında avlanıp yiyecek bulmaları oldukça zordur. İnsanların modern dünyasında, hayvanlar da değişerek doğalarını kaybetmeye yüz tutarlar. Bu nedenle karınlarını doyurmaları için, ister istemez insanların desteğine de ihtiyaç duyarlar. Onlara her gün sık sık yiyecek vermek, kalan bu doğalarını tamamen yok etmeye neden olabilir. Sizin ilginize ve beslemenize alışan sokak hayvanları, her gün beklenti içine girebilir ve kendi doğalarından, avlanmaya ya da yemek aramaya çıkmaktan vazgeçebilirler. Dahası, siz onları besleyemeyeceğiniz zaman aç kalarak daha kötü şartlara ulaşabilirler. Bu nedenle yetişkin sokak hayvanlarını günde bir kez beslemeniz, onların yaşamaları için yeterli olabilir; unutmayın.

* Sokak hayvanlarını beslerken, genellikle yere mama dökülür. Nasıl olsa sokakta yaşayan hayvanlar oldukları düşüncesiyle, onların yerden yemek yemesi pek garipsenmez. Ne var ki bu durum bazen yiyeceklerin kirlenmesine ve hayvanların mikrop kapmasına yol açabilir. Bunun yerine gözden kaçırdığınız taşlar, cam parçaları gibi zararlı maddeler de mamaya karışarak hayvanların zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle, imkanınız varsa onlara uygun kaplar kullanabilirsiniz. Bunun yerine mama döktüğünüz alanın temizliğinden emin de olabilirsiniz.

*Yiyecek artıklarının koyulduğu noktalar genellikle çöp kenarları olur. Bu hareket çok yanlıştır. Çöplerde bulunan bakterilerin hayvanlara zarar vermesi olasıdır. Ayrıca hayvanlar o noktaya alışarak sürekli çöp kutularının etrafında dolaşabilir ve farklı sorunlar da yaşayabilirler. En doğrusu, onların sevdiği yeşil alanlarda ya da rahatsız edilmeyecekleri köşelerde beslenmeleridir. İnsanların yoğun olduğu bölgeler, tedirgin hissetmelerine ve düzgünce yemek yiyememelerine yol açacaktır; unutmayın.

*Sokak hayvanı beslerken, bir tutam mamayı bir noktaya boca etmek doğru bir davranış değildir. Kendi aralarında bir hiyerarşisi olan sokak hayvanları, buna göre hareket ederler. Muhtemelen en güçlü, en sözü geçen hayvan giderek o mamayı yiyecek ve diğerleri aç kalacaktır. Bu nedenle az az mamayı belirli aralıklarla koymak en doğrusu olacaktır. Mamaları çok yakın aralıklarla koymamaya da dikkat edin. Çünkü yine yabancı kediler birbiriyle kavga edebilir, rahatsız olabilirler.

*Sokak hayvanları için mamadan bile daha değerli olan bir şey var: O da temiz su. Susuz kalan hiçbir canlı hayatına devam edemez. Yiyecek bir nebze daha kolay bulunsa da, temiz su bulmak sokak hayvanları için oldukça zordur. Temiz bir kaba düzenli aralıklarla temiz su koymanız, onların hayatlarını kurtaracaktır.

Exit mobile version