Sokak kedisi sahiplenmek, evcil hayvanlar söz konusu olduğunda belki de yapılabilecek en güzel harekettir. İşte dikkat etmeniz gerekenler!
Günümüzde çoğu insan, sırf cins ve ‘daha güzel’ olduğunu düşünerek pet shoplardan kedi satın alıyor. Gerek barınaklarda gerekse sokaklarda sevilmeyi, kurtarılmayı; görülmeyi bekleyen onlarca can bulur. Onların bir çoğu, minnetini ve sevgisini sahibine daha çok gösterebiliyor.
Bu nedenle özellikle sokaklarda yaşam mücadelesi vermeye çalışan kedileri sahiplenmek çok yüce bir davranış olur. Peki bunu yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Sokakta her bulduğumuz kediyi alıp eve getirebilir miyiz? Yetişkin kedileri eve alıştırırken nelere özen göstermek gerekir?
Sokak Kedisi Sahiplenirken İlk Adımlar | Sokak Kedisi Sahiplenmek!
Öncelikle şunu unutmamakta fayda var. Büyük bir çoğunluk yavru kedi sahiplenmek ister. Sokaklarda her görülen yavru kediyi alıp eve getirmek ise son derece yanlış bir hareket olabiliyor. O esnada annesi yiyecek aramaya gitmiş olur. Ve geldiğinde, sizin başı boş sanıp sahiplenerek güzel bir şey yaptığınızı düşündüğünüz yavrusunu bulamaz.
Bu nedenle yavru kedileri bir süre gözlemlemek ve annesinin gelip gelmediğini görmek büyük önem taşıyor. Eğer annesi yoksa; belki bir nedenden ölmüş ya da geri gelmeyecek durumdaysa zaten yavru kedinin kendi başına yaşaması oldukça zor olacaktır. Bu şartlarda onu sahiplenmeniz, bir nevi hayatını kurtarmak anlamına gelecektir.
Sokakta görüp haline üzüldüğünüz ya da içinizin çok ısındığı ve kesinlikle sahiplenmek istediğiniz bir an oldu mu? Nasıl olursa olsun; kapınızın önünde beslediğiniz, bildiğiniz kediler bile olsa bir süre gözlem yapmak en doğrusu olacaktır. Fakat sokak kedisi sahiplenmek çok önemlidir.
O kedi vahşi mi davranıyor, insanlara alışık mı, uyumlu mu? Eğer kediden emin olduysanız ve evinize almayı düşünüyorsanız; yavaş yavaş kendi bölgenize çekmek için çalışmalara başlayabilirsiniz. Onu düzenli olarak besleyebilir, mamaları gün be gün evinize yaklaştırarak verin.
Bir süre sonra ise sürekli evinizin önünde besleyerek oraya alışmasını sağlayabilirsiniz. Mama verirken onu severek gün geçtikçe bir yandan da size alışmasına yardımcı olabilirsiniz.
1- İlk Veteriner Kontrolleri
Sokak kedisi sahiplenmek fikrinden önce bir miktar alışveriş yapmanız gerekir. Kedi tuvaletinden kumuna, mamasından taşıma çantasına kadar birçok ihtiyacını farklı fiyat seçenekleriyle satın alabilirsiniz.
Bunlardan yazımızın devamında bahsedeceğiz. Kediyi ilk önce alıştırdıktan sonra yapmanız gereken en önemli şey veteriner hekime kontrol ettirmek ve tüm aşılarını, sağlık taramalarını yaptırmak olacaktır. Aldığınız kedi taşıma çantasına onu korkutmadan, sevgi ve yiyecekler yardımıyla sokarak kliniğe götürebilirsiniz.
Sokak kedisi sahiplenmek fikrini siz de düşünün. Bu süreçte biraz haşin olabilir; belki de insanlardan gördüğü zararlar nedeniyle korkuyla hareket eder. Burada tüm kontrollerini yaptırmanız, onu evinizde güvenle yaşatmanız için çok önemlidir. Hem sizin sağlığınız hem de kedinizin sağlığı için bu aşamayı kesinlikle atlamayın.
Sokaklarda yaşayan hayvanlar evdekiler kadar şanslı olmadıklarından, birçok hastalıkla ya da ileride sağlığını bozabilecek hafif sorunlar olur. Belki sizin fark edemediğiniz çok büyük hastalıkları dahi bulunur. Bunları baştan hallederseniz, şimdiden ömrünü daha da uzatmış olabilirsiniz.
2- Sokak Kedisini Eve Alıştırmak | Sokak Kedisi Sahiplenmek
Sokak kedisini mahallenize ya da evinizin önüne alıştırabilirsiniz; hatta evinize girmek için can atıyor da olur. Buna rağmen sokaklarda yaşamaya alışmış bir kedi, ne kadar öyle davranırsa davransın evin içine alışmakta zorlanır.
Başlarda belki farklı bir ortam olarak geleceğinden ya da sıcak oluşundan; düzenli beslendiğinden cazip gelir. Zamanla size alışabileceği gibi karakteri gereği sıkılıp dışarı çıkmak da ister. Bu durumlar kedinin karakteri ve özellikleriyle doğru orantılı olacaktır.
Size alıştıktan ve aranızda bir bağ kurduktan sonra kolay kolay vazgeçemez. Kedilerin karakterlerinin birbirinden farklı oluşu gibi eve alıştırma süreçleri de aynı şekilde farklı olacaktır. Bazıları öyle sakin ve evcimen olabilirler ki; sanki uzun zamandır sizinle birlikte o evde yaşıyormuş gibi ortama alışır.
Sokak kedisi sahiplenmek süreci birkaç gün, belki de haftalarca sürer. Bu dönemde yapabileceğiniz tek şey ona ilgi ve sevgi vermek, hareketlerini gözlemlemek ve evde nasıl davrandığını gizlice izlemek olacaktır. Bu ilk günler size kediniz hakkında yeterince bilgi verecektir.
Ona aldığınız eşyalara alışması, evin içinde en çok nereleri sevdiği gibi durumlar bu süreçte çözüm alır. Özellikle de sokaklarda tuvalet ihtiyacını kendine göre gideren kediniz, burada kedi kumu ve tuvaletine alışma sürecinden geçer.
3- Evdeki Diğer Kediler | Sokak Kedisi Sahiplenmek
Eğer birden çok kediniz varsa, veteriner kontrolünden geçmeden evdeki kedilerinizle yeni kedinizi tanıştırmaktan sakının. Kontrollerinden sonra veteriner hekiminizin de yardımıyla bir tanışma süreci belirleyin.
Evdeki kedileriniz onu yabancı olarak görebilir ve kötü davranır. İlk aşamada aralarında onları ayıracak bir yüzeyin ardından birbirlerini görmelerini sağlayarak tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Bu süreçte çok dikkatli davranmanız fazlası ile önemlidir.
4- Kedinin Dışarı Çıkması
Sokak kedisi sahiplenmek sürecinde eve gelen kedi ne kadar küçükse, ev ortamına ve sahiplerine o kadar fazla uyum sağlar. Çoktan yetişkin olmuş bir kedi sizin sözünüzü dinlemeyebilir ve özgürlüğünü arar. Bu gibi durumlarda dışarı çıkıp geri gelmesini sağlayabilirsiniz.
Kesinlikle öncesinde kedinizi kısırlaştırmanız ve evinize, size alıştığından emin olmanız; olası sorunların önüne geçerek daha rahat hareket etmenizi sağlayabilecektir.
Dilerseniz çip ya da tasma gibi sahipli olduğunu belli edecek, kaybolmasını önleyecek detaylara başvurun. Bu süreçte eve uyum sağlamasında yardımcı olarak dışarı çıkma isteğini önlemesini de sağlayabilirsiniz.
Sokak Kedisi Sahiplenirken Neler Alınmalı?
Sokak kedisi sahiplenmek için siz de gerekli olan birtakım eşyaları edinin. Bakımın gerçekleşmesi son derece kolaydır. Fakat birtakım malzemeler edinmeniz gerekir.
a- Kedi Taşıma Çantası
Kedi taşıma çantası, birbirinden farklı model ve fiyatlarla satın alınabilir. Kedi sahiplerinin vazgeçilmez aksesuardır. Plastiğinden metaline, taşıma çantası şeklinde kumaş olanından sırt çantasına kadar herkese uygun modeller piyasada mevcuttur.
Sokaktan sahiplenilen bir kedinin farklı modellerde korkabileceği göz önünde bulundurularak daha basit modellere yönlenir. Bu taşıma çantaları, kedinizi bir yerden bir yere götürürken en büyük yardımcınız olacaktır.
b- Kedi Maması
Sokak kedisi sahiplenmek için mama tercihlerinizi yapmak gerekir. Kedi maması, kedinin yaşına ya da ırkına göre farklı türlerde olur. Hayatı boyunca pek iyi beslenememiş bir kedi olduğu düşünülürse, sokaktan sahiplendiğiniz kedinin bundan sonra kaliteli beslenmesi sağlığı açısından çok önemlidir. O nedenle ne kadar kaliteli ve ona uygun bir mama alırsanız, o kadar iyi ve dengeli beslenebilecektir.
c- Kedi Kumu, Kedi Tuvaleti ve Aksesuarları
Kedi sahiplerinin alması gereken olmazsa olmazı kedi tuvaleti ve aksesuarlarıdır. Evde yaşayan kedilerin tuvaletlerini rahatça yapabilmeleri bunlara bağlıdır. Kedi tuvaletleri açık ya da kapalı modellere sahiptir.
Sokak kedisi sahiplenmek kararınızdan sonra belki sokaktan gelen kediniz açık modellerde kendini daha rahat ve özgür hisseder. Kapalı kedi tuvaleti fiyatı bakımından daha fazla olsa da, evin içine koku sindirmemesi ya da daha güvenilir, hijyenik, sağlam oluşuyla kullanışlı olur. Uygun bir kedi tuvaleti seçtikten sonra, kedi kumu modellerine bir göz gezdirebilirsiniz.
Topaklanan kedi kumu modelleri kokuyu daha iyi hapsetse de belki de kediniz için doğal, toprağa yakın bir model onu daha çok kendi ortamında hissettirir. Kum küreği ve paspas gibi aksesuarlar da bu tuvaletlerin tamamlayıcılarıdır.
d- Mama Kabı
Kediler alışkanlıklarına bağlı olduklarından başından sonuna kadar aynı kaplardan mama yemek ve su içmek isteyebilirler. Kedinize mama kabı alırken ikili kaplardan özel tasarımlara kadar dilediğiniz her modele yönelebilirsiniz. Özellikle seramik ya da metal olanların daha dayanıklı olduğunu da belirtelim.
e- Kedi Yatağı | Sokak Kedisi Sahiplenmek
Muhtemelen kediniz yüksek fiyatlara aldığınız kedi yatağında yatmaz. Ve yatağınızda, koltuklarda, minderlerde; kısacası canının istediği yerde uyur. Buna rağmen kendilerine ait bir yerleri olması, kendi evlerinde hissetmelerine çok yardımcı olacaktır.
f- Kedi Aksesuarları
Kedi tırmalama tahtası, en çok tercih edilen kedi aksesuarlarından biridir. Kedinizin tırnaklarını bileyeceği ve tırmalayarak zaman geçireceği farklı modelleri mevcuttur.
Çeşitli kedi oyuncakları ise zaman geçirmesi için birebirdir. Aynı şekilde kedi oyun evleri fiyatı yüksek olsa da kedilerin bayıldığı aksesuarlardandır. Kedinize dilerseniz tasma gibi aksesuarlar da alabilirsiniz.
g- Kedi Bakım Malzemeleri
Sokak kedisi sahiplenmek için bazı bakım malzemelerinizin olması gerekir. Eğer kedinize düzenli bakım yaptırmayacak, bakımını siz üstlenecekseniz. Tırnak makası, tarak gibi kedi bakım malzemelerinden edinmenizde de fayda var.
h- Kedi Sağlık ve Besin Takviyeleri
Kediler için sağlık ve besin takviyeleri, uçsuz bucaksız alternatiflere sahip olabiliyor. Özellikle veteriner hekiminizle konuşup fikir alarak, malttan kedi çimine, balık yağından ödül mamalarına kadar birçok farklı sağlık ürününü ya da besin takviyesini alarak kedinizin sağlığını daha iyi hale getirebilirsiniz.
Bu tarz ürünler, kedilerin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri dışarıdan takviye etmede çok iyi olur. Özellikle sokaktan sahiplenilmiş kedilerde bu tarz takviyeler bazen hayat kurtarıcı roldedir. İşte sokak kedisi sahiplenmek bu kadar kolay!