Sfenks Kedi (Sphynx Kedisi)

Ağırlık3.5-7 kg
KökeniKanada
RenklerBeyaz, siyah, kırmızı, çikolata, lavanta, tekir veya desenli, benekli, düz veya desenli
KürkKürksüz
Ömür10-16 yıl
Karaktertalepkar, meraklı, eğlenceli, sosyal
Aktiflik
Oyunseverlik
Bağımsız
Miyavlama
Tüy

Sphynx kedisi (sfenks kedi) gören insanlar, hemen bu tüysüz ama güzel kedinin büyüsüne kapılırlar. Sıcaklığı, komikliği ve egzotik görünümü, onu bazı kedi severlerin favorisi yapmıştır.

Sphynx kedisi, kedi dünyasında aslında sık rastlanan doğal mutasyonun sonucudur. Tüy yerine Sphynx, onu dokunmak için sıcak ve yumuşak hale getiren süet benzeri bir deriye sahiptir. Özellikle soğuk havalarda onla sarılmak istememek imkansızdır. Kırışık yüzü ve vücudu ve çanak kulaklı orta boy bir kedidir. Altı ila on iki kilo ağırlığındadır. Dişiler daha küçüktür ve düz, tekir ve kaplumbağa kabuğu dahil olmak üzere hemen hemen her renkte veya desende olabilir. Buruşuk yüzü, büyük kulakları ve limon şekilli gözleri ona akıllı bir uzaylı ifadesi verir ve yuvarlak göbeği, yakın zamanda çok yemek yemiş gibi görünmesini sağlar.

Sphynx kedisinin beş ila sekiz cm boyunda büyük kulakları vardır. Sağlam, orta kemikli, atletik ve kaslı bir kedidir. Vücut yağını emecek tüyleri olmadığı için, sık sık yıkanması gerekir.

Tarihi

Sphynx kedisinin ismi, onun Mısır’dan geldiğini düşündürür. Aslında 1966’da rastgele bir genetik mutasyondan kaynaklanan bir Kanadalı cinsidir. Başlangıçta Kanadalı tüysüz olarak adlandırılan cins, kısa zanda Amerika’ya gitti ve orada çokça yetiştirildi. Avrupa’da popülerlik kazanarak resmen tanınması ise 2002 yılını bulmuştur.

Karakteri

Sphynx, meraklı, akıllı ve eğlenceli bir karakterdir. Yatak örtüleri altında uyuması alışılmadık bir şey değildir ve her zaman güneş çarpan veya sıcak bir yer arar, geceleri sahipleriyle birlikte örtülerin altında sıcak kalmayı tercih ederler.
Sphynx, onu sevecek ve ihtiyacı olan ilgisini ve bakımını yapacak insanların olduğu her ev için çok uygundur. Sphynx kedileri sahibine sadık ve sevgi doludur, genellikle kuyruklarını sallarken sahiplerini takip ederler. Dost Sphynx ile anlaşmak kolaydır ve yeni insanlarla tanışmaktan da hoşlanır. O mükemmel bir gösteri kedisi, terapi kedisi, aile ve kucak arkadaşıdır.

Beslenme

Sphynx kedisinin tüy eksikliği, sürekli şişmiş görünen karınlarının önemli nedenlerinden biridir, çünkü vücut sıcaklığını temel bir vücut yağı seviyesi olmadan korumak daha da zordur. aşırı kilolu bir Sphynx kedisi görmek olağandışı değildir.

Sphynx kedinizi uygun şekilde beslemek çok önemlidir. Her kedi için bu önemli olsa da, tüysüz Sphynx biraz daha duyarlıdır. Doğru beslenmezlerse kolayca cilt ve sindirim problemleri yaşayabilirler.

Sphynx kedileri aynı zamanda hassas mide ve bağırsaklara sahiptir, bu nedenle de beslenmesine dikkat edilmelidir.

Doğru şekilde beslemek, diyabet ve kalp hastalığı gibi obezite ile ilgili sağlık sorunlarının gelişmesini önlemeye yardımcı olur.

Bu sosyal kediler, oldukça hareketlilerdir ve oyun oynamayı sever, ayrıca tüysüz olduklarından, bol miktarda kaliteli protein, yağ ve karbonhidrata ihtiyaç duyarlar.

Kaliteli ve zengin içeriği olan hazır mamalar yanında, ev yemekleri ve bolca su verilmelidir

Bakım

Sphynx kedileri, aslında son derece aktif kediler olsa da, egzersiz ihtiyaçları düşüktür.

Bu kediler saatlerce kendi kendine oynayabilir, ancak bazıları mutlaka bir arkadaş arar. Günün çoğunda ev dışındaysaysanız, iki Sphynx kedisi almanız iyi olur. Sphynx kedileri, diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşırlar, köpekler dahil. Evde oynayabilecekleri başka bir hayvan veya insan varsa, mutlu olduğundan emin olabiliriniz.

Sphynx kedileri oynamayı, zıplamayı çok severler. Sosyal ve akıllı Sphynx kedileri eğitimine olumlu yanıt verir.

Tüysüz görünmesine rağmen, aslında çok ince, süet benzeri bir deri ile kaplıdır ve dersini taramak Sphynx kedileri için bakımın önemli bir parçasıdır. Vücut yağlarını emecek kürkleri olmadığı için, Sphynx kedinin cildinin sağlıklı yağ dengesini korumak, cilt problemlerini önlemek ve evdeki yağ lekelerini önlemek için düzenli olarak haftada en az birkaç kez taranması gerekir. Sphynx’in sık rastlanan alerjileri, tüylerinin eksikliği nedeniyle değil, tüm kediler tarafından dökülen ölü deri hücrelerinden kaynaklanır. Ölü derileri ve Yağ birikimini gidermek için Sphynx kedinizi haftada en az bir kez yıkamalısınız. Kırışıklıkları ve kıvrımları azaltmak için, onu ovmalısınız.

Oldukça hareketli olan bu kediyi, arabalardan, diğer kedilerin hastalıklarından ve saldırılardan korumak için evde kapalı tutun.

Sağlık

Sphynx kedileri, genellikle sağlıklı bir görünüme sahiptir.
Tüysüzlüğü nedeniyle, Sphynx kedileri cildine zarar veren güneş ışınlarına duyarlıdır. Doğrudan güneşte kalmaları sınırlandırılmalıdır. Bu kediler, tıpkı insanlar gibi, uzun süre güneş ışığında kalırsa, derileri güneş yanığı olabilir. Bu nedenle, sfenksler evde kapalı evcil hayvanlar olarak kalmalı veya dışarıdayken yakından izlenmelidir.

Cilt sorunlarına ek olarak, eğilimli olabileceği bazı durumlar:

Kalp kasının kalınlaşmasına neden olan yaygın bir kalp hastalığı olan hipertrofik kardiyomiyopati
Periodontal hastalık veya dişeti hastalıkları
Kalıtsal miyopati, genel kas zayıflığı

Cilt ve diş eti sağlığı sorunlarını önlemek için, Sphynx kedilerine düzenli olarak bakım yapılmalıdır.

Haftalık banyolar ve diş fırçalama, Sphynx kedisin sağlık sorunlarını önlemek için yeterlidir, ancak haftada iki kez daha iyi olur.

Exit mobile version