Tekir Kedisi Bakımı ve Özellikleri!

Tekir kedisi, genellikle sokaklarda en çok görülen tür olduğu için ‘ sokak kedisi ‘ olarak adlandırılır. İşte bakım detayları!

Ne var ki onların, diğer birçok kediden farklı, kendilerine has özellikleri yer alır. Farklı renklerden oluşan karışık tüy desenleri tekir olarak adlandırılır. Bu nedenle tekir bir ırk değil; belli özellikler gösteren bir kürk yapısının ismidir. Zaten ‘safkan’ ya da ‘melez’ kedi ırkı tanımları, piyasanın çıkardığı bir tanımdır.

Bilim insanları ise bunu desteklemez. Bir kedinin tüy rengi, göz rengi, kalıtsal olarak ona geçen diğer özelliklerine bakarak onları daha çok beğeniyor, safkan olarak değerlendiriyoruz. Peki bu ne kadar doğru? Cins, safkan olarak değerlendirilen bir kedinin de tekir olduğu görülür.

Tekir Kedisi Görünümü:

tekir kedisi

Tekir kedisi görünümü değişiklik gösterir. Gri, kahverengi, mavi, yamalı, kestane gibi ortalama 50 civarı tekir kedi yer alır. Kendi içinde alt türleri bulunan tekir kedi görünümü, boy  uzunlukları ve ağırlıkları da yine genetiğe, yaşam tarzına, bakımına göre değişkenlik gösterir.

Ayrıca tüy yoğunluğu, uzunluğu, göz renginden kuyruk yapısına kadar diğer tüm fiziksel özellikleri; buna ek olarak karakter özellikleri kendine ve kökenine has olacaktır.

Sevimli Tekir Kedisi Özellikleri:

  • Kediler arasında bilinen en eski renk kürk, uskumru deseni olarak bilinen tekir türüdür. Tekir kediler farklı ırkların çiftleşmesinden meydana gelebildiğinden, karakteristik ya da fiziksel özellikleri değişiklik gösterir.
  • Tekir desenlerin oluşumunu sağlayan Taqpep, Edn3 gibi bazı genler nedeniyle tekir kedisi kürk desen ve renkleri farklı hallerde yer alır. Bunlar dört başlık altında uskumru tekir, lekeli, alacalı ve benekli şeklinde toplanır.
  • Sadece gri tonlu tekirler yoktur; sarı, turuncu, siyah, beyaz gibi birçok tonun karışımı olan kedilere de ‘tekir kedisi’ denir. Sokakta görülen bu tarz kediler, genellikle farklı renklerdeki sokak kedilerinin çiftleşmesinden meydana geldiğinden farklı renk genlerini alarak bu şekilde olmuşlardır.
  • Tekir kedilerin farklı yaban kedilerinin karışımı olduğu yanılgısı vardır. Onlar da her kedi gibi Yakın Doğu yaban kedisinin soyundan gelmektedir.
  • Bir kedinin tekir olması, mutlaka melez olduğu anlamına gelmez. Eğer aynı popülasyondan iki kedinin çiftleşmesinden meydana geldiyse, kürk rengi onun melez olmasına yol açmaz.
  • Tekir kedisi olanların, diğer birçok kediye göre daha sağlıklı ve bağışıklığının daha güçlü olduğu düşünülmektedir. Bu da efsaneleşmiş durumlardan biridir. Bir kedinin tüy renginin onun sağlığıyla bir bağlantısı yoktur. Genlerinin, bakımının, dış etkenlerin doğrudan bağışıklığı etkilediği açıktır.

Tekir Kedisi Bakımı:

tekir kedisi 2

Tekir kedisi bakımı da diğer tüm kediler gibi özen ister; farklılığı yoktur. Kedinin asli cinsine göre farklı bakım önerileri olur ama bunun dışında düzgün bir beslenme, temiz su, doğru kum seçimi, kişisel bakım ritüelleri gibi klasik kedi bakımına tabii tutulması yeter.

Tekir kedisi uzun tüylere sahip olur; böyle bir durumda tüylerine ekstra bakım yapılması, taranması gereklidir. Yine kulak bakımı, göz temizliği, tırnak kesimi gibi rutin kedi bakımı da ihmal edilmemelidir. Kaliteli ve yeteri kadar enerji, vitamin, mineral almasını sağlayabilecek bir mama markasıyla beslenmelidir.

Bu mama kedinizin yaşına, boyuna, kilosuna ve ihtiyaçlarına göre doğru oranda verilmelidir. Veteriner hekiminin onayladığı ekstra besin takviyeleri de yine tekir kedisi bakımında kullanılır. Düzenli aşıları ve sağlık kontrolleri de ihmal edilmemelidir.

Kedi bakımı sadece fiziksel bakımdan ibaret değildir. Onunla vakit geçirmek, türlü oyuncaklarla eğlenmesini sağlamak, okşamak, sevmek… Ruhsal olarak da onunla yeterince ilgilenmek çok önemlidir. Bu nedenle tüy rengi, yapısı, cinsi, cinsiyeti ne olursa olsun; kedinizi dünyanın en güzel kedisi yapan şey karşılıklı sevginizdir; unutmayın.

Exit mobile version