Yaralı kuş bakımı nasıl yapılır ve hangi unsurlara dikkat edilmesi gerekilir? İşte yaralı bir hayvan ve kuş için yapılması gerekenler!
Kuş bakımı için yapılması gerekilen birçok unsur ve tedaviye vardır. Yara sahibi olan kuşun öncelikle yarasının kontrolü yapılmalıdır. Yarasının kontrolü doğrultusunda veteriner hekime ihtiyaç duyulabilir.
Sorunsuz bir bakım şekli için siz de dikkat etmeniz gereken unsurları ele alabilirsiniz. İşte yaralı kuş için bakım!
Kanadı Yaralanmış Kuşa Ne Yapılır?
Kanadı yaralı olan bir kuşa uygulanacak yöntemler ve davranışlar oldukça kararında olmalıdır. Kanadına baskı yükleyecek veya kuşun üzerine gidecek herhangi bir tutumda bulunulmaması gerekilir.
Kuşun kanadı kırılmış ve büyük bir zarar uğramış olabilir. Öncelikle kuş için rahat bir yer hazırlamalı ve yem ile su ihtiyacını karşımalısınız. Sonrasında kanadın kırık olma ihtimali için veteriner hekime gitmeniz gerekir. Kanadı kırılmış bir kuşa evde tedavi yapılmamalıdır. Aksi takdirde kuş bir daha sağlıklı bir şekilde uçamaz.
Kuşun Yarasına Ne İyi Gelir? Yaralı Kuş Bakımı İçin Merak Edilenler!
Yaralı kuş bakımı için kuşa iyi gelecek birtakım uygulamalar yapabilirsiniz. Kuşun yarasının hangi boyutta olduğu ve tehlikeli olup olmadığı bu aşamada önem taşır. Ölçülü bir yaklaşım hakim olmalıdır.
Kuşun yarasına herhangi bir baskı yüklenmemeli ve sert davranışlardan kaçınılmalıdır. Yara temizlenmeli ve etkili bir dezenfektan yardımı ile irigasyon yapmalısınız. Yaranın irigasyonunu gerçekleştirmek adına benzalkonium chloride yardımı ile etkin bir dezenfektan kullanımı sağlamalısınız.
Muhabbet Kuşu Yarasına Ne Sürülür?
Muhabbet kuşları bakımı son derece kolaydır. Bu sebeple bir süre konuşmaya başlayan kuşların sahiplenilmesi oldukça tercih edilir. Muhabbet kuşları aynı zamanda son derece hassas ve kolay hastalanabilir bir yapıya da sahiptirler.
Kafeslerinin esmeyen bir yerde olması ve sık sık yer değişmemesi sağlıklı olmaları için büyük bir etkidir. Muhabbet kuşunuzun bir bölgesi eğer yaralandıysa ve kanamaya başladıysa hafif ve nazik bir şekilde sabit kalması sağlanarak yaraya doğru baskı yapılmalıdır.
Muhabbet kuşunuzun kanamasını baskı ile durdurulamazsa mısır nişastası tercih edilir. Eğer yaralanma büyük ölçüde gerçekleştiyse de her şeyden önce veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Ölmek Üzere Olan Kuşa Ne Yapılır?
Eğer kuşunuz ölmek üzereyse ve son derece bitkin bir hal aldıysa geç olmadan harekete geçilmesi gerekir. Veteriner hekime başvurmak en doğru yapılması gerekilen hamledir. Acilen hekime gidin ve kuşunuzun sorununu öğrenin.
Ölmek üzere olan bir kuşa yudum yudum su içirin. Her şeyden önce kuşu sırt üstü tutmadan yavaş ve dikkatli bir şekilde su vermelisiniz.
Yaralı Kuş Ne Yer? Yaralı Kuş Bakımı!
Kötü durumda yaralı kuş bakımı sırasında beslenmesine nasıl dikkat edilmelidir ve neler yedirilmelidir? Yaralı kuş için yenecek en mantıklı besin eğer yaralı kuş martıysa, ince kesilmiş balık verilir.
Yarası ağır olan bir kuş için ağır besinler vermeden önce su ihtiyacını gidermek şartı ile hafif besinler verilmelidir. Veteriner hekime durumunu göstererek oluşturulan tedavi süreci dahilinde diyet listesine de uyum sağlanması istenir.
Yaralı Kuş İçin Neresi Aranır?
Yavru ve yaralı bir kuş gördüyseniz o kuşa yardım etmek isteyeceksinizdir. Fakat doğru ve yardım edecek numarayı o anda bulmanız zor olur. Yaralı kuş bakımı için aramanız gereken en doğru numara, 153 şeklindedir.
Yaralı hayvanları yolda karşımızda görebiliriz ve kesinlikle güzel dostlarımıza yardım etmeden geçip gitmemeliyiz. Aksine onlara yardımcı olmak en birinci görevimizdir.