Yaz aylarında evcil hayvanlarımızı nasıl serin ve güvenli tutarız?
Yazın köpekler arabaların içinde kapalı kalırsa sıcaktan ölür, hepimizin bildiği ama yine de neredeyse her gün tekrarladığımız bir uyarı.
Yazın sıcak, güneşli havasını çoğumuz severiz, ancak bu evcil hayvanlar için her zaman iyi değildir. Özellikle köpekler için ciddi bir konudur. Tüm evcil hayvan sahipleri, sevdikleri bu canlıları nasıl serin tutabileceklerinin ve çok ısınmaları durumunda ne yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekir.
Öyleyse, bir sıcak dalgasında hayvanlarımızı nasıl güvende tutacağız? Kendimizi ve çocuklarımızı serin tutmak bile yeterince zor. Beslenme uzmanı Katrin Scholz’un bazı önerileri var:
Araba:
Sıcak günlerde evcil hayvanlarını arabaların içinde bırakanları cezalandıran, ciddi sonuçları olabilen yasalar var. Hayvan hakları savunucuları PETA şöyle açıklıyor: “25 derecelik bir günde, park halindeki bir otomobilin içindeki sıcaklık, sadece birkaç dakika içinde 40 ile 50 derece arasına yükselebilir”.
Sıcak saatlerden ve sıcak yüzeylerden kaçının:
Deli köpekler ve İngilizler öğle güneşinde dışarı çıkarlar. Bu şarkı sözleri hala gerçek: Köpeğinizi 11:00 ile 16:00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkarmayın. Bu sıcak saatler, hayvanları nefes nefese bırakabilir, anksiyete ve daha ciddi vakalarda çökme ve kasılmaları içeren sıcak çarpması riskine sokabilir.
Dikkat edilmesi gereken bir başka tehlike, zemin yüzeyinin ısısıdır. Bir yüzeyin ısısını test etmek ve köpeğinizin ayaklarını yanmaktan kurtarmak için, elinizin arkasını en az beş saniye boyunca yüzeyde tutmayı deneyin, bu köpeğiniz için güvenli olup olmadığının iyi bir göstergesidir, diyor Scholz.
Susuz bırakmayın:
Aslında çok açık ama yaygın olarak unutulan bir kural: Su kaplarını yukarıda tutun. Ve unutmayın, evcil hayvanınızın ağırlığı ve yaşı, ihtiyaç duyacağı su miktarı için etkilidir.
Tüyleri kesme:
Özellikle daha tüylü köpekler aşırı ısınma riski taşır ve onlara iyi bakılmalıdır. Çoğu uzun tüylü cinsler tüylerinin bir kısmını yaz aylarında doğal olarak dökerler, ancak Scholz süreci hızlandırmak için düzenli yıkama ve bakımın önemini vurguluyor.
Onu serinletin:
Bahçeniz varsa, onları hortumla ıslatın, bu onlar için hem eğlenceli olacak hem de daha önemlisi serin tutacaktır.
Sıcak çarpmasını önleyin:
Sıcak çarpması, ciddi hastalık ve ölüm potansiyeli olan acil bir durumdur. Bazı basit adımlar atarak sıcak çarpmasını önleyebilirsiniz.
• Çok ısınan köpeklerle ilgili yukarıda listelenenler gibi faaliyetlerden kaçının.
• Köpeğinizi yaz aylarında günün sıcak saatlerinde asla yürüyüşe çıkarmayın: bunun yerine, köpeğinizi sabahın erken saatlerinde veya akşamları yürüyüşe götürün.
• Yaz aylarında onunla birlikte yürürken, yanınızda su taşıyın.
• Köpeğinizin normalden daha fazla nefes nefese kaldığını fark ederseniz, onları daha serin ve gölgeli bir alana götürün: güneş altında mutlu görünseler bile.
• Uzun, yoğun tüylü köpekler için, bunların kısa kesilmesi yararlı olur.
• Sıcak havalarda daha az yiyecek verin ve sabahın erken saatlerinde veya akşamları besleyin (sindirim süreci şaşırtıcı miktarda vücut ısısı üretir).
Köpeğin sıcaklığını ölçmeden sıcak çarpması olduğunu fark etmek zor olabilir. Ancak sağlıklı bir köpek, günün en sıcağında nefes nefese yere düşerse, sıcak çarpmış olması olasılığı yüksektir. Köpekler kapalı bir alanda ( araba gibi) veya sıcak bir ortamda yoğun bir şekilde egzersiz yapıyorsa, bu teşhis daha da olasıdır.
Bu gibi durumlarda acil tedavi şarttır: yapılması gereken onu acilen soğutmak ve hızla veterinere yetiştirmektir.