Kısırlaştırma operasyonu, evcil hayvanlar için uygulanan ve üreme isteklerini, yetilerini kısıtlayan bir operasyondur. Kediler söz konusu olduğunda, dişi kedilerin kısırlaştırılması biraz daha uzun bir operasyondur; yumurtalıklar tamamen alınarak üreme durdurulur. Erkek kedi kısırlaştırma operasyonunda ise kedinin testisleri alınarak işlem gerçekleştirilir. Kedilerin kısırlaştırılması, tartışmalara yol açan bir durum olsa da; günümüz şartlarında evde bakılan kediler için bir nevi gerekliliktir.
Sokak kedilerinin önü alınamayan artışında kısırlaştırmanın önemli oluşu gibi, ev kedilerinin de kızgınlık dönemi davranışlarında büyük ölçüde etkilidir. Birçok kedi bu dönemlerde sürekli miyavlamakta; geceleri uyumayıp bağırabilmektedir. Ayrıca ev içinde işaretleme yaparak sorun çıkarabilmektedir. Bu dönemde birçok kedinin evden kaçmaya çalıştığı da bilinir. Ayrıca kedinizin dışarı çıkmasına izin verseniz, çiftleşmesine olanak tanısanız bile bu kesin bir çözüm değildir. Bu süreçte kediniz depresyona girebilir, rahatsızlıkları baş gösterebilir.
Erkek kedi kısırlaştırma operasyonu, daha sonradan kedinizin testis kanserine yakalanma olasılığını bile azaltacaktır. Kedinizi kısırlaştırmaya karar verdiğinizde, veteriner hekiminize danışarak öncesinde ve o esnada neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bu operasyon kısa süren ve fazla komplikasyona yol açmayan bir uygulamadır. Kedinize anestezi uygulandıktan sonra ufak bir kesik açılarak testisleri dışarı çıkarılır. Operasyon bitti ve erkek kediniz kısırlaştırıldı; peki şimdi ne yapmanız gerek? İşte erkek kedi kısırlaştırma sonrası için öneriler:
Erkek Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:
*Kedinizin operasyonu muhtemelen kısa sürecek; ardından anesteziyi atamamış, sersemlemiş bir şekilde eve gelmesi gerekecek. Bu süreçte ona kendine gelmesi için zaman tanımanız gerekir fakat öncesinde hijyenini de düşünmelisiniz. Kediniz operasyondan çıkıp eve gelmeden önce, evinizi iyice temizlemeniz iyi olacaktır. Operasyon sonrası kapatılmış olsa da bir yarası olacağından enfeksiyon riskini sıfıra indirgeyebilirsiniz. Böylece eve geldiğinde temiz, hijyenik bir ortama gelmiş olur.
*Kediler kendilerine gelmeye çalışırken oldukça sersem olacaktır. Bu nedenle eve geldiğinde kendine gelmeye çalışacak, büyük bir çaba sarf edecektir. Bu süreçte onu yüksek yerlere koymamanız büyük önem arz eder. Henüz kendine gelememiş kediniz tam performansla hareket edemediğinden düşüp yaralanabilir. Bu süreç 24 saat bile sürebileceğinden, onun yürümeye çalıştığını fakat doğru düzgün yürüyemediğini görebilirsiniz. Bazı kediler bu süreçte hemen toparlanabilirken, bazılarının kendine gelmesi daha uzun sürebiliyor. Onunla konuşup rahatlatmalı, kendini huzurlu hissederek uyuyabileceği bir alan oluşturmalısınız. Kedinizin yatağını hazırlayarak yere koyabilirsiniz.
*Yine aynı süreç içinde kedinizin tuvalet ihtiyacı olduğunda, kasları tam tutmadığından tuvaletine yetişemeyebilir ya da yattığı yere yapma eğilimi gösterebilir. Bunun geçici bir sorun olduğunu unutmayın ve ona kızmayın. O bölgeyi temizleyin. Bazı kediler hemen tuvaletine girmeye çalışabilir. Onun yapmak istediklerini yapmasına izin verin fakat tuvaletini muhakkak ki temizlemiş olmaya dikkat edin. Düzenli temizlenmeyen kedi tuvaletleri enfeksiyon riskinin yüksek olduğu alanlar olacaktır. Kısırlaştırma operasyonu öncesinde yeni bir kumla tuvaletini temizleyip yenilerseniz, eve geri geldiğinizde daha rahat bir ortam oluşturabilirsiniz.
*Kediler kendilerini yalayarak temizleyen hayvanlardır. Özellikle de yaralar söz konusu olduğunda o bölgeyi sürekli yalamak, temizlemek isteyebilir. Bazı veteriner hekimler bu operasyonun ardından evcil hayvanlara başlık takabiliyor. Bazıları ise bu durumu bir sorun olarak görmeyebiliyor. Yine de her ne olursa olsun, o bölgenin bir süre zarar görmemesi gerekiyor. Bu nedenle birkaç gün gözünüzü kedinizden ayırmamanız, istenmeyen bir durum oluşması; dikişlerin açılması ya da kanama gibi olumsuz durumların önüne geçmek için iyi olacaktır. Eğer ekstrem bir durum meydana gelirse, mutlaka veteriner hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.
*Kedilerin kısırlaştırılmasının ardından metabolizmalarının daha yavaş, hormonlarının daha farklı seyirlerde olduğu bilinir. Bu nedenle bu işlem sonrasında kedilerin kısır mama yemeye geçmeleri önerilir. Hekiminizin de önerisiyle kediniz için yeni mama düzenine geçmeniz gerekebilir. Bu süreçte eski mamasıyla yeni mamasını karıştırarak, gün be gün alışmasını sağlayarak yavaş adımlarla ilerlemeniz doğru olacaktır. Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerde üriner rahatsızlıkların görülme oranı daha fazla olduğundan, düzgün ve yeterli beslenmeleri; kilo kontrolü sağlanması oldukça önemlidir.
*Muhtemelen hekiminiz size erkek kedi kısırlaştırma sonrası yapılacaklardan bahsedecektir. Yine de aklınızda bulundurmanız gereken detaylardan biri de, kedinizin bu süreçte anesteziden kurtulmak için kusabileceğidir. Hem operasyon öncesinde bir süre aç kaldığından hem de ilacı bünyesinden atmaya çalıştığından, operasyon gününde kusma gerçekleşebilir. Dikkat etmeniz gereken detay ise bu durumun gün içinde gerçekleşiyor olması ve 4-5 defayı geçmemesi gerektiğidir. Eğer kusma sorunu günlerce sürüyor, 4-5 kereyi defalarca geçiyorsa; mutlaka veteriner hekiminizin desteğini almalısınız.
*Kedilerde kısırlaştırma operasyonunun ardından 12 saati bulan bir süre içinde beslenme ve su içme önerilmeyebiliyor. Bu durum için de yine en doğru davranışı veteriner hekiminizden öğrenebilirsiniz. Operasyonun ardındaki günlerde ise yağlı yiyecekler ya da yaş mama gibi ağırlık yapabilecek besinler yerine kendi kuru mamasını, belirli oranları geçmeden vererek kedinizin rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz. Yine aynı şekilde bol bol temiz su içmesini sağlamanız da sağlığı açısından çok önemlidir; unutmayın.
*Eğer evinizde başka evcil hayvanlar da varsa, bu dönemde kısırlaştırılmış kedinizi bir süre onlardan uzak tutabilirsiniz. Birbirlerine zarar verme olasılıkları bulunabilir; kedinizi ayrı bir odada, kendini dışlanmış hissetmeyeceği şekilde gözlem altında tutabilirsiniz. Böylece oyun amaçlı bile olsa birbirlerini incitmelerinin önüne geçebilirsiniz.
Kedinizin kendine tamamı ile gelmesi birkaç günü bulabilir. Bu süreçte iştahsız davranabilir ya da keyifsiz görünebilir. Bu sürecin geçeceğini unutmayın ve geçmediğini hissediyorsanız; yine kesinlikle veteriner hekiminize danışın.