Evde Hayvan Beslenmez Demeden Önce Bilinmesi Gereken Gerçekler

Evde hayvan beslenmez.’ sözünü, özellikle evcil hayvan sahipleri kim bilir kaç kez duymuşlardır. Fakat bilmeniz gerekenler var!

Bazı insanlar, hayvanların evde beslenmesini çeşitli olumsuz sonuçlara bağlayabiliyor. Bazıları ise temeline inmeden, ‘Hayvanları eve hapsediyorsunuz.’ diyerek kendine göre argümanlar oluşturuyor. Hayvanlar ve insanlar, Dünya tarihinin neredeyse başlangıcından beri bu gezegeni paylaşmakta.

İlk başlarda insan da hayvan da doğanın birer parçası olup dengeli bir şekilde yaşarken; insanlar yavaş yavaş hayvanlara müdahale etmeye başladı. İlk önceleri bu durum açlık ve barınma gibi temel ihtiyaçlar için başladı.

Ardından yük taşımadan sütlerini, yünlerini kullanmaya kadar ilerledi. Günümüzde onlar bizim ihtiyaçtan öte dostlarımız; özellikle evdeki evcil hayvanlarımız…

Evde Hayvan Beslenmez Diyenler!

evcilcafe-kediler-fare-yer-mi (1)

Milyarlarca yıllık dünya tarihinde insanoğlunun kendisi için evcilleştirdiği hayvanların bugün doğada hiçbir şansı yok. Zira günümüzde gönüllerinde yaşayabilecekleri bir doğa yok. Şehirleşme ve gelişen dünya düzeni içinde, kendilerine biraz yeşillik bulabilirlerse buna ‘doğa’ diyebiliriz.

  • Evde hayvan beslemek, olumsuzun aksine birçok olumlu sonucu olan bir durum ve kişinin kendi başına alabileceği bir karardır. Evde beslenmeyen hayvanların her şeyden önce doğada mutlu olduklarını düşünmek ise çok büyük bir yanılgı. Eğer her yer binalar, yollar, araçlarla dolu olmasaydı belki şansları olurdu.
  • Günümüzde onları düşünüp karınlarını düzenli doyuran, sularını ve mamalarını eksik etmeyen insanlar yok değil. Yine de çoğunlukla çöp tenekeleri, onların beslenme alanları olmak zorunda. Çöp tenekesi ve içindeki bozulmuş; insanların atık olarak düşündüğü ve yemediği besinleri onlar yemek zorunda kalıyor. Bu ortam, asla onların doğal ortamı değil. Eğer sokak kedisi ve köpeklerinin doğal ortamını merak ediyorsanız; yüzlerce, binlerce yıl önce atalarımız onları kendileri için ehlileştirmeden önce yaşadıkları, ağaçlarla dolu ve av ortamına elverişli alanları bir düşünün.
  • Büyük şehirlerde yaşamaları bile oldukça zorken, karınlarını doyurmak için avlanmaları da aynı oranda imkansıza yakın. Böcekler, fareler gibi karşılarına nadiren çıkabilen avlar bulabilirlerse belki… Ne yazık ki sadece çöpe attığımız artıklara bel bağlamak durumundalar. Geneli bozulmuş olan bu yiyecekler de onların gününü kurtarsa da sağlığını bozarak birkaç yıl içinde ölmelerine neden oluyor. Ortalama bir ev kedisi 15-16 yıl ve çok daha fazlasında yaşayabilirken, sokak kedileri sadece 1-2 yıl dahi yaşayabiliyor. Ayrıca kendi içlerinde de farklı hiyerarşileri ya da ‘mahalle kedileri’ anlayışı olduğundan kimisi çöpe bile ulaşamayabiliyor. Özellikle diğerlerine göre sakin olanlar, sakatlıkları bulunanlar diğerleri tarafından dışlanabiliyor.

Hayvanların Yaşamına Hiç Böyle Baktınız mı?

evde hayvan beslenmez
  • Yavru kedileri sokaklarda görüp seviyoruz ve ne kadar sevimli olduklarını düşünüyoruz; değil mi? İşte onların büyük bir çoğunluğu ne yazık ki yetişkinliği bile göremiyor. Anneleri modern dünyanın kazalarına kurban gidebiliyor ya da yeterince beslenemediğinden onları da doyuramayabiliyor. Onlar ise avlanmaktan ya da hayatlarını idame ettirmekten bihaber olduklarından maalesef hayatlarını kaybedebiliyorlar.
  • Hayvanlar, içgüdüsel olarak avlanarak yaşayan ve kendi bölgelerini oluşturan, orayı koruyan canlılar. Buna ek olarak kendilerine belli bölgeler seçerek bir sorun olduğunda orada saklanarak korunurlar. Günümüz şartlarında hiçbirini yapamıyorlar. Avlanma sorunu gibi, bir tehlike anında saklanabilecekleri bir ağaç kovuğu, bir kaya oyuntusu ya da bir toprak parçası bulmaları çok zor. Zaten arabalar ya da insanların tepkileri nedeniyle sürekli kazalara maruz kalabiliyorlar. Hatta ne yazık ki onları aralarına almak için elinden geleni yapan insanoğlu, ardından onlara zarar verebilecek seviyeye gelebiliyor.
  • Havalar soğuk olduğunda saklanabilecekleri, ısınabilecekleri bazı girintiler, oyuklar bulabilenler şanslılar. Eğer besleme yapanların bölgesinde yaşayan kediler varsa, onlar da nispeten daha şanslı. Geri kalanı ise maalesef yağışları ve soğuğu atlatamıyor.
  • Bir diğer tartışma konusu ise hayvanların kısırlaştırılması. Kısırlaştırılmadıklarında, bugün mahallelerde istenmeyen hayvan sayısı artmış oluyor.
  • Sonuç olarak, eğer onların yaşayabilecekleri güzel ve doğal şartlar, onları gerçekten seven insanlar; gönüllerince beslenebilecekleri ve tehlikesiz yaşayabilecekleri ortamlar olsaydı; muhtemelen daha çok hayvan özgür bir şekilde yaşardı. Evde yaşayan ve bir çocuk gibi bakılan hayvanların ne kadar şanslı olduğunu unutmayın…

Evde Evcil Hayvan Beslemenin Faydaları Nelerdir?

evcilcafe-kopekler-regl-olur-mu (2)

Sokaklardaki hayvanların yaşadığı zorluklardan bahsettik. Evde hayvan beslemenin birçok faydası da bulunuyor:

  • Kedisinden köpeğine, kuşundan balığına; evde beslenen hayvanın türü ne olursa olsun, hepsi insanlara dost olmayı çok iyi biliyor. Onları izlemek, onlarla oynamak “evde hayvan beslenmez” diyenlere cevaptır. Hepsinin kendine göre rahatlatıcı ve mutluluk verici etkileri bulunuyor. Evcil hayvanların mutluluk vermelerinin yanı sıra kalp ritmini düzenlemek gibi birçok olumlu etkileri de mevcut. Evcil dostunuz size arkadaşlık etmekle kalmıyor, sağlığınızı da olumlu yönde etkiliyor.
  • Bazen insan, kendi türünden bile olmayan bir canlıyı nasıl bu kadar koşulsuz sevebildiğine şaşırıyor. Evcil hayvanlar, koşulsuz sevginin en güzel örneğidir. Sadece sizin onlara duyduğunuz sevgi değil, onların da size minnetle ve heyecanla hissettiklerini görmek paha biçilemez.

En Güzel Hayvan Dostluğu Faydaları!

evcilcafe-sokak-hayvanlari-icin-nereyi-aramaliyim (2)
  • Evcil hayvanların sorumluluğu hiçbir şeye benzemez. Bir çocuk sahibi olmak gibi düşünülebilir fakat çocuğun da konuşarak derdini anlatabildiği, kendi başına hayatını devam ettirebilecek yaşlara geldiği de bir gerçektir. Geceleri ağlayabilir, gelip mama isteyebilirler ya da oyun saatlerinin es geçilmesinden nefret edebilirler. Bu nedenle sorumluluk bilincinin en iyi şekilde edinilebileceği nokta evcil hayvan sahibi olmak olabilir. Evde hayvan beslenmez diyenler için güzel bir faydadır.
  • Evcil hayvanlar, duygularınızı anlayarak size destek olabilirler. Birçok hayvan sahibinin fark ettiği gibi olumsuz duygular hissettiğinizde teselli etmek için kucağınıza atlayabilirler.
  •  Köpeğinizi gezdirmeye çıkarmanız, onun sağlığı kadar sizin sağlığınızı da olumlu yönde etkiler. Gün içinde fazladan hareket etmiş olmanızı sağlayarak sizi zinde tutmaya yardımcı olur.
  • Özellikle barınaklardan sahiplenilen hayvanlar, dünyaya iyi bir iz bırakmanızı ve bir hayvanın hayatını güzelleştirmenizi; dahası kurtarmanızı sağlar. Bu, asla hafife alınmayacak bir güzelliktir. Bu nedenle evde hayvan beslenmeyeceğini düşünenlerin “evde hayvan beslenmez” sözlerini boş verin. Dostunuzla güzel bir hayatın tadını çıkararak onlara en güzel cevabı verebilirsiniz.
Exit mobile version